La Liga og AltOmFotball+

Det meste er avgjort i La Liga. Vi vil her ta et lite tilbakeblikk på sesongen ved bruk av en webside som (for tiden) kalles AltOmFotball+ (forkortes AOF+) som vi har utviklet i samarbeid med TV2. Dette er en del av TV2’s dekning av fotball på internett, og en Beta-versjon er tilgjengelig som meny-valg i www.altomfotball.no. Ideen er å gi brukere fleksibel adgang til statistikk, og ikke, som er vanlig i dag, at statistikk er begrenset til opplistede tall (som toppscorer, assist, antall gule kort, antall røde kort). Beta-versjon betyr at den ikke er helt ferdig enda – det kommer mye ny funksjonalitet utover året, og vi håper også på tilbakemeldinger som vil hjelpe oss å forbedre systemet (send tilbakemeldinger til feedback@analy7ics.com – og helst på engelsk da noen av de som jobber med systemet ikke er norsk-talende).

Begynn med å gå til www.altomfotball.no og gå så til meny-valget ”AOF+ (beta)”. Applikasjonen vil så lastes i et eget vindu. AOF+ har per i dag 3 hovedvalg – å se på kamper, lag eller en sesong. Velg Sesong i (A) og så Primera Division (som er La Liga) i (B).

Vi ser her at (per i dag) så leder Real Madrid serien med 7 poeng på Barcelona. La oss så se på hvordan lagene har gjort det i La Liga basert på første omgang. Dette gjøres ved å dra høyre del av Tid-begrenseren (C) til 45+.

Så dersom tabellen var basert kun på første omgang ville faktisk Barcelona ledet med 9 poeng! Real Madrid har ut i fra dette til dels vunnet La Liga basert på å ha utklasset Barcelona i ytelse i andre omgang.

Real Madrid har vært under press de siste sesongene for ikke å ha vunnet serien. Men har de egentlig hatt dårligere resultater enn vanlig? La oss så se tilbake på de siste 10 sesongene. Velg Tid-begrenseren tilbake til 90+ og velg så ”2002” i (D).

Her ser vi at, tvert i mot, Real Madrid hadde ekstremt bra resultat i et 10-års perspektiv i sesongene som startet i 2009 og 2010 (desidert flest poeng). Det var bare at Barcelona var enda litt bedre.

La oss så ta en kikk på Zaragoza. De ligger per i dag tredje sist og har (ut i fra beregninger ved hjelp av AOF+) en 73.2% sannsynlighet for nedrykk. (Dette kan ses i det tredje skjermbilder under Sesong – dette nås ved å klikke to ganger på pil til høyre i skjermbildet (E)).

En ting som skaper mye diskusjon er effekt av trener-bytte. Zaragoza byttet som kjent trener ved årsskiftet, og innsatte Manolo Jimenez 1. januar i år. En kan se på dette ved først å endre til dato (F), og så startdato fra 1. januar 2012 (G).

Så Manolo Jimenez har faktisk ledet sitt lag til solide resultat etter sin ankomst. Dersom en legger til grunn resultatene etter 1. januar ville Zaragoza ligget på 7. plass i La Liga.

Til slutt kan vi ta en kikk på resultater og mål-fordeling for årets vinner av La Liga. Velg ”Lag” i (H), og begynn og skriv ”Real Madrid” i (I). Til venstre i skjermen kommer hyppighet (illustrert av størrelsen på hver enkelt boble) for hvert resultat, der aksen oppover er mål scoret av Real Madrid og aksen nedover er mål scoret at Real Madrids motstander. For eksempel boblen som pekes på av (J) illustrerer hvor hyppig Real Madrid har vunnet 3-1.

Trykk så (K) for å gå til graf som viser når målene kom (grønn er mål scoret av Real Madrid, mens rød er mål imot, og linjen angir gjennomsnittlig kumulativ målforskjell) i 15-minutters intervaller samt på overtid i de to omgangene. Her ser en at Real Madrid har i snitt målforskjell på over 2 pr. kamp.

