Et nytt mirakel i Barcelona?

Manchester United reiser til Barcelona med et vanskelig utgangspunkt før returmøtet i kvartfinalen i Champions League. Etter katalanernes 1-0 på Old Trafford må Ole Gunnar Solskjær treffe perfekt med sin kamp-plan på Camp Nou, men returmøtet med PSG i Paris i åttendelsfinalen gir de røde djevlene håp om et nytt mirakel.

Første møte på Old Trafford sist uke var spillemessig en godkjent prestasjon av Manchester United, selv om resultatet 0-1 på hjemmebane ikke imponerte noen. På Nou Camp er det resultatet som teller, og Uniteds muligheter ligger i at Solskjærs plan blir fulgt til punkt og prikke på en av Europas vanskeligste bortebaner.

Presshøyde

Barcelona på Camp Nou er en mektig motstander, og selv om laget under Ernesto Valverde ikke legger like mye vekt på ballinnehav som tidligere årganger så er det å få tak i ballen i seg selv en krevende øvelse her. En av Uniteds suksessfaktorer i lagets gode perioder på Old Trafford var gjenvinningspresset som ofte fungerte også ganske høyt i banen. På Camp Nou er dette en enda vanskeligere oppgave, da Barcelona vil spille enda mer ekspansivt hjemme. Dette, kombinert med meget gode tekniske ferdigheter hos hjemmelaget, vil tvinge United til å veksle mellom høy og lav presshøyde for å unngå å bli løpende for mye i mellom. Det er imidlertid viktig å variere presshøyden mot en motstander som Barcelona. Dersom United blir liggende for lavt i banen vil de måtte ta imot bølger av angrep fra Messi og co, med risiko for baklengsmål. I tillegg, om laget ligger for lavt blir avstanden fram til målet for stor i det øyeblikket United vinner ballen, og kontringene som Solkjær ønsker blir ineffektive dersom spillerne må sprinte 60-70 meter for å nå en angrepsposisjon. Like viktig er det å unngå overmotet som ligger i å presse høyt for ofte. Barcelona evner å spille ut lag som presser for høyt og naivt i jakten på gode brudd. Derfor er det sannsynlig at Solskjær ber sine spillere variere pressehøyden ved å lese klimaet i kampen, vurdere sin egen fysiske kapasitet og mulighetene for gode brudd. Det er verdt å merke seg at Solskjær lot Lindeløf, McTominay og Rashford hvile fra start i lørdagens PL-kamp mot West Ham. Det var garantert med sikte på at disse skal ha sentrale roller og være sjefer i hvert sitt ledd tirsdag kveld. Hva er det Solskjær ber sine spillere se etter på Camp Nou?

Den perfekte kontringen

Barcelona spiller og spiller, United løper og løper. Spillerne dekker rom, stenger pasningsalternativer og forsøker å holde Messi ute av kampen mest mulig. I dette dynamiske bildet vil det tidvis skje at en Barcelona-spiller får et dårlig touch, slår en mindre god pasning eller er uoppmerksom et øyeblikk. Dette er øyeblikket Solskjær og United venter på. I dette øyeblikket er Barcelonas spillere spredt i banen. Backene er gjerne høyt og bredt, mens katalanernes kontradekning i hovedsak består av ankeret Busquets og stopperne. Rommene er store.

I dette øyeblikket skal Uniteds angripere i sprint. Første pasning skal fremover i lengderetning og ballen skal hurtigst mulig forflyttes mot mål. Linken mellom Paul Pogba og Marcus Rashford er meget god i denne situasjonen; Pogbas blikk og pasningsferdigheter kombinert med Rashfords elektriske tempo er et giftig våpen som Solskjær vil vurdere som sin aller beste mulighet i denne kampen.

Dødballer

Et annet sentralt punkt i Solskjærs kampplan vil være dødballer. I utgangspunktet skal United være fysisk sterkere enn Barcelona og dermed er cornere og frispark muligheter som de røde må ta vare på. På Old Trafford fikk United bare to cornere, og det er usannsynlig at det blir tosifret antall på Camp Nou, så disse mulighetene må brukes. Solskjær og hans analyseteam har sett at Barcelona markerer mann/mann på dødballer, der hver forsvarsspiller går ekstremt tett i sin mann. Barcelona markerer så tett på egne dødballer at det vil være gunstig for United å gjøre avtaler om blokkeringer og bevegelser i feltet. Risikoen ved tett mannsmarkering er at forsvarsspiller kan “bli hektet” av i trafikken som oppstår i feltet og dermed tillate en fri heading mot mål. Jeg vil tro at vi får se noen forhåndsavtalte dødballvarianter fra United i Barcelona.

Individuelle prestasjoner

Manchester United har slitt de siste ukene. Prestasjonene har vært langt fra toppnivået som laget har vist under Solskjær. Kamper som denne er imidlertid egnet til å få det beste ut av fotballspillere, og det er United også avhengige av om de skal ha en sjanse på Camp Nou. Solskjær trenger helter i hver lagdel. Bakerst på spanjolen David De Gea trolig hente frem sitt ypperste repertoar i møtet med Messi, Suarez og Coutinho. De Gea har utallige ganger – senest med en uvirkelig redning mot West Ham lørdag – reddet United fra vanskelige situasjoner. Han blir viktig. I forsvaret må Viktor Lindeløf spille en praktkamp, ikke bare ved sin individuelle prestasjon, men også ved å binde sammen et forsvar som ikke kan tillate seg noen posisjonsfeil mot Barcelonas stjerneangrep. På Old Trafford brukte Solskjær Luke Shaw direkte mot Lionel Messi, et grep som fungerte bra. Shaw er den eneste av Uniteds forsvarsspillere som har raske nok føtter til å henge med Messi, men Shaw er suspendert til kampen og det tvinger Solskjær til å tenke nytt om trusselen fra verdens beste fotballspiller. Dette blir ikke en individuell jobb – til det er Messi for god – men Solskjær kan velge å la en mann konsentrere seg spesifikt om Messi. På midtbanen vil Scott McTominay igjen få sjansen til å vise frem sine kvaliteter i press-spillet, men det er Paul Pogba som virkelig må tre i karakter for United. Verdensmester Pogba elsker de store kampene mot de store spillerne, og han har en mentalitet som gjør at han ofte byr på det helt ekstraordinære i kamper som denne. Dermed kan Marcus Rashford få pasningene han er avhengig av for å score.

For United må score i Barcelona, samtidig som forsvaret må være tett. Om Solskjær kommer seg til pause med 0-0, ja til og med til 75 minutter med 0-0, så vil dette leve. Bragden i Paris var basert på en tydelig taktisk plan som tok innover seg et lite handlingsrom for Solskjær. Alt måtte klaffe, og i tillegg måtte marginene være på Uniteds side. Solskjærs handlingsrom er enda mindre i denne kampen, men Champions League-mirakler har skjedd før i Barcelona.

Ingen husker det bedre enn Ole Gunnar Solskjær.