Mørke skyer på stjernehimmelen

Tirsdag kveld returnerer Cristiano Ronaldo til Old Trafford. Portugiseren ble skutt ut på stjernehimmelen da han gikk fra Manchester United til Real Madrid i 2009. Ronaldo har vunnet  Gullballen fem ganger, og er tidenes toppscorer i Champions League. Men nå, etter sommerens overgang til Juventus, har verdens kanskje største fotball-ikon alvorlige anklager hengende over seg.

I juni 2009, kort tid etter at Ronaldo ble datidens dyreste fotballspiller (800 millioner kroner), dro han på ferie med venner til Las Vegas. På en nattklubb møtte Ronaldo den unge kvinnen Kathryn Mayorga, og hvorvidt det som senere skjedde i suiten på Palms Casino Resort var frivillig eller ikke, er det foreløpig kun Ronaldo og Mayorga som vet.

LADER OPP TIL KAMP: Cristiano Ronaldo fotografert i forbindelse med Juventus’ trening forut for tirsdagens kamp. Foto: Marco Bertorello/AFP

Her kan du lese mer om saken.

Det som er sikkert er at Ronaldos team av rådgivere og advokater inngikk et forlik med Mayorga i 2010. Saken skulle aldri komme for dagen, og Kathryn Mayorga mottok 375.000 dollar for å holde tett om historien. Nå, snart 10 år senere, hevder Mayorga at hun ble voldtatt av Ronaldo på hotellrommet i Las Vegas. Hun har nå anlagt sak mot superstjernen, og politiet i Las Vegas har gjenåpnet etterforskningen fra 2009.

Ronaldos advokater har erkjent forliket og summen som ble betalt i 2010, men nekter for at dette er en innrømmelse av skyld. Ronaldo kommenterte selv saken i en twittermelding 3. oktober:

«I firmly deny the accusations being issued against me. Rape is an abominable crime that goes against everything that I am and believe in. Keen as I may be to clear my name, I refuse to feed the media spectacle created by people seeking to promote themselves at my expense.»

Nå venter trolig en langvarig rettsprosess. Mayorgas advokater må sannsynliggjøre at hun var medisinsk ute av stand til å inngå forliket i 2010. Dersom politiet i Las Vegas tar ut tiltale mot Ronaldo kan de kreve at han utleveres til USA.

Som saken står nå er det ord mot ord. Kathryn Mayorga`s versjon er blitt fortalt i den tyske avisen Der Spiegel (link nederst). Ronaldos advokater har truet Der Spiegel med rettssak etter artikkelen.

Er Kathryn Mayorga tidenes «golddigger», eller er dette fotballverdenens mest fryktelige MeToo-sak? Hvis Ronaldo er uskyldig, hvorfor inngikk advokatene forlik og betalte beløpet?

Siste ord er ikke sagt eller skrevet i denne saken, men det er ingen tvil om at hendelsen kan få store konsekvenser for Ronaldo, både rettslig og kommersielt. Verdens største fotballstjerne er et internasjonalt brand, og flere sponsorer og samarbeidspartnere har uttrykt bekymring (Nike, EA Sports, Redd Barna).

ENORM MARKEDSVERDI: Cristiano Ronaldo-plakater regjerer i bybildet i flere av verdens største byer. Her i Roma. Alberto Pizzoli/AFP

Med dette hengende over seg returnerer Ronaldo til Old Trafford, stedet der han skapte seg et navn som alle i fotballverdenen kjenner.

Tirsdag kveld står kampen på banen i 90 minutter, og spilleren Cristiano Ronaldo er den viktigste aktøren.

Kampen i opinionen og rettssystemet vil vare i måneder eller år.

Den handler om mennesket Cristiano Ronaldo.

http://www.spiegel.de/international/cristiano-ronaldo-kathryn-mayorga-the-woman-who-accuses-ronaldo-of-rape-a-1230634.html

I SENTRUM AV TEATERDRØMMEN: Tirsdag returnerer Cristiano Ronaldo til Old Trafford, der han sammen med blant andre Wayne Rooney har herjet i Champions League tidligere. Her etter scoring mot Inter i 2009. Foto: Andrew Yates/AFP