Finale i Champions League!

Lørdag kveld barker Tottenham og Liverpool sammen i i Champions League-finalen. Kampen på Estadio Metropolitano i Madrid står mellom to lag som kjenner hverandre godt, og mellom to managere som har drevet den taktiske utviklingen i toppfotballen de siste årene.

Etter flere år med spansk dominans i Europa-cupene, har Premier League slått fryktelig tilbake denne sesongen. Onsdag kveld spilte Arsenal og Chelsea helengelsk finale i Europaligaen, og lørdag er det nok et engelsk oppgjør om fotballen gjeveste klubbtrofé. Sammen med Pep Guardiola i Manchester City, er det Jürgen Klopp og Mauricio Pochettino som i størst grad har drevet utviklingen i Premier League de siste årene. Lørdag kveld kan vi derfor forvente oss en finale som ikke bare er på skyhøyt teknisk og fysisk nivå, men også en taktisk duell mellom to drevne fotballmanagere.

Fotballsjakk

Begge lag har ladet batteriene etter en lang og krevende sesong. Alt er forberedt til minste detalj, og Pochettino/Klopp har studert sin motstander nøye for å finne den riktige inngangen til verdens største kamp i klubbfotballen. En gjennomgang av de siste fire Premier League-oppgjørene mellom lørdagens finalelag forteller oss at oppgjøret sannsynligvis vil bli fartsfylt og underholdende, jevnt og tett, og preget av taktiske justeringer underveis.

Pochettino mot Klopp blir en taktisk sjakkduell.

For dette er to lag som i sitt DNA har en motvilje mot å spille den typen kalkulerte fotballkamper som vi ofte får servert i de store finalene. Liverpool under Jürgen Klopp er et fyrverkeri av presspill og tempo. Klopps fotball er en type kaosfotball som ofte setter motstanderen fullstendig ut av balanse i en storm av bevegelse og aggressivitet. Liverpool-spillerne tåler et frenetisk tempo bedre enn alle andre, og profiterer på at ballen skifter eier ofte, at spillet bølger frem og tilbake, og at feil hos motstander utnyttes med drepende effekt.

Tottenham under Pochettino ønsker grunnleggende å styre kampen gjennom grundig oppbygde spillmønster, der spillernes bevegelser, posisjoner og ferdigheter drar i motstanderlaget og skaper rom som kan utnyttes. De siste fire oppgjørene i Premier League har vært minneverdige:

I oktober 2010 vant Tottenham 4-1 på Wembley, i et oppgjør som ble preget av to stygge personlige feil av Liverpool-stopper Dejan Lovren. Harry Kane utnyttet dette iskaldt, og skaffet Tottenham et forsprang som Liverpool aldri kunne hente opp. Det første målet er ekstremt avgjørende i toppkampene, og det er særdeles viktig for Tottenham å unngå at Liverpool scorer først. Klopps kaosfotball er på sitt mest effektive når laget hans leder og motstander må blottlegge seg. I motsatt fall, som i oppgjøret på Wembley i 2017, sprekker Liverpool opp, og ved denne anledningen tok Pochettino en berømt seier. Vi skal også legge merke til lagenes formasjoner. Liverpool var som vanlig i 4-3-3 (det er de alltid, så også i lørdagens finale), mens Pochettino ved denne anledningen spilte 3-5-2.

Hvem vinner spissduellen mellom Harry Kane og Mohamed Salah?

Oppgjøret på Anfield i februar 2018 var en Premier League-klassiker! Pochettino denne gangen i diamantformasjon på midtbanen, noe som i praksis gir Liverpools glitrende backer ganske fritt spillerom. Salah gjorde 1-0 for Liverpool tidlig, men Tottenham dominerte banespillet (ballinnehav TOT 63% – LIV 37%). Kampen endte 2-2 etter en dramatisk utligning fra Kane på overtid.

Til denne sesongens oppgjør på Wembley fortsatte Pochettino med diamantformasjonen, mens Klopp som alltid var i 4-3-3. Også denne gangen (57%-43%) dominerte Tottenham banespillet, men Liverpool ledet 2-0 til overtiden. Lamela reduserte for Tottenham i overtiden, og Tottenham ble også snytt for et straffespark, men Liverpool vant kampen fortjent målt etter sjanser og spill.

Det seneste oppgjøret på Anfield denne sesongen var nok en suveren kamp kvalitetsmessig. Pochettino valgte denne gangen en 3-5-2 som i praksis ble en 5-3-2 i førsteomgangen. Liverpools front-trio (Salah, Firmino, Manè) klarte gjennom vanvittig press-spill å tvinge Tottenham ned i en backfemmer, og Tottenhams midtbane ble dermed overløpt før pause. Men i pausen viste Pochettino sin klasse, og demonstrerte samtidig noe som kan avgjøre finalen. Pochettino er best av samtlige managere på taktiske justeringer underveis, og i kampen på Anfield la han om til 4-4-1-1 i pausen, noe som ga Tottenham et klart overtak. Tottenham burde vunnet kampen, men Liverpool tok seieren nesten i overtiden, etter en vanvittig andreomgang.

Dermed står vi igjen med følgende taktiske poeng: Pochettino har ett valg til finalen lørdag kveld. I jakten på å få kampen inn i sitt spor, må han velge mellom en vanlig firer i forsvaret eller tre midstoppere. Han ønsker å spille ut bakfra, men må være bevisst på kontringstrusselen fra Liverpool. Pochettino har minst én taktisk justering underveis i ermet, og han vet erfaringsmessig at han kan endre kampbildet med dette.

De fire foregående oppgjørene har gitt to seire til Liverpool, en uavgjort og en Tottenham-seier, med en samlet målforskjell (LIV-TOT) på 7-8. Tottenham har hatt ballen mest i samtlige kamper, men Liverpool har alltid hatt enorme kontringsmuligheter.

Dette borger for en fantastisk fotballkamp lørdag kveld, med tempo, kvalitet, taktisk spill og drama. Spillerne vil gi alt, og begge managere er på desperat jakt etter tittelen som vil bekrefte deres kvalitet som fotballtrener.

Den siste klubbkampen i en vanvittig fotballsesong blir høydepunktet!

Finalen sendes på TV 2 lørdag kveld. Kampstart er kl. 21. Sending før kampen starter kl. 19.10.