Tidenes beste fotballspiller

Magiske Messi. Messi fra himmelen. Messi Masterclass. Superlativene har ofte haglet over den lille argentinske ballkunstneren. Men oppvisningen på Wembley i går er en av de beste forestillingene jeg kan huske fra noen enkeltspiller i fotball.

La oss minne oss selv på hvilken scene dette er. Champions League 2018 er per definisjon det høyeste sportslige nivået innen fotballen noensinne. Fotballen utvikler seg i voldsomt tempo, og Champions League er det høyeste nivået. På storscenen Wembley drev likevel Messi med fotball på et nivå som fikk meg til å lure på om han bare er på besøk på denne planeten. Han møter topptrente atleter, toppidrettsutøvere på et fryktelig høyt nivå, men er allikevel milevis foran resten.

Lionel Messi sto bak samtlige sjanser Barcelona skapte. Han scoret to praktfulle mål, og hadde i tillegg to stolpetreff etter å ha utfordret hele Tottenham-forsvaret på egenhånd.

Tottenham gikk offensivt til verks på Wembley. Trener Mauricio Pochettino hadde flere sentrale spillere på skadelisten, men i kjent stil ba han sine spillere gå rett i strupen på Barcelona. Det ga Messi arbeidsforholdene som lot ham legge hele Tottenham-laget på giljotinen. Før to minutter var spilt mottok Messi ballen på midtbanen. Tottenham-back Davies rygget et par meter, og Messi fikk vende opp. I dette øyeblikket er det som om Messi er i stand til å fryse tiden og bevegelsene rundt ham. Studèr gjerne Messi i dette øyeblikket: Ballen klistret til føttene, karakteristisk bøyd over kula. Så ser Messi opp og scanner hele banen for med- og motspillere. Med en blanding av teknikk og overblikk som ingen andre besitter frigjør han Jordi Alba med en pasning som latterliggjør både Tottenham-forsvaret og keeper Hugo Lloris. Det er vilt, poetisk og kunstnerisk på samme tid.

Tottenham skal ha honnør for forsøket. De ga seg aldri, og la faktisk for dagen en imponerende innsats. Var det ikke for Messi, så kunne Tottenham vunnet dette. Men hver gang argentineren fikk ballen var Tottenham-spillerne som småunger rundt en voksen som driver lek i hagen. Når Tottenham skrudde opp tempoet i presset, svarte Messi med å ta ballen i egne føtter. Etter pause, ved to anledninger, satte Messi fart mot Spurs-forsvaret, før han prikket ballen i stolpen. Det er ikke skudd når Messi avslutter, det er pasninger. Pasninger med en kraft og presisjon på et helt eget nivå. Da han senere hadde fininnstilt siktet satte han sitt første mål. Igjen gjennomtenkt, teknisk briljant, med ro og oversikt.

Tottenham reduserte igjen, og samlet seg i et siste forsøk på å ta poeng på Wembley. Selvsagt var det Messi som avsluttet Tottenhams angrepsbølge. Med sitt andre for kvelden kronet han en overmenneskelig enkeltprestasjon på beste vis i sluttminuttene.

I verdens største idrett har noen stjerner skilt seg ut; Pelè, Maradona, Messi. Spillere som åpnet opp en ny verden, en utvikling av de etablerte fysiske lovene. Messi leker i Champions League 2018, og fotballelskere verden over kan glede seg over å få oppleve denne spilleren. I min bok er han tidenes beste fotballspiller.