ManU 66% – ManC 34%

Dagens store fotball-spørsmål er: hvem vinner Premier League? Det argumenteres hardt i diverse forum – vil det bli ManU eller City som blir stående som endelig vinner. Men dette er egentlig feil spørsmål å stille (iallefall om en ikke har direkte tilgang til Snåsamannen). Det riktige (dog kanskje mindre tabloidvennlige) spørsmålet er: Hvor stor er sjansen til hvert av de to lagene?

Vi har over lang tid jobbet med å lage et dataprogram som regner ut sannsynligheten for de mulige slutt-posisjonene for hvert lag i en liga – og som oppdaterer dette fortløpende. (Følg med på altomfotball.no der den blir lansert snart.) Her er en liten snik-titt i form av å regne ut sannsynligheten for hvem som vinner Premier League. Men før vi gir sannsynlighets-resultatene for vinneren av Premier League, starter vi med en kort oversikt over hvordan dette dataprogrammet virker.

Første steg er å beregne sannsynligheter for de forskjellige mulige resultater. (Dette innebærer ikke kun hjemmeseier, uavgjort, borteseier, men også forskjellige mål-kombinasjoner som spiller rolle for målforskjell.) Beregningen av disse baserer seg på odds og statistisk analyse av styrkeforhold (offensiv og defensiv) basert på tidligere kamper der nylige kamper teller mer enn kamper et stykke tilbake i tid. Basert på disse beregningen vil en datamaskin ”spille” de resterende kampene og lage en ”endelig” tabell. Dette gjentas så 10.000 ganger, og sannsynlighet for hvert enkelt lags mulige sluttposisjoner beregnes ut i fra hyppigheten i de 10.000 tabellene. For eksempel om ManU ender på førsteplass 6.603 av 10.000 ganger rundes dette av til 66,0% sannsynlighet for at ManU vil vinne serien.

Men når kamper pågår blir det enda mer komplisert. En må da ta hensyn til hvor mye tid gjenstår av hver enkelt kamp samt hva som er stillinga. Dette gjøres ved å kombinere metoden ovenfor med en avansert algoritme. (En algoritme er en serie matematiske operasjoner som samhandler om å beregne et resultat).

La oss så se på resultatene av disse beregningene.

Per i dag har Manchester United 66,0% sannsynlighet til å vinne Premier League, mens Manchester City har de resterende 34,0%.

La oss ta disse beregningene et steg videre. Vi kunne for et par dager siden lese at Mancini et av den oppfatning at selv om City skulle vinne mot ManU så vil ManU fremdeles være favoritter. La oss ta scenarioet med 1-0 som resultat. Da snus dagens situasjon på hodet, og City vil ha 66,7% sannsynlighet til å vinne serien. En ser her at blant annet målforskjell i favør City dominerer effekten av deres vanskelige bortekamp mot Newcastle. (Nice try Mancini.) Derimot om kampen ender uavgjort vil ManU være i førersetet med 84,5% sannsynlighet til å vinne serien. Ved seier til ManU 0-1 er løpet stort sett kjørt – ManU vil da ha 99,2% sannsynlighet til å vinne Premier League.

Det er også interessant å se på beregninger av sannsynligheter for å vinne Premier League basert på noen scenarioer for pauseresultat:

City leder med ett mål ved pause: 52,3% sannsynlighet for at City vinner (47,7% ManU).

Uavgjort ved pause: 70,4% for at ManU vinner (29,6% City).

ManU leder med ett mål ved pause: 88,5% for at ManU vinner (11,5% City).

Til slutt tar vi med et alternativt eksempel på prosent-regning fra Manchester.

Petter & Nils