Joshua King. Blir han king igjen?

Joshua King gjennomførte en strålende sesong for Bournemouth i fjor. Oslo-gutten noterte seg for 16 scoringer, en meget sterk prestasjon på et Bournemouth-lag som lenge så ut til å kunne blande seg i nedrykksstriden. Mye takket være Joshua Kings bidrag endte Bournemouth på en sterk 9. plass, klubbens beste plassering i ligasystemet noensinne.

Bournemouth og Joshua King har en ting felles: Det blir svært vanskelig å følge opp fjorårets fantastiske prestasjon.

Joshua King har gode forutsetninger som fotballspiller. Han har sterk fysikk kombinert med stor fart, og det er sånn sett ikke overraskende at han med mer modenhet har blitt en suksess i Premier League. Men årets sesong er den vanskelige “andresesongen”, etter at han overrasket alle i fjor.

TV Sumo: Se dokumentaren om Kings drømmehalvår

Det er i hovedsak to forhold som taler for at det blir vanskelig å følge opp med like sterke prestasjoner i år:

  1. King har skapt seg et navn og vil få tøffere arbeidsforhold denne sesongen.
  2. King hadde ekstremt god uttelling på sine sjanser i fjor. Måltallet Expected Goals (xG) viser at han i fjor lå helt i toppen hva gjelder uttelling på sine avslutninger. Statistisk sett vil han trolig ikke ha samme flyten i år.

Det første først. Premier League-klubbene har enorme ressurser til disposisjon, og et av feltene som stadig utvikles er analyse av konkurrerende klubber og deres spillere. Det er svært vanlig at hver spiller får en egen ipad der klubbens analyse-avdeling laster opp klipp, info og strategier til bruk mot andre lag og spillere. For Bournemouths motstandere denne sesongen vil det være et sentralt poeng å analysere Joshua King ned til minste detalj. Hva er han god på og når er han farlig? Hvordan beveger han seg i feltet? Hvilke typer avslutninger kommer han til?

Midtstoppere på andre lag vil studere dette i detalj, og blant annet konkludere med følgende: Det er viktig å unngå at King kommer rettvendt i fart mot målet. Han bør holdes feilvendt og tvinges bakover på banen. Han bør tas ut i kontringsfasen, og rommet rundt ham bør stenges både bakfra av midtstoppere, og forfra av sentrale midtbanespillere. King har blitt betydelig bedre på små flater i boksen, og han avslutter raskt. Forsvarsspillerne må tettere.

I tillegg vet alle nå hvem Joshua King er. Han var Bournemouths toppscorer i fjor og respekten og den mentale inngangen hos motspillere vil endre seg. Joshua King er the main man for Bournemouth (inntil Defoe eventuelt beviser noe annet).

Alt dette vil gjøre det vanskeligere for Joshua King denne sesongen.

For det andre, og vel så viktig:

Joshua King hadde ekstremt god uttelling på sine avslutninger i fjor. Det nye begrepet Expected Goals er mye brukt hos Opta og andre som driver med statistikk. Expected Goals baserer seg på en database med tusenvis av avslutningsforsøk fra ulike vinkler og med ulike kroppsdeler, og dette danner grunnlaget for å si noe om hvor ofte – i gjennomsnitt – det scores på en gitt avslutning. Tallknuserne i Opta kan dermed over en sesong slå fast hvor mange mål det statistisk skal scores på avslutningene til en gitt spiller.

Her er listen over Premier Leagues mestscorende spillere i fjor (straffespark er utelatt):

Spiller

Klubb

Mål (uten straffer)

Expected goals

1

Romelu Lukaku

Everton

24

14,53

2

Harry Kane

Tottenham

24

13,86

3

Alexis Sánchez

Arsenal

22

15,20

4

Diego Costa

Chelsea

20

13,40

5

Dele Alli

Tottenham

17

12,48

6

Sergio Agüero

Manchester City

16

16,58

7

Zlatan Ibrahimovic

Manchester United

15

12,03

8

Fernando Llorente

Swansea

15

7,09

9

Eden Hazard

Chelsea

14

8,71

10

Joshua King

Bournemouth

14

7,19

11

Son Heung-Min

Tottenham

14

6,73

 

Altså: Joshua King var på topp 10 over mestscorende i Premier League (minus straffespark), men hans xG var 7,19 selv om han endte med 14 scoringer. Det vil si at gjennomsnittsspilleren i databasen ville ha scoret 7 mål på Kings sjanser, mens han endte opp med det dobbelte.

Det er verdt å merke seg at det selvsagt er lov å være bedre enn gjennomsnittsspilleren, noe listen også bekrefter. Samtlige (bortsett fra Aguero) scorer flere mål enn sin xG. Det forteller noe om at toppspillerne avslutter bedre enn andre. Likevel er Kings “overprestering” bemerkelsesverdig. Det er faktisk bare Fernando Llorente og Son Heung-Min som såvidt slår sin xG med større margin enn King. Når vi da legger til grunn at de fleste på listen er mer meritterte avsluttere enn King, står vi igjen med et inntrykk som følger:

Joshua King hadde mye flyt i fjor.

Se scoringen til Joshua King mot ligamester Chelsea her:

På listen over xG total – altså hvor mange mål spillerne statistisk sett skulle ha scoret forrige sesong, er King nede på en 24. plass. Det er altså mye som taler for at han ikke kan treffe på like mange av sine avslutninger i årets sesong.

Eller som Optas mann skriver i forarbeidet til dette innlegget:

“The fact that King scored double his non-penalty xG total probably suggests that it was just a bit of a freak season where he got lucky and all his shots found the net when it seemed unlikely.”

Oppsummert:

  • Joshua King får tøffere arbeidsforhold i årets sesong.
  • Joshua King kan ikke regne med like god uttelling på sine avslutninger i årets sesong.
  • Det blir vanskelig å gjenta prestasjonen fra i fjor.

Betraktningene over dreier seg om rammebetingelsene for å gjenskape prestasjonen, men utelater også mange viktige faktorer: Det kan tenkes at Joshua King utvikler seg videre. Kan hende får Bournemouth en ny sterk sesong. Samarbeidet med Jermain Defoe på topp kan bli en åpenbaring. Med norske øyne er det uansett lett å konkludere:

Vi håper Joshua blir King igjen!