Sjefen Solskjær

I dag kom endelig nyheten om at Ole Gunnar Solskjær er ansatt som permanent manager for Manchester United på en kontrakt med tre års varighet. Det som er en merkedag for norsk fotball, markerer samtidig at Ole Gunnar oppnår et mål han satte seg så snart spillerkarrieren tok slutt.

Jeg husker uken før jul. Manchester United hadde blitt utspilt på Anfield og José Mourinho måtte betale med jobben etter uker og måneder med negativitet rundt verdens mest kjente fotballklubb. Et uverdig sirkus som klubbledelsen ikke kunne akseptere. Ryktene begynte å svirre om at Ole Gunnar Solskjær kunne få jobben med å rette opp kursen på midlertidig basis, mens klubben jobbet med å hente Tottenham-manager Mauricio Pochettino inn som permanent manager fra sommeren 2019. Visst stemte det! Solskjær – den hjemvendte sønn – ble presentert, og fra første setning sto han i rak motsetning til Mourinhos i kommunikasjon og væremåte.

Disse førjulsdagene var det mange, inkludert meg selv, som stusset over valget til Manchester United. Kunne Ole Gunnar Solskjær virkelig lede Manchester United? Suksess i Molde, fiasko i Cardiff, begge deler lite egnet til sammenligning med hva som nå ventet.

Men Ole Gunnar var klar. Selv om muligheten kom tidligere enn han hadde tenkt – han hadde regnet med å måtte bruke mange år på å komme i posisjon til denne jobben – så visste Solskjær hvilke grep han skulle gjøre.

Nå, tre måneder senere, var få i tvil om at Ole Gunnar Solskjær skulle få jobben permanent. Merk dette: Solskjær var i utgangspunktet “unproven” (ikke kvalifisert) til denne jobben, men på tre måneder viste han verden hvordan dette skal gjøres, og klubbledelsen fikk et enkelt valg.

Det er en masterclass i endringsledelse.

Der Mourinho var negativ, har Solskjær utelukkende fokusert positivt. Der Mourinho var selvsentrert, har Solskjær snakket om laget, klubben og supporterne. Der Mourinho så ut til å begrense spillerne, har Solskjær gjort dem til bedre utgaver av seg selv. Og – viktigst av alt – der Mourinho tapte kamper har Solskjær vunnet!

Gjennom tre hektiske måneder har Solskjær gjort nærmest alt riktig. Kommunikasjonen – både eksternt og internt – har vært en stilstudie i positiv påvirkning og riktig fokus. Laguttak og disponering av mannskap har truffet imponerende ofte. Taktisk inngang til kampene har ofte vært helt riktig, og Solskjær har også demonstrert utvikling i evnen til å møte verdens fremste managere i taktisk spill under kamp. Borteseieren mot PSG – en oppvisning i det å spille for resultat mot en overlegen motstander med svekket mannskap – var siste brikken som sikret Solskjær jobben som United-manager.

Jobben som manager i verdens mest kjente fotballklubb er uhyre kompleks, og må være en av de mest krevende jobbene man kan ha, ikke bare i fotballen, men også sammenlignet med andre tunge lederjobber. Som manager for Manchester United skal Solskjær være operasjonell (løpende kampprogram) samtidig som han er langsiktig (planlegging av transferaktivitet). Han skal håndtere verdensstjerner med enorme egoer og egne interesser. Han skal være ansikt utad for en milliardbedrift med interessenter over hele kloden. I dette landskapet skal han manøvrere, med konstant oppmerksomhet omkring egen person. Det krever sin mann.

Men Solskjær er en mann for dette. Grunnleggende er Ole Gunnar Solskjær et menneske med en positiv grunnholdning. Toppidrettsmentaliteten (hente marginer) kombinert med et positivt vesen og en felleskapstankegang har vist seg å virke også i denne rollen. På lengre sikt vil også hans lærevillighet og analytiske tilnærming være til stor hjelp. Han vil forsøke å utvikle både klubben og laget, aldri for egen vinning, alltid i tråd med kulturen han lærte som spiller under Sir Alex Ferguson. En vinneroppskrift som aldri går av moten.

Kritikerne vil alltid være der, og allerede nå kommer spørsmålene: Hva kan Ole Gunnar Solskjær om transfermarkedet på øverste nivå? Hvordan vil han takle motgangen som må komme? Har han ikke levert over evne disse tre månedene?

Alle disse innvendingene er relevante, men i spørsmålet om Solskjær var riktig mann for denne jobben kan det bare være et svar:

Han gjorde seg selv til det eneste riktige valget.

Det vil komme oppturer, det vil komme nedturer. Ole Gunnar vil få testet seg på et nivå som vanlige mennesker knapt kan forestille seg, et nivå som overgår alt han selv opplevde som spiller. Men han tåler det. Han er klar for det. Hver gang vi ser Solskjær foran kamera, i teknisk sone eller i møte med alle som bryr seg om United, så ser vi en mann som er fullstendig komfortabel med rollen. Han spiller ikke rollen som Manchester United-manager.

Han er Manchester United-manager.