Dette er Citys vanskeligste hinder på veien mot udødelighet

Søndag serverer Premier League en skikkelig godbit, når Liverpool møter serieleder Manchester City på Anfield. Her følger en særdeles subjektiv påstand; dette er sesongens to beste lag i den offensive delen av spillet!

Litt statistikk kan imidlertid være med på å forsterke påstanden:

  • Dette er Premier Leagues mestscorende lag (City 64, Liverpool 50)
  • Ingen andre lag har to spillere inne på topp 10 på toppscorer-lista (Salah, Firmino, Sterling, Aguero)

STOPPET LIVERPOOL SIST: Ederson – og etter hvert Claudio Bravo – stoppet det som var av liverpoolske forsøk i det motsatte oppgjøret på Etihad tidligere i sesongen. Foto: Oli Scarff/AFP Photo

Dermed kan vi trygt forvente et fyrverkeri av en fotballkamp, med offensive ferdigheter, fysikk og fart som få (eller ingen) andre kamper i Premier League kan by på.

Som kjent er Manchester City ubeseiret så langt i årets PL, og nærmest seier mot City var faktisk Crystal Palace som brente straffespark på overtid på stillingen 0-0. Det blir interessant å følge med på om resten av ligaen noterte seg Palace-manager Roy Hodgsons taktiske inngang til kampen mot City. Mange har prøvd, og de aller fleste har feilet voldsomt i forsøkene på å outsmarte Pep Guardiola på den taktiske biten. Ikke bare har Manchester City det beste laget, de har også (så langt) den taktisk beste manageren.

Men Hodgsons oppskrift kan kopieres av de fleste, så lenge man har disiplinerte spillere og fart+ferdigheter på topp. Hodgson satte nemlig opp en forsvarsmur og lot City ha ballen på Selhurst Park, et velkjent grep som de fleste lag slår seg til ro med mot overmakten, men det finnes ulike varianter av en såkalt “low block” i forsvar. Nøkkelen er ikke å bli spilt altfor lave, slik at kampen får preg av et evig håndballangrep, der City spiller og spiller rundt motstanders 16-meter. Da vil City med sine stjernespillere før eller senere finne en åpning til å score.

I tillegg til riktig presshøyde i “low block”, er det kritisk avgjørende å ha en angrepsplan mot Manchester City. Hodgson og Palace løste dette veldig enkelt ved å bruke Zaha og Townsend som kontringsspillere, og ved å slå opp diagonale pasninger i kontringsfasen. Disse er vanskeligere å forsvare seg mot enn den rette langpasningen, og legger ofte opp til en ren 1mot1 mot en av Citys backer. Dette passet Townsend og særlig Zaha godt, og det er ingenting i veien for at Klopp kan bruke Mohamed Salah og Sadio Manè til lignende oppgaver.

Dersom Klopp forsøker å gå head to head med Guardiola, så tror jeg han taper, men med en lignende plan som Crystal Palace vil han ha en god sjanse.

Statistikk over- og misbrukes ofte i fotball, og særlig internt i en spillergruppe er det begrenset hvor mye historiske fakta betyr all den tid hver kamp spilles under egne omstendigheter og lever sitt eget liv. Men akkurat til denne kampen vil Klopp kunne ha nytte av å presentere litt statistikk til sine spillere.

Liverpool har nemlig ikke tapt i Premier League mot Manchester City på Anfield siden 2003.

14 kamper uten tap blir det (W10D4), herunder fire strake seire de siste sesongene. Det burde gi selvtillit og tro inn i en spillergruppe som bør fokusere mer på dette enn på  0-5-tapet fra Etihad tidligere i sesongen. Sadio Manè ble som kjent utvist i denne kampen, og det preget resten av oppgjøret.

I skrivende stund linkes flere spillere til både City og Liverpool i dette overgangsvinduet, men så langt er det kun Liverpool som har kjøpt og solgt. Virgil van Dijk er hentet som verdens dyreste forsvarsspiller, og Philippe Couthino er solgt til Barcelona som en av verdens dyreste spillere noensinne. Netto pluss i banken, men hva vil denne rokeringen gjøre med laget?

Van Dijk kommer til å bli Liverpools nye forsvarssjef, på samme måte som har var det i Southampton. Et blikk på Southamptons statistikk i tiden til van Dijk levner liten tvil om hans kvaliteter:

Med van Dijk

Southampton PL siden august 2015

Uten van Dijk

67

Kamper

31

27

Seire

7

1,3

Scorede mål/kamp

1,0

1,1

Innslupne mål/kamp

1,4

40,3 %

Seiersprosent

22,6 %

 

At Philippe Coutinho er en fantastisk fotballspiller er det liten tvil om, og kritikken mot Klopp og Liverpool har vært ganske krass etter salget til Barcelona. Det kan være verdt å ta med seg følgende informasjon i vurderingen av overgangen:

Med Coutinho fra start

PL 17/18 Liverpool

Uten Coutinho fra start

13

Kamper

9

6

Seire

6

29

Scorede mål

21

2.2.

Scorede mål/kamp

2.3.

46,2 %

Seiersprosent

66,7 %

 

At salget av Coutinho isolert sett svekker Liverpool er det ingen tvil om, men dette er et regnestykke som må ses i sammenheng med signeringen av van Dijk, en netto pengesum i banken, og Coutinhos sterke ønske om et skifte til Barcelona. Tiden vil vise hva som er fasit her.

Og det begynner altså med et besøk fra Manchester City, et lag som stadig flere ser på som kvalitetsmessig tidenes sterkeste Premier League-lag. Spørsmålet mange stiller seg er om City kan gå hele sesongen ubeseiret, en prestasjon kun Arsenal 03/04 har vært i stand til å gjennomføre.

Dersom City skal unngå tap resten av sesongen, må de gjennom 16 kamper uten tap herfra og inn. Per nå, med historie, tilbakelagte kamper så langt og lagenes styrker og svakheter, føles det riktig å si at kampen mot Liverpool på søndag blir Citys vanskeligste hinder på veien mot udødelighet.

Derfor må du se Liverpool-Manchester City.

SENTRALE AKTØRER: Kevin de Bruyne og Jordan Henderson i duell i det motsatte oppgjøret i høst. Foto: Paul Ellis/AFP