Fotball er ikke svart eller hvitt. VAR er en blindvei for fotballen

Søndagens kamp mellom Liverpool og Tottenham på Anfield var enda et eksempel på den enorme underholdningsverdien som toppkampene i Premier League gir oss.

Dette er stor idrett! Denne sesongen har topplagene igjen og igjen levert kamper fulle av kvalitet og dramatikk.

I kampens hektiske sluttminutter ble  teamet til dommer Jonathan Moss satt på vanskelige prøver, idet Tottenham ble tildelt to straffespark etter situasjoner som diskuteres heftig i sosiale medier og i en hel verden av fotballinteresserte mennesker.

Det er to vanskelige situasjoner i forkant av begge de tildelte straffesparkene:

1. Harry Kane blir spilt igjennom, og er i klar offside-posisjon. Men Dejan Lovren forsøker å klarere, misser men er borti ballen, og Kane er alene med keeper. Så går Kane i bakken etter at Karius er kommet ut fra målet. Offside eller ikke offside? Felling eller ikke felling?

2. Ballen kastes inn i feltet, og etter flikken ser det ut som offside. I etterspillet forsøker Van Dijk å klarere, men Lamela kommer imellom og går i bakken. Offside eller ikke offside? Felling eller ikke felling?

Etter to nervepirrende diskusjoner mellom Moss og linjedommer, konkluderer dommer Moss med straffespark i begge situasjonene.

Kjør debatt!

Det er verdt å notere seg at det er komplett umulig å komme frem til en sikker konklusjon i denne debatten, til det er situasjonene for komplekse og man gir seg hen til tolkninger og meninger. Fotball er ikke svart eller hvitt, og nettopp dette er ett av elementene som gjør at vi elsker dette spillet.

Fotball er ikke svart eller hvitt, og nettopp dette er ett av elementene som gjør at vi elsker dette spillet

Videre er det interessant å notere seg følgende: Skysports hadde ex-dommer Dermot Gallagher i sitt studio, og han var helt tydelig i sin konklusjon. Dommer Moss gjorde riktig i den første situasjonen. Det var ikke offside og det var straffe.

Vår egen dommerekspert, Mark Clattenburg, var også tydelig i sin konklusjon. Det skulle vært dømt offside i forkant av straffesituasjonen. Her har vi altså to av verdens mest rutinerte og respekterte dommere, som i tillegg har hatt muligheten til å se repetisjoner av situasjonen. De forholder seg til det samme regelverket, og ser de samme bildene.

TO STAFFESPARK: Jonathan Moss har her nettopp bestemt seg for å dømme straffespark til Tottenham for andre gang på ti minutter på Anfield. Foto: Rui Vieira/AP

Likevel konkluderer de forskjellig.

Dermed er vi etter min mening ved kjernen av problemet ved videodømming, som nå prøves i flere og flere ligaer, også Premier League. VAR (Video Assistant Referee) blir av mange ansett som virkemidlet som fremover skal fjerne all tvil rundt situasjoner som de vi fikk på Anfield. Men selv med allverdens repetisjoner og vinkler, fotball blir aldri en eksakt vitenskap.

Dette problemet kjenner vi som jobber i Premier League-redaksjonen godt. Vi har over middels fotballinteresse og forhåpentlig en viss kompetanse, og har i tillegg sett tusenvis av fotballkamper. I tillegg har vi muligheten til å se repetisjoner fra alle mulige vinkler, og om nødvendig kan vi kjøre bildene i slow-motion. Og allikevel:

Noen ganger kan vi ikke konkludere.

Derfor frykter jeg at VAR kan ødelegge noe av dramaet i fotballen. For når dommeren på banen er usikker, skal situasjonene avgjøres i VAR-bussen der andre dommere ser på video.

Men som diskusjonen over viser, noen ganger vil heller ikke disse kunne gi et eksakt svar som vi vet er det riktige svaret!

VAR er i praksis ikke noe annet enn at diskusjonen mellom Moss og linjedommer flyttes til en buss utenfor stadion. Vil vi ikke heller se diskusjonen på banen? Foretrekker vi ikke at det blir avgjort der og da?

