Kan Mark Hughes redde Southampton?

Generell konsensus i Premier League er at Southampton er et mønsterbruk. Klubben på Sør-kysten av England har de siste årene vært et eksempel til etterfølgelse for PL-klubber utenfor “the big six”.

Med begrensede ressurser er Southampton blitt nummer seks, syv og åtte de siste tre sesongene. Samtidig har klubbledelsen solgt unna spillere for enorme summer, blant annet til Liverpool, der Virgil van Dijk er den siste i rekken av Southampton-spillere som tar turen til større klubber.

STARTET ENGLANDSEVENTYRET I SØR: Både Virgil van Dijk og Sadio Mané imponerte i Southampton før de ble hentet til Liverpool. Foto: Peter Powell/Reuters

Denne langvarige salgsprosessen burde normalt svekket Southampton betydelig, men klubben har på imponerende vis klart å fylle hullene etter alle overgangene ved å lene seg på Englands kanskje mest vellykkede akademi for utvikling av unge spillere.

Les også: TV 2s sak fra 2014 om hemmeligheten bak Southamptons suksess

Fra nettsidene til Saints Academy kan vi lese:

«We have built our club on sound business principle, and the Academy and development of young players is part of that business plan. We have a philosophy that drives the development of young players because we want a team with young, home-grown players. Southampton Football Club is proven in its success at turning young potential into excellence. Over the last four years, this pathway has produced the likes of James Ward-Prowse, Luke Shaw, Harrison Reed and Calum Chambers. »

Men denne sesongen har det blåst opp til storm på den normalt rolige og behagelige Sør-kysten. Southampton-fansen frykter at klubben skal lide samme skjebne som Titanic da hun i sin tid la ut fra nettopp Southampton på vei mot New York. Manager Mauricio Pellegrino har denne sesongen ledet et lag som er fintspillende, men som svikter foran begge mål. Et lag med gode spillere, som spiller fin fotball, men som på godt engelsk per nå fremstår som “soft”.

MISTET JOBBEN: Mauricio Pellegrino ble den niende Premier League-manageren som forlot sin post denne sesongen. Foto: Glyn KIRK/AFP

Etter helgens katastrofale 0-3-tap for en annen nedrykkskandidat (Newcastle), fikk klubbledelsen nok og gikk til det desperate skritt å sparke Pellegrino. Når skuta tar inn vann, stilles kapteinen til ansvar.

Da jeg var på St. Mary`s og kommenterte 0-2-tapet for Liverpool for noen uker siden, slo det meg hvor sårbare dette laget er i en nedrykkskamp. Laget har kvalitet og er egentlig for bra til å rykke ned, men fremstår fullstendig uten fighteregenskaper som er helt avgjørende når de nødvendige poengene skal skvises ut av gjenstående kamper.

Pellegrino insisterte på å fortsette på samme måte, med et endeløst antall pasninger i det oppbyggende spillet, lite eller ingen gjennombruddskraft, og totalt uten trøkk foran motstanderens mål. Det ble hans bane.

Southamptons langvarige og imponerende lagbygging står dermed i fare for å synke til Championship, og det er tid for å røske opp i garderoben, og få spillerne til å innse alvoret i situasjonen. Viktigst av alt, laget må legge bort sitt DNA og spille mer effektivt og resultatorientert resten av kampene.

I dette bildet fremstår Mark Hughes som et fornuftig valg for Southampton. Hughes fikk som kjent sparken i Stoke tidligere i sesongen, og kjenner Premier League ut og inn etter mange år i gamet. Hughes er ikke en utpreget taktiker, og har vesentlige mangler i forståelsen av den defensive delen av spillet og detaljrikdommen som kreves for å perfeksjonere en backfirer.

FRA DET MOTSATTE OPPGJØRET: Her er Mark Hughes fotografert på hjemmebanken til Stoke fra oppgjøret mot Southampton i høst. Stoke vant 2-1, en av kun fem hjemmeseire de har tatt i Premier League denne sesongen. Til slutt fikk Mark Hughes sparken … Foto: Geoff Caddick/AFP

Når han likevel kan være et godt valg for Southampton, så skyldes det følgende:

  • Mark Hughes har en umiddelbar og særdeles positiv innvirkning på en spillergruppe. Sammen med hans sersjanter (Mark Bowen og Eddie Niedzwiecki) hever han kvaliteten på trening med det samme. Disse gutta har en positiv og enkel tilnærming til trening. Det skal spilles, løpes og konkurreres, og opplegget fra trening tas med inn i kamp.
  • Hughes sine primære offensive virkemidler er spill i lengeretning, løp inn foran mål, avslutninger og trykk.
  • Hughes sitt primære defensive virkemiddel er “three second fury”, altså et tre sekunders raseri for å vinne igjen ballen så tidlig som mulig.
  • Hughes har enorm erfaring fra PL og vet hva som kreves i bunnstrid.
  • Det er få andre kandidater som kan gjøre en jobb fra dag én i denne klubben.

Disse faktorene gjør at Mark Hughes burde være godt skikket til å redde plassen for Southampton. Bunnstrid krever enkle retningslinjer, at alle drar i samme retning, positivitet og tro på at prosjektet vil lykkes.

Presset øker i Southampton. Et lag med gode spillere, som nå har sjansen til å vise hva de er laget av. Mark Hughes har sjansen til å bygge opp sitt rykte etter fadesen i Stoke. Det burde være en god match.

TILBAKE TIL GAMLEKLUBBEN: Mark Hughes vender tilbake til en av sine tidligere klubber. Waliseren spilte for Manchester United, Barcelona, Bayern München, Chelsea, Southampton, Everton og Blackburn gjennom en strålende spillerkarriere. Som manager har han vært ansvarlig for Wales, Blackburn, Manchester City, Fulham, QPR og Stoke før han nå altså for andre gang i trenerkarrieren tar over en klubb han tidligere også har spilt for. Sist gang, i Blackburn, gikk det veldig bra. Foto: PLs arkiv