Wembley-spøkelset er ikke begravd

I sommer verserte denne i Twitter-universet.

Bokstavene over avslører Tottenhams største utfordring denne sesongen. Forskjellen på resultatene på henholdsvis White Hart Lane og Wembley er slående.

Mens Tottenham venter på at White Hart Lane 2.0 skal ferdigstilles, spilles hjemmekampene som kjent på Wembley, og flere har hevdet at Tottenham ville vært favoritter til å vinne Premier League, om det ikke var for denne sesongens gjesteopphold som hjemmelag på nasjonalarenaen Wembley.

FANTASTISK LAG: Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen og co feirer scoring borte mot Everton i forrige PL-runde. Foto: Reuters/Jason Cairnduf

Riktignok vant Tottenham på Wembley onsdag kveld, da Borussia Dortmund ble slått 3-1 takket være scoringer av Heung-Min Son (ett) og en Harry Kane (to) i september-form.

Seieren mot Dortmund er likevel ikke nok til å legge bort historien om Wembley-spøkelset, for når Swansea møter Tottenham på Wembley lørdag kveld, kan de ble det tredje bortelaget som tar med seg poeng i PL denne sesongen. Dette ville ha vært nærmest utenkelig på White Hart Lane.

Les også: Alonso ble Chelseas store helt på Wembley
L
es også:  Debutant sørget for ny Wembley-blemme for Tottenham

La oss første se på de kalde fakta, WHL vs Wembley for Tottenham siden starten av fjorårets sesong:

Since start 16/17

WHL

Wembley

Games

23

7

Won

21

2

Drawn

2

2

Lost

0

3

Win %

91

28.6

Goals/Game

2.8

1.5

Conceded/Game

0.5

1.4

 

Forskjellen er dramatisk.

Hvorfor har Tottenham så svake resultater på Wembley sammenlignet med White Hart Lane?

Jeg mener det er to forhold som taler mot Tottenham når de løper ut på Wembley denne sesongen, det ene er av psykologisk karakter, det andre kan forklares med tall og kvadratmeter:

  1. Tottenhams spillere og trenere vil aldri føle seg hjemme på Wembley, som på White Hart Lane.
  2. Wembley er vesentlig større enn gamle White Hart Lane, og Tottenhams spillestil påvirkes negativt.

Fotballspykologi
Psykologi er undervurdert i fotball. I disse dager reduseres usikkerheten mest mulig på alle felter. Spillerne måles og veies, mates og trenes. Manageren legger kampplaner og strategier for ulike faser og situasjoner som kan oppstå. Lite overlates til tilfeldighetene.

POENGTAP I SLUTTMINUTTENE: Harry Kane depper etter Burnleys utligning i forrige PL-kamp på Wembley. (AP Photo/Tim Ireland)

Men til tross for alle ressursene og forsøkene på å få kontroll over alle faktorer: Spillernes hode lever (heldigvis) sitt eget liv!

Det er åpenbart at White Hart Lane ble et fort for Tottenham de siste sesongene. For hver gode prestasjon og hvert gode resultat, forsterkes inntrykkene i spillernes hoder. Bussturen til WHL, garderoben, følelsen av å entre matta for oppvarming, lyden på stadion, publikums nærvær til banen – alt bygger opp under spillernes inntrykk av en hjemmebanefordel som gjorde dem nærmest uslåelige på WHL i fjor. I sum ga disse faktorene Tottenham en klar fordel på White Hart Lane.

Legg til omgivelsenes (media, supportere, managere) forsterkning av hjemmebanefordelen, og fotballpsykologien tilsier at Spurs gikk på banen med et perfekt utgangspunkt i Nord-London. Flyttingen til Wembley gir det motsatte utgangspunktet, i det de ikke bare flytter bort fra White Hart Lane, de flytter også til en bane der de beviselig har vært dårligere. Legg til at omgivelsene snakker om dette herfra til evigheten, og psykologien går sin gang, denne gangen med negativt fortegn for Tottenham.

Kvadratmeter og spillestil
White Hart Lane var den minste banen i Premier League siste sesong: 100m x 67 m. Til sammenligning var Wembley 105m x 69m. Det ser kanskje ikke ut som mye, men utgjorde i fjor en forskjell på 545kvm.

Tottenham diskuterte muligheten for å redusere størrelsen på gressmatta på Wembley til WHL-størrelse, men fikk beskjed fra Premier League om at det ikke var aktuelt. Wembley er derfor i år standard PL-størrelse, 105m x 68m. Unntak fra regelen gis bare der det er “impossible to comply with rule K21 due to the ground`s construction.”Bilderesultat for pitch size wembley vs white hart lane

Hvorfor skulle Tottenham være mindre effektive på en større bane? Intuitivt skulle man tro det er motsatt, i det Pochettino har et ungt og veltrent mannskap som i fjor løp fjerde mest i PL  med et snitt på 114,1km per kamp. Statistikken fra i fjor taler imidlertid et klart språk:

Tottenham på White Hart Lane (PL) vs Wembley (CL) 16/17:

Fordeling

av

sjanser

Snitt pasningslengde

Høyre

Midten

Venstre

White Hart Lane (PL)

20 meter

19,4 %

62,7 %

17,9 %

Wembley (Champions League)

18 meter

46,5 %

44,2 %

9,3 %

Fra ovenstående er følgende klart: Tottenham var mer direkte og varierte i angrepsspillet på WHL enn på Wembley. Tottenham, med fysikk og ferdigheter i toppklasse, profiterer på tempo, variasjon og forflytning. Det er slående at 46,5% av angrepene på Wembley kom på høyre side. Spillet blir forutsigbart og motstanderen kan omgruppere og forsvare seg.

Videre har den store banen konsekvenser for Tottenhams press-spill. Jeg har selv opplevd hvordan det er å vinne ballen på gamle White Hart Lane, og merke hvordan en sverm av Tottenham-spillere går i gjenvinningspress umiddelbart. Det er enklere å spille seg gjennom dette presset på større areal.

SISTE PÅ WHITE HART LANE: Manchester United ble det siste laget som tapte en kamp på White Hart Lane. AFP PHOTO/Ian KINGTON

Mauricio Pochettino har tatt konsekvensen av dette. På treningsfeltet i Enfield er det merket en bane med eksakt samme størrelse som Wembley. Der forsøker Tottenhams spillere å gjenskape sitt beste spill på en banestørrelse som er et av de viktigste hinderne mellom Pochettino og Premier League-tittelen. Samtidig forsøker Pochettino å endre psykologien i Spurs-hodene.

Enn så lenge kjører spillerne i bortelagets buss opp Wembley-way med en helt annen tro på poeng en tilfellet var på Park Lane i Nord-London. Swansea gjester Wembley i morgen vel vitende om at både Chelsea og Burnley reiste derfra med poeng.

Wembley-spøkelset er enda ikke begravd.