Konsekvensene av VAR kan nemlig bli følgende:

 • Avgjørelsene flyttes ut til bussen, men heller ikke der kan de konkludere sikkert.
 • Det blir stopp i spillet som reduserer underholdningsverdien.
 • Det blir evig debatt om hvor langt tilbake i tid man skal trekke bildene og se etter regelbrudd.
 • Managerne vil uavbrutt mase om VAR, og fokuset flyttes enda mer bort fra spillet og over i et felt der man kan krangle til det blir mørkt.

Mållinjeteknologien er et gode for fotballen. Enten er ballen over linja eller så er den ikke det. Men offside, hands og taklinger er ofte umulige situasjoner. I disse situasjonene er det etter min oppfatning bedre å la dommerne på banen gjøre sitt beste. Noen ganger tar de feil, hvilket selvsagt er synd, men feil jevner seg ut over tid, og spres noenlunde rettferdig på forskjellige lag. Det burde kunne være noe å leve med for alle.

HEFTIG DISKUSJON: Søndag fikk vi som TV-seere se dommerne diskutere på kloss hold. Foto: Rui Vieira/AP

Diskusjonene rundt dommeravgjørelser tar nemlig ikke slutt med VAR, de fortsetter i evigheten.

Diskusjonene rundt dommeravgjørelser tar nemlig ikke slutt med VAR, de fortsetter i evigheten.

Og i stedet for dette evige maset om dommeren og hans avgjørelser, burde vi kanskje rette mer av vårt fokus mot de fantastiske prestasjonene som spillerne leverte. Når Victor Wanyama sender en rakett i krysset foran The Kop, er det ren nytelse. Og når Mohamed Salah rundlurer hele Tottenham-forsvaret, er det fotballkunst.

Det er dette vi bør diskutere, hylle og beundre.

VAR er en blindvei for fotballen.

22 tanker om “Fotball er ikke svart eller hvitt. VAR er en blindvei for fotballen”

 1. Den første situasjonen kan ganske greit oppsummeres:

  I FIFA sitt reglement står det:
  1. Position + 2 Involvement in play = Offence

  Det er tydelig at Kane er i en offside posisjon i det ballen blir spilt, Lovren vil ikke behøve å klarere, dersom Kane er ute av spillet. Altså det bør blåses offside når Kane drar en fordel av sin posisjonering.

  Kane blir heller ikke felt etter min mening, han ser at keeperen strekker seg etter ballen og han når den først. faller på refleks. Men situasjonen bør ikke være relevant.

  1. Å være posisjonert i offside i seg selv er ikke en forseelse. Før Lovren er i kontakt med ballen, er ikke Kane i straffbar offside ettersom han ikke er involvert i spillet. Han er involvert og drar en fordel først etter at Lovren bevist spiller ball. Ettersom Lovren bevisst spiller ball, teller ikke offside lenger, og da kan ikke Kane straffes for å være i offside. Det er også litt kontakt mellom Kane og Karius, så selve fellingen mener jeg er grei.

   1. Det er også “litt” kontakt rett før den hendelsen, så da skulle det vært frispark der da. Eller er “litt” kontakt kun gjeldene inne i straffeboksen til angripende lag?? “litt” kontakt er det overalt hele tia…..frispark og straffer hver gang da eller??

   2. Det er rett i at man ikke blir straffet kun for å stå i offside. Men du tar feil når det gjelder Kane sin involvering i spillet. Lovren ville ikke hatt behov for å klarere om Kane ikke sto der og jaget ball. Om du virkelig tror Lovren bevisst spiller tilbake på den måten, så kan vi egentlig legge den død.

  2. I disse situajsonene blir det faktisk underholdning og taktisk bruk av VAR. I stedet for bruk som i Fa cup kampen til liverpool mot WBA hvor det blir overdrevent brukt, stykker opp spillet og ødelegger øyeblikk.

 2. Kane er i en offside posisjon…

  Og greit at kommentatorer har sin favoritt-lag, men begynner å bli mektig lei av #ØyvindAlsaker sin kommentering rundt Liverpool/Arsenal/City/United kamper!
  Det skinner jo igjennom hvem han holder med,særlig når det kommer scoring imot… Skulle ikke vært lov for kommentatorer å kommentere sine favorittlag….

