Et tap av verste sort

Fotball utfordrer registeret av følelser. Etter en lang opptur med optimisme og gode resultater var tapet mot Bulgaria i Sofia fryktelig tungt. Denne kampen burde Norge vunnet. Etter en førsteomgang med tre gode målsjanser mot et tafatt bulgarsk mannskap kjentes det smått utrolig og ekstremt frustrerende at Bulgaria tok alle poengene.

Norge demonstrerte mangel på to helt nødvendige egenskaper i denne kampen. På dette nivået må man ta vare på sjansene, og særlig Bjørn Maars Johnsens mulighet før pause kan ikke misbrukes internasjonalt. Scoring der, og dette ville blitt en helt annen affære. I andre omgang scorer Bulgaria på sin eneste sjanse etter sitt eneste kvalifiserte angrep, og Norges manglende evne til skape målsjanser og legge trykk på Bulgarias boks etter dette, gjorde kvelden helsvart.

Bulgarerne spilte ut alle triks i boken. De brukte tid, rullet rundt i store smerter etter hver situasjon og evnet å stå imot nokså forutsigbare norske forsøk på å skape sjanser. Evnen til å bryte ned en motstander som bare vil forsvare en ledelse er og blir landslagets største utfordring. Her mangler vi mye på de beste nasjonene i Europa. Norge klarte sjelden å sette opp spillere som Moi og King i mellomrommet, og vi var heller ikke gode nok i bevegelsen rundt duellene på topp. Legg til at en lang rekke cornere og innkast bare resulterte i en sjanse (Sørloth-heading), og arbeidsoppgavene bør være klare inn mot neste landslagssamling. Et lyspunkt på en tung kveld var Birger Meling på Norges venstreback, som med offensiv vilje og gode valg var Norges beste spiller.

SKUFFET KAPTEIN: Stefan Johansen maktet ikke å følge opp de to scoringene mot Kypros i bortetapet for Bulgaria. FOTO: REUTERS/Stoyan Nenov

Tross en beksvart og frustrerende kveld i Sofia, man må løfte blikket:
Landslaget under Lagerbäck har tatt store steg. Laget fremstår som et solid kollektiv, hardtarbeidende og med stor tro på konseptet. Førsteomgangen i Sofia var som førsteomgangen på Ullevaal mot Kypros, med ett viktig unntak; vi scoret ikke det viktige første målet. To kamper i gruppespillet av Nations League har vist oss at Norge – tross tapet i kveld – med rette kan sikte på å vinne denne gruppen.

Alle nordmenn på Vasil Levski stadion – spillere, trenere, støtteapparat, media og supportere – fikk i kveld oppleve et tap av aller sureste sort. Jeg håper spillerne legger opplevelsen på minnet til Bulgaria kommer til Ullevaal i oktober. Revansje bør stå øverst på Lagerbäcks powerpoint da.