Et lag man blir glad i

Norges kamp mot Kypros ga oss mange gode grunner til å glede oss til fortsettelsen. Nations League blir en perfekt utfordring for dette laget, og om utviklingen fortsetter i samme spor, så går dette laget til et sluttspill.

JUBEL!
Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

Fem strake seire i 2018 er fundert på glitrende organisering, vilje til å ofre seg for laget, og individuelle spillere som blir bedre i trygge rammer.

Førsteomgangen mot Kypros var en studie i hvordan Lars Lagerbäck ønsker at hans mannskap skal opptre. Korte avstander og hissig gjenvinningspress var utgangspunktet for gode overganger og samtidige angrepsbevegelser. Spissparet, denne gang King og Mars Johnsen, holdt seg nær hverandre og fikk støtte av løp bakfra når oppspillene kom, og bakerst var forsvaret offensive i hoder og føtter. Alt dette kneblet Kypros så fullstendig at de nærmest ikke kom i nærheten av Norges mål. Man kan gjerne innvende at Kypros ikke er noen fotballstormakt, men på internasjonalt nivå er det like fullt sjelden man ser at et lag kontrollerer kampbildet så totalt.

På forhånd var det spørsmål om noen få posisjoner, men både Omar Elabdellaoui, Håvard Nordtveit og ikke minst Stefan Johansen viste seg tilliten verdig. Johansens to scoringer gjorde ham til kveldens mann på Ullevaal, men også i banespillet var han ledende i førsteomgangen.

I andre omgang løftet Kypros seg og kom til et par muligheter, dels på grunn av norske feil men først og fremst fordi det voldsomme tempoet fra første omgang setter preg på spillerne. Her ligger en utfordring for Lagerbäck og laget, for mot bedre motstand blir det helt nødvendig å lære seg å justere presshøyden i større grad. Et norsk lag som hadde lokket Kypros inn i kampen og satt inn 3-0 på kontring hadde gjort kvelden komplett.

Men dette er ikke tiden for å kritisere, tvert imot er det tiden for å samle seg om et landslag som viser alle tegn til å gi oss en etterlengtet opptur. Med en trener i verdensklasse og lojale, hardtarbeidende spillere som bare vil bli bedre, er det god grunn til å glede seg til fortsettelsen. Dette ligner Island under Lagerbäck, og vi husker alle hvordan det gikk….

Når den norske troppen setter seg på flyet til Sofia vil det være med et klart mål om å slå Bulgaria på søndag. Så venter to hjemmekamper på Ullevaal, og da bør folk komme seg på kamp. For dette er et lag man blir glad i.