Match Day 38!

Så skal det avgjøres. En Premier League-sesong som har gitt oss utallige uforglemmelige øyeblikk og gåsehud-opplevelser skal få sitt klimaks i runde 38. Både Manchester City og Liverpool fortjener å løfte trofèet i kveld, men kontrastene blir garantert store i de to byene på denne vanvittige sesongens siste dag.

Manchester City er i førersetet. Med sine 95 poeng er seier borte mot Brighton godt nok til å forsvare tittelen fra fjorårets sesong. City blir i så fall første lag på ti år som tar Premier League-tittelen to år på rad, en prestasjon vi ikke har sett siden Alex Ferguson ledet Manchester United til ligagull i 2009. Men håpet lever i Liverpool, som med 94 poeng og tre hjemmepoeng mot Wolverhampton vil være klare til å utnytte et eventuelt poengtap for City på sørkysten.

ENORME DUELLANTER: Jürgen Klopp og Pep Guardiola kan begge se tilbake på en kjempesesong. Foto: Dave Thompson/AP

Begge lag har levert en maraton som har resultert i at de nærmeste konkurrentene er hektet av så det holder. Om både City og Liverpool vinner, vil deres poengsnitt per kamp være på ubegripelige 2,57 og 2,55. I så fall vil Liverpool ta andreplassen med en poengfangst som ville holdt til ligagull i 115 av 117 sesonger i Englands øverste divisjon. Bare i fjorårets sesong (City 100 poeng) og årets sesong er et slikt antall poeng for lite. Det sier noe om lagenes prestasjoner.

Når vi også legger til grunn de engelske klubbenes totale dominans i europacupene – med to hel-engelske finaler som avslutning på sesongen – så forteller det alt om hvilken prestasjon det vil være å vinne Premier League denne sesongen.

I dramaets sentrum; to spillergrupper som denne sesongen har omdefinert det vi tidligere så på som det psykologiske og prestasjonsmessige maksnivået i Premier League.

City og Liverpool har fulgt hverandre til døren, funnet løsninger på uløselige problemer og levd med et nærmest ufattelig press i flere måneder. I en slik sesong, med to så fantastiske lag, er det på grensen til trist at et av lagene må tape. Men fotballen er grunnleggende et spill som kårer vinnere og tapere, slik må det være, og dette lever disse ultra-profesjonelle toppspillerne godt med, i 90 minutter for 38. gang.

Manchester City har vunnet 13 kamper på rad i PL, og er naturligvis enorme favoritter mot et Brighton som kan puste lettet ut etter å ha sikret seg ny PL-kontrakt. Men om det er en ting som kjennetegner Chris Hughton og hans mannskap hos the Seagulls, så er det profesjonalitet og ærgjerrighet. Dette er også en av Brightons største kamper noensinne målt i oppmerksomhet, og spillerne vil garantert vise seg fra sin beste side med verdens øyne rettet mot Amex Stadium. Anført av stopperparet Dunk og Duffy vil Brighton gjøre alt for å stoppe City, og dermed spille en hovedrolle i avgjørelsen av årets sesong.

LIVERPOOLS HÅP: Brighton-stopperne Lewis Dunk og Shane Duffy, og mannen bak dem Mathew Ryan, kan sikre seg udødelig status i Liverpool søndag. Foto: Glyn Kirk/AFP

Liverpool møter på sin side et Wolverhampton som har vært en stor positiv overraskelse denne sesongen. Ulvene har sikret syvendeplassen i Premier League, og har vært giant-killer på bortebane denne sesongen. Liverpool må derfor konsentrere seg om å vinne sin kamp, og håpe på hjelp fra Brighton.

Om Manchester City tar nok et ligagull vil det gå som nær sagt alle fotballkjennere spådde før sesongen. Det vil bli behørig feiret, men en eventuell feiring i Liverpool vil overgå alt hva man kan forestille seg. Merseyside-klubben har ventet i 29 år siden deres siste seriegull, og i miraklenes uke i fotballen vil Liverpool håpe på en uventet twist på sesongens siste dag.

For hvilken uke vi har lagt bak oss! Det startet med det nervepirrende oppgjøret mellom Manchester City og Leicester mandag kveld. Legenden Vincent Kompany scoret på et fantastisk langskudd som ga City seieren og en hånd på PL-trofèet. Men de smått ubegripelige semifinalene i Champions League gjør at Kompany`s langskudd bare tar en pall-plass i kåringen av ukens mirakler!

Det finnes ingen regler denne uken, det finnes ingen logikk, ingen mulighet for å sette riktig odds, ingen Hollywood-manuskripter som kan måle seg. Toppfotballen er unik, og det er beviselig vanskeligere å vinne denne sesongens Premier League enn noe annet.

Vi benker oss fast til nok et fotballdrama på sesongens siste dag!