La Liga og AltOmFotball+

Det meste er avgjort i La Liga. Vi vil her ta et lite tilbakeblikk på sesongen ved bruk av en webside som (for tiden) kalles AltOmFotball+ (forkortes AOF+) som vi har utviklet i samarbeid med TV2. Dette er en del av TV2’s dekning av fotball på internett, og en Beta-versjon er tilgjengelig som meny-valg i www.altomfotball.no. Ideen er å gi brukere fleksibel adgang til statistikk, og ikke, som er vanlig i dag, at statistikk er begrenset til opplistede tall (som toppscorer, assist, antall gule kort, antall røde kort). Beta-versjon betyr at den ikke er helt ferdig enda – det kommer mye ny funksjonalitet utover året, og vi håper også på tilbakemeldinger som vil hjelpe oss å forbedre systemet (send tilbakemeldinger til feedback@analy7ics.com – og helst på engelsk da noen av de som jobber med systemet ikke er norsk-talende).

Begynn med å gå til www.altomfotball.no og gå så til meny-valget ”AOF+ (beta)”. Applikasjonen vil så lastes i et eget vindu. AOF+ har per i dag 3 hovedvalg – å se på kamper, lag eller en sesong. Velg Sesong i (A) og så Primera Division (som er La Liga) i (B).

Vi ser her at (per i dag) så leder Real Madrid serien med 7 poeng på Barcelona. La oss så se på hvordan lagene har gjort det i La Liga basert på første omgang. Dette gjøres ved å dra høyre del av Tid-begrenseren (C) til 45+.

Så dersom tabellen var basert kun på første omgang ville faktisk Barcelona ledet med 9 poeng! Real Madrid har ut i fra dette til dels vunnet La Liga basert på å ha utklasset Barcelona i ytelse i andre omgang.

Real Madrid har vært under press de siste sesongene for ikke å ha vunnet serien. Men har de egentlig hatt dårligere resultater enn vanlig? La oss så se tilbake på de siste 10 sesongene. Velg Tid-begrenseren tilbake til 90+ og velg så ”2002” i (D).

Her ser vi at, tvert i mot, Real Madrid hadde ekstremt bra resultat i et 10-års perspektiv i sesongene som startet i 2009 og 2010 (desidert flest poeng). Det var bare at Barcelona var enda litt bedre.

La oss så ta en kikk på Zaragoza. De ligger per i dag tredje sist og har (ut i fra beregninger ved hjelp av AOF+) en 73.2% sannsynlighet for nedrykk. (Dette kan ses i det tredje skjermbilder under Sesong – dette nås ved å klikke to ganger på pil til høyre i skjermbildet (E)).

En ting som skaper mye diskusjon er effekt av trener-bytte. Zaragoza byttet som kjent trener ved årsskiftet, og innsatte Manolo Jimenez 1. januar i år. En kan se på dette ved først å endre til dato (F), og så startdato fra 1. januar 2012 (G).

Så Manolo Jimenez har faktisk ledet sitt lag til solide resultat etter sin ankomst. Dersom en legger til grunn resultatene etter 1. januar ville Zaragoza ligget på 7. plass i La Liga.

Til slutt kan vi ta en kikk på resultater og mål-fordeling for årets vinner av La Liga. Velg ”Lag” i (H), og begynn og skriv ”Real Madrid” i (I). Til venstre i skjermen kommer hyppighet (illustrert av størrelsen på hver enkelt boble) for hvert resultat, der aksen oppover er mål scoret av Real Madrid og aksen nedover er mål scoret at Real Madrids motstander. For eksempel boblen som pekes på av (J) illustrerer hvor hyppig Real Madrid har vunnet 3-1.

Trykk så (K) for å gå til graf som viser når målene kom (grønn er mål scoret av Real Madrid, mens rød er mål imot, og linjen angir gjennomsnittlig kumulativ målforskjell) i 15-minutters intervaller samt på overtid i de to omgangene. Her ser en at Real Madrid har i snitt målforskjell på over 2 pr. kamp.

For å sette dette i perspektiv, kan en for eksempel se på laget fra vår egen hjemby, Molde FK (L), i deres jubelsesong 2011 (M).

Dette var en smakebit på hva beta-versjonen av AOF+ kan brukes til. Håper dere liker applikasjonen!

Petter & Nils