For å sette dette i perspektiv, kan en for eksempel se på laget fra vår egen hjemby, Molde FK (L), i deres jubelsesong 2011 (M).

Dette var en smakebit på hva beta-versjonen av AOF+ kan brukes til. Håper dere liker applikasjonen!

Petter & Nils

ManU 66% – ManC 34%

Dagens store fotball-spørsmål er: hvem vinner Premier League? Det argumenteres hardt i diverse forum – vil det bli ManU eller City som blir stående som endelig vinner. Men dette er egentlig feil spørsmål å stille (iallefall om en ikke har direkte tilgang til Snåsamannen). Det riktige (dog kanskje mindre tabloidvennlige) spørsmålet er: Hvor stor er sjansen til hvert av de to lagene?

Vi har over lang tid jobbet med å lage et dataprogram som regner ut sannsynligheten for de mulige slutt-posisjonene for hvert lag i en liga – og som oppdaterer dette fortløpende. (Følg med på altomfotball.no der den blir lansert snart.) Her er en liten snik-titt i form av å regne ut sannsynligheten for hvem som vinner Premier League. Men før vi gir sannsynlighets-resultatene for vinneren av Premier League, starter vi med en kort oversikt over hvordan dette dataprogrammet virker.

Første steg er å beregne sannsynligheter for de forskjellige mulige resultater. (Dette innebærer ikke kun hjemmeseier, uavgjort, borteseier, men også forskjellige mål-kombinasjoner som spiller rolle for målforskjell.) Beregningen av disse baserer seg på odds og statistisk analyse av styrkeforhold (offensiv og defensiv) basert på tidligere kamper der nylige kamper teller mer enn kamper et stykke tilbake i tid. Basert på disse beregningen vil en datamaskin ”spille” de resterende kampene og lage en ”endelig” tabell. Dette gjentas så 10.000 ganger, og sannsynlighet for hvert enkelt lags mulige sluttposisjoner beregnes ut i fra hyppigheten i de 10.000 tabellene. For eksempel om ManU ender på førsteplass 6.603 av 10.000 ganger rundes dette av til 66,0% sannsynlighet for at ManU vil vinne serien.

Men når kamper pågår blir det enda mer komplisert. En må da ta hensyn til hvor mye tid gjenstår av hver enkelt kamp samt hva som er stillinga. Dette gjøres ved å kombinere metoden ovenfor med en avansert algoritme. (En algoritme er en serie matematiske operasjoner som samhandler om å beregne et resultat).

La oss så se på resultatene av disse beregningene.

Per i dag har Manchester United 66,0% sannsynlighet til å vinne Premier League, mens Manchester City har de resterende 34,0%.

La oss ta disse beregningene et steg videre. Vi kunne for et par dager siden lese at Mancini et av den oppfatning at selv om City skulle vinne mot ManU så vil ManU fremdeles være favoritter. La oss ta scenarioet med 1-0 som resultat. Da snus dagens situasjon på hodet, og City vil ha 66,7% sannsynlighet til å vinne serien. En ser her at blant annet målforskjell i favør City dominerer effekten av deres vanskelige bortekamp mot Newcastle. (Nice try Mancini.) Derimot om kampen ender uavgjort vil ManU være i førersetet med 84,5% sannsynlighet til å vinne serien. Ved seier til ManU 0-1 er løpet stort sett kjørt – ManU vil da ha 99,2% sannsynlighet til å vinne Premier League.

Det er også interessant å se på beregninger av sannsynligheter for å vinne Premier League basert på noen scenarioer for pauseresultat:

City leder med ett mål ved pause: 52,3% sannsynlighet for at City vinner (47,7% ManU).

Uavgjort ved pause: 70,4% for at ManU vinner (29,6% City).

ManU leder med ett mål ved pause: 88,5% for at ManU vinner (11,5% City).

Til slutt tar vi med et alternativt eksempel på prosent-regning fra Manchester.

Petter & Nils

TV 2 AS

Lars Hilles gate 30, Pb 7222, 5020 Bergen

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.