Maktspillet viktigere enn VM-billett?

Det norske landslaget reiste til Slovenia med en gyllen mulighet og kom hjem som slakt. Hva skyldes tilfredsheten i Fotballforbundet og norske medier?

En stygg 1-0-seier i Maribor ville gitt oss en ren finale mot Island i morgen, litt sårt tiltrengt fotballfeber og alle tiders sjanse til playoff. Dessuten store inntekter, og et visst håp om tur til Brasil.  Vi tapte 0-3, noe det utskjelte norske landslaget svært sjelden gjør, i hvert fall i en viktig kamp. Prosjektet vil ta tid, er svaret vi får. Og det er her vi bør stoppe opp og tenke.

Var ikke poenget med den kontroversielle sparkingen av Drillo nettopp å snu skuta før den gikk på grunn? Skyldtes ikke hastverket med å bytte trener et inderlig ønske om å nå VM i Brasil? Var ikke dette så presserende at avgjørelsen måtte trumfes gjennom, mens toppfotballsjefen var bortreist?

Vi må jo gå ut ifra at det er slik det henger sammen. At Siem og Hallén valgte som de gjorde fordi de trodde at det ville hjelpe Norge til et sluttspill. De avsetter en legende med all den støy det skaper inn mot landslagssamlingen. De setter en ny mann med nye ideer på jobben, selv om han bare har noen få dager på seg før en avgjørende kvalifiseringskamp.

Alt dette er jo høyt spill, men det er ofte det lederskap handler om.

Så spiller Norge en kamp som er så langt unna at det nesten er flaut. Alle øvrige resultater går Norges vei, men ingen virker å bry seg. Mye positivt, 14-10 i avslutninger, flere pasninger på siste tredel enn Slovenia, er omkvedet.  Vi tapte 0-3 for et ordinært lag, i en avgjørende kamp. Og uansett hvor mye tid Høgmo trenger, så må jo hver eneste tellende landskamp handle om én ting; resultatet! Og NFFs meget omdiskuterte grep mislyktes fullstendig. Hvorfor må ikke Siem og Hallén kommentere det?

Og selv om Høgmo sikkert vil gjøre en god jobb med Norge, må det være lov å stille kritiske spørsmål etter kampen fredag. Endret han for mye på for kort tid? Bommet han med inngangen, rent taktisk? Var det for naivt på bortebane? Var det riktig laguttak?

Når ingen av disse spørsmålene blir stilt, dukker det opp nye og ubehagelige spørsmål: Var det ikke drømmen om Brasil som utløste Drillos plutselige avgang?

Ble maktspillet viktigere enn spillet om VM-billett?

Nå er Drillo fratatt muligheten til en verdig sorti. Per-Mathias Høgmo er fratatt muligheten til en verdig entré. Og president og generalsekretær har tilsynelatende overtatt toppfotballsjefens jobb. Det er et ganske håpløst utgangspunkt foran en siste, ubetydelig kvalik-kamp uten tilskuere.

TV 2: Semb vingeklippet:

 

 

 

28 tanker om “Maktspillet viktigere enn VM-billett?”

 1. Hovedgrunnen til hasteansettelsen var vel egentlig ment for at Høgmo skulle få to ekstra uker å jobbe med laget på for å være ekstra godt forberedt til det som skjer mot Frankrike. Alle (unntatt meg) hadde avskrevet Norges sjanser til VM-spill basert på resultatene som måtte gå Norges vei, i tillegg til at Norge måtte vinne de to siste kampene. Nå var det bare slik at middelmådige Bulgaria helst skulle få mindre enn 4 poeng på to vanskelige kamper og Danmark skulle avgi poeng mot Italia, men når Siem og Hallen verken kan telle eller regne er det klart at de trodde VM-sjansene var borte.
  Nå har det gått som det har gått, og alle journalister og selvutnevnte tv-eksperter som mente VM-toget hadde forlatt perrongen etter Sveits-tapet burde kanskje se seg selv et par ganger ekstra i speilet. Det var nemlig dere som skrek på forandring (og dermed Drillos avgang), og når NFF ikke bare har en ledelse bestående av idioter, men kronidioter (ref. Høgmo), klarer de selvfølgelig ikke å ta en avgjørelse som ikke er påvirket av media.

  Hallen har nok en gang vist dårlig ledelse, og hvis det er noen som burde bli bedt om å gå, så er det ikke Drillo, men fotballpresidenten. La Semb ta over! Da vil norsk fotball utvikle seg, og tv-rettighetene vil tilfalle TV2, og er det ikke det alle vil??

 2. Øyvind- Veldig bra!! Takk!!! Så velplassert skudd om landslaget har jeg ikke sett siden Rekdal scoret på Wembley 14. oktober (merk datoen) 1992.