   1. Tror? har du hørt hvordan han sikler og gleder seg over hver gang Liverpool foretar noe? Alt fra Firminho jakter ball som alltid osv.. Da ladyboyen flyr på midtbanen og ballen er hos motstanders keeper, som ikke gir noen mening… Og alltid stikk mot klubber som Manchester United osv…

    1. Åhh-så godt å se noen faktisk ser og hører hva han sier og “gleden” han konverserer når Liverpool får et mål imot….

     Dette er alldeles ikke et angrep på Liverpool-supportere, men et “stikk” til arbeidsgivere til kommentatorer.
     Det er fryktelig frustrerende å sitte i andre ende å høre på detta…Betaler tross alt for denne underholdninga!!

    2. Har selv aldri oppfatta Alsaker som partisk når han har kommentert og mener heller ikke at han er det.
     Og nei, er ikke Liverpoolsupporter.

     1. Helt iorden-ville bare ikke henge ut noen i form av lag…
      Lytt neste gang han kommenterer gjerne en stor-kamp med Liverpool-lover dg du kommer til å skifte mening…

 3. Jeg er mer opptatt av lagoppstillingen til Klopp. At Milner starter kampen er et mysterium og det er også et mysterium at han er et førstevalg til denne kampen. Milner er veldig sen i vendinger og spiller i all hovedsak støttepasninger. Milner bremser Liverpools hurtige kontringsspill og enda mer mystisk er at Milner og Henderson starter sammen på midtbanen. Henderson er også-ærlig talt- en spiller som er blottet for kreativitet. Begge disse er fra hylle 4, Milner knapt nok det.

 4. Kane og Lamela er i offside…

  Kane er i offside fordi han forstyrer ein motspiller/drar nytte av sin offside posisjon. Ikke kom her og si at Alli ikke hadde fått assist på den om Kane hadde komt forbi 🙂

  Lamela er i offside, så den er klar.

 5. Nå er jeg en av de som er veldig enig med Brede om at VAR ikke kommer til å bli en dirkete oppgradering til fotballen som mållinjeteck ble. Men hvorfor ser ikke fotballen til andre idretter og ser hvordan de løser ting? I hockey er det videodømming om trenern er villig til å bruke en timeout hvis han tar feil. Eller flagg som de bruker i Amerikanske fotball. Hvis VAR ble innført med et maksimalt antall bruk i løpet av en sesong pr lag kunne det faktisk ha demmet opp mye filming osv. Eksempel: Firmino blir spilt gjennom å kommer alene mot keeper de Gea i en nervefylt kamp mot united på Anfield. han runder keeper og legger seg i bakken. Dommern vinker spillet videre. Klopp på sidelinjen roper på straffe og melder til fjerde dommer at han vil bruke sitt siste av 10 VAR kort han fikk tildelt før sesongen for å få dommern til å endre mening. Firmino på den andre siden har gult kort og vet selv at han tydelig filmet. Han melder nå til Klopp at det ikke trengs å sees reprise av situasjonen for det er ikke verdt å bruke et VAR kort på det.

  Eller: Stoke spiller siste seriekamp og møter tabellnabo Huddersfield. De har 1 poeng opp til hudderfield og må vinne kampen for å holde seg i den gjeveste ligaen. Stillingen er 1-1 i det 88 min og Stoke har corner. Ballen slåes inn og Crouch stanger inn 2-1. Men dommern har blåst for holding i feltet, frispark huddersfield. Paul Lambert har i motsetning til trener kollega Wagner kun brukt 9 av sine 10 VAR kort forran denne sjebnefylte kampen. Og bestemmer seg for å bruke et kort ettersom den høyvokste spissen viser tegnet som sier at han føler seg sikker på at VAR vil vise at han er uskyldig. VAR viser at spillerne var like gode og målet blir godkjent.

  I disse situajsonene blir det faktisk underholdning og taktisk bruk av VAR. I stedet for bruk som i Fa cup kampen til liverpool mot WBA hvor det blir overdrevent brukt, stykker opp spillet og ødelegger øyeblikk.

Det er stengt for kommentarer.