Armstrong vs Contador

Denne uken skal Alberto Contador og Lance Armstrong sykle ritt sammen for første gang, i TV 2 Sport-sendte Vuelta Castilla y León. Da får vi en liten forsmak på hvordan samarbeidet mellom dagens store sammenlagtrytter, Alberto Contador, og en som var på høyden da han vant Tour de France for syvende gang i 2005, Lance Armstrong.

Jeg er hellig overbevist om at Alberto Contador lot champagnen stå uåpnet da det ble klart at Armstrong skulle gjøre comeback og kjøre for Astana i høst. Selv om han aldri har sagt dette offentlig. Samtidig tror jeg Contador har brukt Armstrongs comeback til å bli enda bedre. “En gammel mann fra Texas må ikke komme her å komme her….” tipper jeg Contador tenker titt og ofte. Det ville hvertfall jeg gjort.

I forrige uke bidro ikke akkurat Lance Armstrong til at de to skal kjøre hånd-i-hånd gjennom sommerens Tour de France. Contador sprakk på den nest siste etappen av Paris-Nice og Armstrong mente i et intervju med den franske sportsavisen l’Equipe at ungfolens største problem var at “han var alt for nervøs…”.

Hallo, gammel’n!! Du snakker om en rytter som har vunnet Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España før han har fylt 27 år! Greit nok at Contador var litt hissig på grøten på den nevnte etappen under Paris-Nice, men med de merittene 26-åringen har så er vel neppe nervøsiteten hans største problem.

Nei, jeg tror faktisk at Lance Armstrong kan bli Contadors største problem i 2009. Hvertfall hvis den tidligere Tour de France-kongen fortsetter med slike stikk til verdens beste etapperytter. Og hvis ikke sportsdirektørene i Astana skjønner at det må være “all in” for Alberto Contador i Tour de France så bør andre lag kjenne sin besøkelsestid. For, med all respekt, jeg tror ikke Lance Armstrong vinner Tour de France flere ganger i sin karriere.

Hva tror du?

– KØDDER DU MED OSS DENNE GANGEN, SÅ TAR VI DEG

Bonjour og takk for sist!

Jeg tipper Tour de France-sjefen, Christian Prudhomme, fikk froskelåret i vrangstrupen da nyheten om Lance Armstrong-comebacket viste seg ikke å være en aprilspøk. For hver sammenlagtseier Lance Armstrong vant i Tour de France ble forholdet til arrangøren av verdens største sykkelritt kjøligere og kjøligere.

Jeg fikk aldri helt tak i hvorfor, men etter at Armstrong vant den syvende og siste seieren i 2005 kom fasiten.

Sammen med sin forgjenger, Jean-Marie Leblanc, stemplet Prudhomme Lance Armstrong som en juksemaker. De hadde ingen håndfaste bevis, men la ikke skjul på at de priset herren over at de kunne starte med blanke ark i 2006 – uten Lance Armstrong. Bare les hvordan ASO (Leblanc og Prudhomme) innledet pressemeldingen de sendte ut i oktober 2005 da de presenterte 2006-utgaven;

«On the 24th of July we turned the page on a long, very long chapter in the history of the Tour de France. And one month later, current events made it clear to us that it was just as well that this was so.»

Les hele pressemeldingen her

Jeg regner med du som leser dette er såpass stiv i engelsk at du skjønner betydningen av det som står over. Utover høsten 2005 kom det en serie med “avsløringer” om at Armstrong ikke hadde rent blod i årene. Den franske sportsavisen L’Equipe påstod at det fantes doptester fra 1999 som viste spor av EPO i blodet til Lance Armstrong. Legen som Lance Armstrong hadde på Motorola-laget i 1996, Prentice Steffen, stod frem i samme avis og fortalte at han i sin tid fikk sparken fordi han ikke ville gi rytterne ulovlige stoffer. Dette er bare noen eksempler. Påstandene og anklagene kom haglende fra alle kanter. Lance Armstrong benektet alt og truet med det ene søksmålet etter det andre.

Leblanc og Prudhomme trodde på alt de leste, men ikke på Lance Armstrong.

Med alle dopinginnrømmelsen som har kommet de siste årene fra tidligere ryttere samt rekken av Armstrongs tidligere hjelperyttere som har vært eller nå er, utestengt for juks, så kan man kanskje si at man forstår skepsisen til Prudhomme og Leblanc. Men en ting er hva man tenker, det er noe helt annet hva man sier. Jeg har for eksempel aldri hørt Tour de France-arrangøren sette spørsmålstegn ved Bernhard Hinaults fem Tour-triumfer, eller Eddy Merckx’ totale dominans på 60- og 70-tallet. Har du?

Jeg har også min lille liste med ryttere jeg tror har hatt, eller har, ugler i posen….den er dessverre nokså lang….men jeg er ikke så tullete at jeg har tenkt å offentliggjøre den listen.

Lance Armstrong sier det er for å gi kreftsaken større oppmerksomhet at han nå sjokkerer verden med et comeback. Og det er både flott og beundringsverdig. Samtidig sitter jeg med en Ole Brumm-følelse – Ja takk, begge deler! Han kan skaffe nye millioner av dollar til kampen mot kreft OG samtidig gi Christian Prudhomme en på kjeften som han sent vil glemme. Det siste er selvfølgelig hvis han klarer det umulige, nemlig å vinne Tour de France for 8. gang….etter en pause på tre år!

Christian Prudhomme viste at han hadde baller under sommerens Tour de France. De kjørte et beinhardt regime i kampen mot doping og fikk napp. Flere ganger. Dog er han ikke tøff nok til å si til Lance Armstrong; “Sorry, du får ikke være med i Tour de France fordi vi tror du dopet deg sist gang du var her…”. For det var det Prudhomme og Leblanc sa høsten 2005. Tour de France-sjefen ønsker nå Lance Armstrong velkommen, men han kan fortsatt ikke dy seg. Han poengterer at Armstrong og hans lag må underskrive antidopingreglene Touren innførte før årets ritt og at disse må følges……Greit. Og så la Prudhomme til at antidopingregimet i dag er mye strengere enn sist Lance Armstrong kjørte Touren. Hører du, Lance? Kødder du med oss denne gangen, så tar vi deg!

Jeg kan nesten ikke vente på hva Lance Armstrong kommer til å si når han står øverst på podiet i Paris neste år og griper mikrofonen….. Jeg tror Christian Prudhomme gruer seg allerede.

Bon nuit!

TV 2 AS

Lars Hilles gate 30, Pb 7222, 5020 Bergen

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.