Triumf og lærdom for Solskjær

Oppturen fortsetter for Ole Gunnar Solskjær, men bak resultatet skjuler det seg en viktig lekse.

Nordmannens lærdom fra denne kampen kan være avgjørende for om han ender som permanent manager for Manchester United.

Seks seire på seks kamper. Ole Gunnar Solskjær er historisk, og har klart noe hverken Sir Alex Ferguson eller Sir Matt Busby klarte. Solskjær ga i denne kampen et tydelig svar til alle som har satt spørsmål ved hans taktiske egenskaper, men avslørte samtidig at han har noe å lære på dette nivået. For Solskjærs taktiske inngang til kampen var perfekt. På treningsleir i Dubai i uken som gikk fikk Ole Gunnar endelig anledning til å påvirke spillerne med noen taktiske retningslinjer. Uniteds førsteomgang viste ikke bare at Solskjær og hans team hadde gjort hjemmeleksene på motstander Tottenham, nordmannen la også en helt riktig strategi i denne kampen.

Tottenham under Mauricio Pochettino overbefolker mellomrommet og dominerer ofte den sentrale midtbanen. Backene til Spurs stormer opp i banen og tar posisjoner høyt oppe. Solskjærs grep i førsteomgangen var å legge om til en diamant på midten. Lingard i front, Herrera og Pogba på sidene og Matic som anker. Disse fire tok ut Spurs-midtbanen mann for mann. Rashford og Martial tok opp posisjoner høyt og bredt, bak Tottenhams backer og på siden av stopperne. Dermed klarte United å kvele Tottenhams grunnspill, og eksponere stopperne hos Spurs. 0-1 kom etter en perfekt pasning fra Pogba inn i høyre kanal, der Rashford løp seg fri fra Verthongen og avsluttet iskaldt nede i hjørnet. En United-omgang et topplag verdig.

Men Pochettino reagerte i pausen, og serverte Solskjær en nødvendig lekse. For disse topp seks-kampene er ikke bare taktisk inngang, de er også dynamiske affærer med spill og motspill. Pochettino flyttet Christian Eriksen ned i quarterback-rollen, Trippier høyt høyre og Son høyt venstre. Umiddelbart fikk Spurs overtaket, og regelrett rundspilte United i andreomgangen, Pochettino gjorde alt riktig, og kan skylde på svake avslutninger i andreomgangen. Solskjær kan takke David De Gea for poengene, og avslørte samtidig at han ikke på forhånd hadde et mottrekk klart da Pochettino gjorde sitt grep.

For de drevne topp seks-managerne vet dette. Pochettino, Klopp og Guardiola vet at disse kampene gjerne avgjøres av taktiske justeringer underveis. Solskjær skaffet seg et overtak på Wembley, men Pochettino tok det tilbake. De Gea ble Uniteds redningsmann.

Dermed ble Solskjærs sjette kamp som United-manager ikke bare en enorm resultatmessig triumf, men også en verdifull leksjon i hva som kreves som manager på dette nivået. Nordmannen har alltid vært lærevillig og opptatt av utvikling, så allerede i neste toppkamp vil han stå bedre rustet til den taktiske bataljen.

Samtidig leder han en spillergruppe som vokser og vokser under hans ledelse. Anført av Paul Pogba og Marcus Rashford har Uniteds spillergruppe fått troen på at topp-fire er mulig, og gjenreisningen av Manchester United fortsetter under Solskjærs ledelse.

Stadig flere, som Paul Scholes i PL-studio, mener nordmannen bør lede United permanent også etter at vikariatet går ut til sommeren. Om han fortsetter som nå, blir han umulig å overse når jobben skal deles ut.