Lukaku er løs

Da Romelu Lukaku i sommer gikk fra Everton til Manchester United for 75 millioner pund (stiger til 90 millioner), falt en viktig brikke på plass for Josè Mourinho. De fleste var enige om at denne signeringen ville forsterke Manchester United, men at Lukaku skulle starte sin karriere på Old Trafford som han har gjort, kunne United-supporterne håpe, men ikke forvente.

Les også: Unikumet Lukaku: – Han setter frykten i alle stoppere

DRØMMESTART: Her feirer Romelu Lukaku scoring i Premier League-debuten for Manchester United. Siden har drømmestarten fortsatt. Foto: Scanpix

Det er et velkjent faktum at det å kle seg i Uniteds legendariske røde drakt ikke bare er en stor sportslig utfordring, men også en mental prøve selv for verdens mest meritterte fotballspillere. Kulturen og historien i Manchester United forplikter, og mang en spiller har de siste sesongene fått merke at drakten og dens forventninger kan tynge.

Dermed er det desto mer imponerende at Lukaku har innledet sin United-karriere med åtte scoringer på åtte kamper. Seks mål i Premier League, ett i supercupen og ett i Champions League. I tillegg har han rukket å score fire for Belgia, og står da altså med tolv mål før september er ferdigspilt.

Beistet fra Belgia er i fulle omdreininger, og i Mourinhos United-maskineri er han den perfekte nummer 9.

Lukaku har spilt hvert minutt i Premier League, og når vi legger til at spilleren som allerede har levert på høyt nivå i mange år faktisk bare er 24 år, så er det tydelig at denne mannen fort kan utgjøre forskjellen som gir United PL-tittelen. Ikke bare denne sesongen, men i årene fremover også.

Les også: Drømmestarten fortsetter: Lukaku matchvinner

Jeg har fått gleden (?) av å sloss med Lukaku mange ganger gjennom min tid i Premier League, og det er mange gode grunner til at denne spilleren er perfekt for Manchester United. Hvilken type spiss trenger Mourinho i sitt mannskap?

  1. En United-spiss skal være en målscorer.
  2. En United-spiss skal skape rom for andre og gjøre laget bedre.
  3. En United-spiss skal innstille frykt i motstanderen.

Check. Check. Check.

Der Zlatan Ibrahimovich leverte til toppkarakter på 2 av 3 punkter, gir Lukaku i tillegg en ekstra dimensjon. Hans bevegelighet (tross fysikk og tyngde), og vilje til å strekke i bakrommet så snart motstander våger å flytte forsvaret litt opp i banen, gir en ekstra dimensjon og bedre arbeidsforhold til spillere som Rashford, Martial og Mkhitaryan.
Det er sånn sett neppe tilfeldig at disse har levert strålende i sesonginnledningen. Puslespillet går helt enkelt opp med Lukaku.

Når belgieren lukter blod og ser frykten i midtstoppernes øyne, er han nær sagt ustoppelig, noe flere har fått merke så langt i sesongen.
Det beste eksempelet kom i helgens kamp mot Southampton, der Lukaku utgjorde forskjellen på lagene i mål og poeng.

Verktøykassen er nokså tom for midtstoppere som skal ut mot Lukaku, men man må prøve med tilgjengelige midler. På Lukakus scoring mot Southampton gjør Saints` midtstopper Wesley Hoedt alt feil:

Når Lukaku aner at det kan komme innlegg eller oppspill til ham, søker han alltid kroppskontakt med midtstopperen. Så også i dette tilfellet når Ashley Young mottar ballen i venstre kantposisjon. Det verste en midtstopper kan gjøre, er å ta den fysiske kampen i forkant av innlegg/pasning. Dette er nemlig en kamp du er dømt til å tape. I alle mine kamper i internasjonal fotball er Lukaku i en egen klasse hva gjelder kroppsstyrke og fysikk.

TØFFE TAK: Her er Romelu Lukaku i aksjon mot Fulham i sine Everton-dager i 2013. Foto: Sang Tan/AP Photo

Det er faktisk kun Didier Drogba og vår egen John Carew som tåler en sammenligning. Derfor må Hoedt for all del unngå brytekamp, for da går det som det må gå. Lukaku begår nok et frispark i forkant her, men dommerens øyne er rettet mot ballen, og når Hoedt kastes vekk som en tøydukke, er kampen tapt. Hoedt mister kontrollen, og setter seg hjelpeløst ned på kne mens Lukaku på to forsøk får ballen i nettet.

Vi kan bruke scoringen og min erfaring med Lukaku til en slags håndbok til dem som får jobben med å markere ham, det er nemlig noe du må gjøre, og noe du for enhver pris må unngå.

Unngå:

  • Kroppskontakt, annet enn et lite øyeblikk
  • At Lukaku blir rettvendt og får sette fart
  • Fri oppspillskanal til Lukaku (her trengs et par sentrale midtbanespillere til prosjektet)

Virkemidler:

  • Flytt forsvaret så høyt som mulig, og tjuvstart i bakrommet. Lukaku er rask i fart med tar tid på å snu seg.
  • Innlegg/oppspill. Ikke bli stående i brytekamp! Gi heller Lukaku en kraftig dytt et halvsekund før pasningen kommer.  Da kan man få Lukaku ut av balanse og har en mulighet til å håndtere innlegget.
  • Hold armlengdes avstand på oppspill, prøv å lese touchet og vent på hjelp!

Alt dette er lettere i teorien enn i praksis, og det er mye som tyder på at flere midtstoppere, selv om de har studert Lukaku nøye, blir overlatt for mye i 1 mot 1-dueller som man kommer til å tape. For United, Mourinho og Romelu Lukaku er dette godt nytt. Han har startet forrykende, og alt tyder på at det kommer mer – mye mer – fra den belgiske oksen.

Det er mye man savner som pensjonert Premier League-spiller. Markeringsansvar på Lukaku er ikke blant disse tingene!