Something is rotten

Manchester United har nettopp tapt fullt fortjent 3-2 for Brighton på Amex Stadium. Det kan skje at store lag taper fotballkamper mot mindre lag, men måten dette skjedde på var uakseptabel for en klubb som Manchester United.

Forsvarsspillet, som under Mourinho alltid har vært solid, var til tider skrekkelig. Og Mourinho, som desperat jaktet stoppere i overgangsvinduet, er mannen som hentet Lindelöf og Bailly. Legg til at angrepsspillet var like planløst og ineffektivt som det ofte har vært for Mourinhos United, og summen blir en prestasjon som bærer bud om at dette prosjektet kan være i ferd med å spore av.
United hadde tre skudd på mål gjennom hele kampen, og ikke ett eneste virkelig godt angrep. Når laget angriper ser det ut som om ballfører tar et valg som resten reagerer på, uten innarbeidede planer og spillmønster etter to hele sesonger med Mourinho.
Som i Mourinhos siste tid i Chelsea så vi eksempler på kroppsspråk som vitner om spillere som ikke tror på manageren. Hvis slike tendenser slår rot og resultatene går imot, er veien kort til United-exit for Josè Mourinho.

På pressekonferansen etter kampen var Mourinho uvanlig spak. Han snakket om avgjørende personlige feil, og da han ble spurt om hva han ville gjøre for å luke vekk disse, hadde han ingen svar. På spørsmål om manglende plan i angrepsspillet svarte Mourinho at han ikke ville være like åpen i tiden fremover. Dermed endte en merkverdig seanse uten at noen ble klokere.

Det er spilt to kamper denne sesongen, og det er tidlig, men jeg sliter med å se grunner til at Mourinho-prosjektet skal fungere. Mourinho har brukt 400 millioner pund på dette laget, som her på Amex Stadium var langt svakere enn Brighton. Og verst av alt; spillere som står eller jogger med 10 minutter igjen av kampen. Manchester United har vitterlig verdensklassespillere. Tolv mann var i VM og syv av disse kom minst til semifinale. Når spillere virker å bli dårligere – ikke bedre – under managerens ledelse, må klubben stille seg noen spørsmål.

Mot slutten av kampen fant kameraene United-direktør Ed Woodward. Woodward lukket pengesekken mot slutten av transfer-vinduet, kanskje et tegn på at tvilen kommer snikende:

Er Mourinho riktig mann i denne klubben? Er dette et prosjekt som beveger seg fremover?
Det må etterhvert bli fristende å konkludere med at Manchester United først og fremst trenger en ny manager.

Ledelsen i United kan leve med dårlig fotball hvis laget vinner, men det er grenser for tålmodigheten hvis dårlig fotball kombineres med tap.

Neste mandag gjester Tottenham Old Trafford, og dagene frem mot den kampen blir ekstremt viktige for Mourinho. Glem mindgames, stikk til Guardiola eller kritikk av egne spillere, nå må han samle garderoben om prosjektet. For på Amex Stadium var alle tegnene synlige:

Mourinho er i ferd med å miste det.