Uniteds blindgate

Manchester United spilte 0-0 mot Valencia i Mesterligaen tirsdag kveld. I seg selv er resultatet til å leve med, all den tid United foreløpig har grepet om andreplassen i gruppe H bak Juventus. Men slik situasjonen er blitt i storklubben Manchester United, så var heller ikke denne kampen et steg i riktig retning.

Den siste uken har Manchester United røket for Derby og West Ham, samt holdt Valencia til 0-0 i en helt jevn kamp. Vurdert ut fra oppgjøret mot Valencia blir det feil å felle en knusende dom, men sett i et større bilde mener jeg vi ser et Manchester United på kunstig åndedrett.

I programbladet skrev José Mourinho at han ville se innsats og vilje fra spillerne sine. Det fikk han til dels se, og i så måte var kampen en forbedring fra den pinlige affæren borte mot West Ham i helgens PL-runde. Men er dette nok for en klubb som United? Er det greit at man som tilskuer blir vant til å forvente dårlig underholdning når man ser dette laget?

Etter kampen uttalte Mourinho følgende:

“Angriperne prøvde, men når de ikke har spesielle kvaliteter, så kan du ikke be om spesielle ting.”

SKUFFET MOURINHO: Den portugisiske manageren mener Romelu Lukaku og resten av stjernene ikke har spesielle ferdigheter. FOTO: Reuters/Lee Smith

Ja, du leste riktig. Manageren som har fått velge fra øverste hylle på overgangsmarkedet, og brukt milliarder på gode enkeltspillere, har plutselig ingen spesielle kvaliteter offensivt. Uttalelsen er i tillegg nok en offentlig kritikk av enkeltspillere, og man kan lure på hva disse spillerne tenker i sitt stille sinn.

For det er et faktum: Alle som har sett en del toppfotball ser at Mourinhos (ikke-eksisterende) offensive plan gjør spillerne dårligere. På fotballens toppnivå kan man i dag ikke lene seg på at enkeltspillere skal avgjøre kamper. Til det er motstanderne for gode, både fysisk og taktisk. Gode enkeltspillere skinner i et kollektivt system. Alexis Sánchez er et klasseeksempel, tidvis “unplayable” i Arsenal, nå redusert til en skygge av seg selv. Sánchez prøver, men passer ikke inn. Per nå kan det samme sies om alle Uniteds offensive spillere. (Det manglende) systemet gjør dem dårligere. Dette vet og merker selvsagt spillerne, og når de i tillegg skal tåle syrlige kommentarer fra Mourinho uten mulighet for å snakke ærlig om sin egen opplevelse, så er det kanskje ikke så rart om det murrer i United-garderoben nå.

Mourinho, bevisst eller ubevisst, er i ferd med å regissere sin egen exit fra United. Krangling med enkelt-spillere, merkelige opptredener i media og et lag som underpresterer ut fra spillerstallen; dette er Chelsea 2015 all over again.

Mourinho fortsetter som United-manager etter 0-0 mot Valencia, men han leder laget inn i en blindgate. Hvor lang tid tar det før noen ser at klubben må snu?