Welcome to England!

På Premier League-banene kunne man ofte høre en bestemt frase under spillets gang. Alltid rettet mot en utlending som debuterte, og alltid etter en susende takling: “Welcome to England!”

Introduksjonen til engelsk fotball var en påminnelse fra en spiller til en annen, både i ord og handling, om at engelsk fotball skiller seg fra annen fotball. Det går litt fortere, det er litt mer fysisk, det krever litt mer.

At Premier League er noe annet får også trenerne erfare. Ja selv mesteren Pep Guardiola snakker nå åpent om utfordringene i Premier League, der hver kamp kan tapes om innstilling og innsats ikke er bra nok.

To nye mestertrenere fant veien til Premier League før denne sesongen, og selv om Unai Emery (Arsenal) og Maurizio Sarri (Chelsea) fikk sin velkomst i Match Day 1, så er de enda ikke så godt kjent for PL-publikummet. Lørdag møtes Chelsea og Arsenal på Stamford Bridge, med Sarri og Emery i hver sin tekniske sone.

FØRSTE «ORDENTLIGE» MØTE: Unai Emery og Maurizio Sarri møttes i Champions Cup før sesongen, men lørdag gjelder det virkelig for de to nyankomne Premier League-managerne. Paul FAITH/AFP PHOTO

Hva kan vi forvente av Chelsea og Arsenal denne sesongen?

Unai Emery starter et nytt Arsenal-kapittel etter legenden Arsene Wenger. Emery er en vinner som kommer til England etter åtte titler på fem sesonger i spansk og fransk fotball. Emery trenger naturligvis tid, men ettersom første kamp endte 0-2 hjemme mot Manchester City blir kampen mot Chelsea viktig for å skaffe arbeidsro. Med nytt tap i MD2 vil det blåse kraftigere rundt Emery enn det han gjerne skulle ønske i ny jobb.

Unai Emery foretrekker 4-2-3-1, en formasjon han også brukte i ligaåpningen mot City. Han ønsker å se et lag som er solid defensivt, og som bruker ballen ikke for ballinnehavets skyld, men for å bryte gjennom motstanderen. Kontringsspillet skal derfor være av høy klasse, noe vi også så glimtvis i kampen sist lørdag. Emery har allerede lagt ned et stort arbeid i Arsenal, med taktisk coaching og mye bruk av videoklipp. Hans filosofi går på å gi spillerne konkrete alternativer i ulike taktiske situasjoner. Etter å ha sett Arsenal mot Manchester City la jeg merke til en del utfordringer som Emery må ta tak i på treningsfeltet.

Hans 4-2-3-1-formasjon var ofte veldig smal i midtbaneleddet, med den praktiske konsekvensen at backene ofte ble isolert i veldig tydelige 1v1-situasjoner. Maitland-Niles på venstrebacken (nå potensielt ute i to måneder med beinbrudd) slet spesielt med dette. I Premier League vil det uansett være et ganske voldsomt krav til backene om de skal klare seg helt alene uten skjerm foran. Videre var det tydelig at Peter Cech ikke har de ferdighetene med ballen i beina som de beste keeperne har i denne delen av spillet. Enten kommer Emery til å sette inn nysigneringen Bernd Leno, eller så må risikonivået bakfra justeres.

INGEN DRØMMESTART: Granit Xhaka, Petr Cech og Mesut Özil måtte tåle tap mot Manchester City i serieåpningen. Foto: John Sibley/Reuters

Fremover på banen er Arsenal livsfarlige. Nummer 10-rollen bak spiss er viktig for Emery som link mellom midtbane og angrep. Ramsey startet her sist, og tidvis var det farlig da han kombinerte med Aubameyang, Özil og Mkhitaryan. Arsenal har også et tydeligere topp-press enn under Wenger, selv om dette (som vanlig) ikke ga stor effekt mot Manchester City. Jeg forventer at Arsenal blir bedre og bedre under Emery, men ethvert vellykket prosjekt trenger en viss ro i utviklingsfasen, og derfor er det så viktig å få et resultat på Stamford Bridge.

Et resultat var nettopp det Maurizio Sarri fikk i sin åpningskamp, da Chelsea slo Huddersfield 3-0 borte. Huddersfield spilte som vanlig med ekstremt lav risiko, så åpningskampen var et lite gunstig studium av Sarri`s spillestil, selv om han i det minste brukte sin vante 4-3-3. Om vi derimot ser til de siste års utgaver av Napoli (hans tidligere arbeidsgiver), ser vi konturene av en virkelig god fotballtrener. Med engelsk kan Sarri-stilen beskrives som front-foot, aggressive, pass and move. Sarri minner om Guardiola, men er mer gjennombruddshissig og bruker kortere tid til å avslutte. Han vil dominere kampene, og spiller med en høy forsvarslinje. Hurtig spill og mange pasninger, når “Sarri-ball” virker er det en fryd for øyet. Dermed har Chelsea foretatt en U-sving, fra Conte som straffet motstander for feil, til Sarri som tvinger motstander i kne over tid.

Sarri-stilen lover ikke godt for spillere som Cahill, Drinkwater og Giroud. Alle disse er gode, men mangler mobiliteten som er nøkkelen for Sarri. Derfor hentet Sarri Jorginho fra Napoli, og mens Morata startet mot Huddersfield, så venter Hazard i kulissene. Jeg blir ikke overrasket om Hazard blir å finne som midtspiss i løpet av sesongen, ikke ulik omskoleringen av Dries Mertens i Napoli.

FÅR DE TILSVARENDE ROLLER?: Eden Hazard og Dries Mertens er lagkamerater for Belgia, og offensive faremomenter begge to. Under Sarri ble Mertens omskolert i Napoli. Nå spekuleres det i om det samme kan skje med Hazard i Chelsea. Foto: Giuseppe Cacace/AFP

Stamford Bridge lørdag: Chelsea-Arsenal. Et oppgjør det lukter svidd av hver eneste sesong. Denne gangen med to nye managere ved roret, begge med ambisjoner om å skape seg et navn også i verdens tøffeste liga. Lagene møttes faktisk i pre-season, i en meget underholdende 1-1-kamp i Dublin. Om premieren blir like god som generalprøven så venter en skikkelig godbit fra Premier League: Sarri eller Emery, Chelsea eller Arsenal?