Bør De Boer gå?

Min gamle klubb Crystal Palace har hatt en fryktelig start på årets Premier League. 3 kamper, 0 poeng og 0 scorede mål er fasiten. Presset på manager Frank de Boer øker.

Les også: – Crystal Palace gir Frank de Boer én kamp på å redde jobben

Crystal Palace har vært gjennom en karusell av managere og ulik fotballfilosofi de siste årene. Tony Pulis var den første som klarte å unngå nedrykk etter opprykk til Premier League, og han gjorde det på sin velkjente måte: Ekstrem defensiv organisering, kontringer og dødballer. Denne stilen kledde Crystal Palace godt, og flere av spillerne som fremdeles er igjen fra Pulis-perioden mener at dette er måten å spille på for en litt mindre PL-klubb.

SUKSESSFORMEL: Tony Pulis organiserte og dirigerte Palace-troppene til sikker plass. Foto: Ben Stansall/AFP

Men da Pulis sa takk for seg rett før sesongstart i 2014 begynte karusellen. Først kom Neil Warnock inn, med en filosofi som aldri ble noe annet enn en kvasi-variant. Det gikk som det måtte gå, og Warnock måtte takke for seg etter et noen måneder i sjefsstolen. Alan Pardew var nestemann, og fra januar 2015 ledet han laget på mesterlig vis fra det ene sterke resultatet til det andre. Våren 2015 var instruksjonen enkel: Put the ball in the box.

Men Pardew hadde større ambisjoner. Han ville utvikle Crystal Palace til å bli en stabil PL-klubb, og da trengtes etter hans syn bedre spillere og en mer offensiv og underholdende tilnærming. Sakte, men sikkert fjernet Crystal Palace seg fra fundamentet lagt under Tony Pulis, og laget som hadde vært så solid i den defensive delen av spillet, begynte å lekke bakover. I løpet av 16/17 var det klart at Pardews prosjekt var mislykket. Ut med Pardew, inn med Sam Allardyce, og tilbake til direkte fotball og lav risiko. Allardyce reddet plassen til Crystal Palace i fjorårets sesong, men trakk seg overraskende fra sjefsstolen.

Dermed måtte Steve Parish, klubbens styreformann og mangeårige supporter, igjen på jakt etter ny manager.

Man kan stille seg følgende spørsmål etter å ha fulgt Crystal Palace de siste sesongene: Hvorfor dette sterke ønsket om å bevege seg i en mer offensiv og underholdende retning? Fasiten er nemlig helt tydelig: Defensivt fokus og direktespill som under Pulis, Pardews første halvår, og Allardyce, passer denne klubben best.

Da er vi inne på problemet som mange klubber i PLs midtsjikt må stri med. Alle har et ønske om å sementere sin status som PL-klubb, og forbedre tabellposisjonen år for år. Mange tror (etter mitt syn feilaktig) at man da må ha bedre individuelle spillere og større offensivt skyts. Faren er overhengende for at man med flere individualister og mindre kollektiv vanner ut både lagfølelsen og det defensive fokuset som små klubber må ha om de skal overleve. I tillegg vil små klubbe uansett aldri kunne spille ut topp 6.

TOMMEL OPP: Sam Allardyce lyktes i å redde Palace forrige sesong. Foto: Paul Ellis/AFP

 

Merk gjerne dette: Når små klubber har hatt en eller to gode sesonger, skjer det ofte store omveltninger på spiller- og trenersiden. Da er det alltid fare på ferde. Ønsket om å ta nye skritt innebærer etter mitt syn en altfor stor risiko for at det suksessen har vært bygget på blir fjernet i samme slengen.

Dette skjedde i sin tid med Fulham, og det samme kan skje med Crystal Palace.

For da styreformann Parish igjen måtte lete etter ny manager, tenkte han som følger: Borteformen til Crystal Palace var i fjor meget god, faktisk god nok til en 8. plass på bortetabellen. Hjemmeformen var derimot fryktelig, og ville gitt nedrykk etter en hjemmetabell. Parish så dette, og ønsket å bli bedre til å spille ut motstander foran eget publikum på Selhurst Park. Dermed falt valget på Frank de Boer og en nederlandsk fotballfilosofi som er så langt fra Tony Pulis man kan komme.

Per nå fremstår det som et katastrofalt valg.

Fotballfilosofi kan grovt sett deles i to, enten ønsker du å spille kompakt, ellers så spiller du ekspansivt.
Kompakt spill innebærer korte avstander mellom spillerne, og er ofte kombinert med lav risiko og direkte spill mot motstanders mål. Se på West Bromwich Albion så har du definisjonen av denne filosofien, som gjerne benyttes av lag som anser seg som underdog i utgangspunktet.

I motsatt ende av skalaen finnes et ekspansivt spill, som Frank de Boer nå desperat forsøker å implementere i Crystal Palace. I dette spillet skal spillerne spre seg så mye som mulig på banen. Ballen skal bevares i laget, og man skal spille ut motstanderen med ferdigheter og samhandling. De beste lagene spiller ofte slik, men det er altså ikke gjort over natten å få et litt svakere lag til å lykkes med et slikt spill.

Videre er fotballen som de Boer står for fryktelig vanskelig å gjennomføre i motgang. 0 poeng og 0 mål for Palace så langt, inkludert hjemmetap for Swansea og Huddersfield, selvtilliten er ikke akkurat på topp hos spillerne. Dermed vil inngangen til kamp som de Boer står for være den vanskeligste å få til i praksis, mens en filosofi som hos Pulis/Allardyce er klart enklere å praktisere.

Parish gamblet på de Boer, og det er i ferd med å gå fryktelig galt. Søndag fortsetter Palace jakten på sitt første poeng på bortebane på Turf Moor, ikke akkurat en drømmekamp når laget må ha et resultat.

HELT FERSK i PL: Det er kun 2,5 måned siden dette bildet ble tatt av Frank de Boer, og han har kun ledet Palace i tre Premier League-kamper. Foto: Chris Ratcliffe/AFP

Hvilke samtaler Parish og de Boer har hatt vites ikke, men per nå er de Boer en av de klare favorittene i “the sack race”. Det ryktes, både internt og eksternt, at den gamle ringreven Roy Hodgson venter i kulissene. Eller som engelskmennene sier: “He is lined up for the job”.

Om Hodgson skulle etterfølge en de Boer som går, vil Palace ha fortsatt sin vingling på manager-markedet. Hodgson vil innføre en kompakt stil der laget er vanskelig å score på. En stil som mange, meg inkludert, vil mene passer dette laget meget bra.

Mye vil avgjøres på søndag på Turf Moor, og spørsmålet er om de Boer er i stand til å komme seg ut av uføret. Oppgaven er formidabel: Han skal sende et lag på banen med en spillestil som er lite passende for et bunnlag, og – har det vist seg – lite passende for hans spillere. Fotballens mekanismer er mot ham nå, med økende misnøye blant supportere, eiere og spillere, samt et massivt press utenfra.

Søndag er det cupfinale for Frank de Boer.

Se Burnley-Crystal Palace på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag 14.30!