 3. Norsk fotball ledes ikke våre beste folk, men av individer som fremstår som fullstendig inkompetent mht. fotballen sin utvikling internasjonalt. Ønsker vi å utvikle norsk fotball og løfte vårt nivå trenger vi hjelp utenfra. Vi er ikke nærheten av å forstå hvilken diamentral kursendring som må til for å nærme oss et internasjonalt toppnivå. Dårlige ledere gir dårlige resultater, verre er det ikke. Fortsatt noen som lurer hvorfor Norge er forbigått av holdningssterke vinnerskaller fra Island?

  1. Nesten som om jeg skulle ha sagt det selv,merkelig at alle vi andre ‘fotball-intresserte’ ser dette.Men ikke folk som har jobbet med topp fotball/idrett i flere tiår.Sånn går det,når det er lobbyvirksomhet/kameraderi som bestemmer hvem som skal ha topp posisjonene i Norge være seg idrett/Politikk/Næringsliv.Og helt ærlig trodde jeg faktisk det var ulovlig i Norge.Men ingen som helst gjør noe med det,og alle vet at det er sånn.Så samfunns-pampene kan bare ture på for fulle mugger med idiotien sin.

 4. Ja det var ikke så viktig med VM. biletterne, for Egil Drillo Olsen og Niels Johan Semb, som maktkampen var for dem.

 5. Jeg skulle så inderlig ønske at Yngve Hallen ikke var fotballpresident i Norge. Det virker som om han tenker mer på hvordan han skal beholde jobben sin, enn å ta tak i hva som egentlig er problemet. Norsk fotball er IKKE bra. Norsk fotball SLITER. Vi får ikke frem gode nok spillere, vi har ikke gode nok ledere og vi har en toppledelse i NFF som tenker mer på seg og sin egen jobb, enn hva som faktisk må til for å få et godt landslag!

 6. Enig med Øyvind! Det har vært en knallhard maktkamp i korridorene hos NFF. Kjetil Siem har jobbet knallhardt for å bli kvitt Nils Johan og hans medspillere. Siem og Hallen har gjort en meget dårlig jobb i forbindelsen med sparkingen av Drillo. Begge burde tatt sin hatt og gått, det ville vært det beste for norsk fotball. Da ville det blitt ro i fotballforbundet igjen. Så lenge du har en generalsekretær som setter seg selv høyere enn NFF så vil det fortsatt være mye uro.

 7. Meget bra skrevet Alsaker!!. Siem er så maktsyk at det ikke er sunt for noen. Han bruker Hallèn som en hånddukke. Landslag handler om resultater ikke om spillestil!!. Hadde man i norsk fotball hatt et lokomotiv à la Ajax i Nederland på 70′ og 90′ tallet eller Barcelona i Spania det siste 10-året kunne vi hatt fokus på spillestil. Da hadde det lett vært å tatt en spillende stil inn på et landslag hvor de fleste spillerne trener sammen på klubblaget til daglig. Du må ha en rød trå fra hvordan klubbene i den hjemlige ligaen spiller, og overføre det til landslaget. Tippeligaen er et sammensurium av spillestiler og filosofier. Høgmo er definisjonen på tiippeligaen.. GJØR DET ENKELT!!.

 8. Synd at Drillo fikk en såpass trist avslutning på sin fantastiske trenerkarriere. Jeg hadde virketlig håpet at Høgmo skulle innlede med seier, og fortsatt VM-håp. Men kanskje det er like greit at det gikk som det gikk. Nå ser vi at det ikke var Drillo som var problemet, men spillermaterialet. Vi er tilbake på 0-nivået, der vi ikke har vært siden 80-tallet. Vi er nok en gang en mini-nasjon i fotballverden, og det er kanskje slik det skal være? Nå må Høgmo og co få ro og tid på seg til å forsøke å skape et nytt slagkraftig landslag. Så får vi glede oss når vi en sjelden gang oppnår et godt resultat mot en god motstander.

 9. Kan ikke folk (ref. Alsaker) slutte å være så forbanna etterpåklok. Provoserende å høre på. Ingenting som tilsier at Norge hadde gjort det bedre med Drillo som sjef mot Slovenia. Kampen kan sammenlignes med for eks Albania borte, da Drillo faktisk VAR sjef. Gikk det så fantastisk mye bedre da, eller mot Island borte? Nei. Og når det er sagt, kanskje det at Semb er vingeklippet er en positiv ting, makan til destruktiv lederskikkelse innenfor fotballen skal man lete lenge etter.

  1. Ja, eller da vi tapte 0-1 på Ullevål mot Albania…
   Skal jeg være helt ærlig tror jeg vi hadde tapt under Drillo også, kanskje ikke med like stygge sifre, men det har jo med måten Drillo spiller på. Under Drillo har vi gjort det elendig under hele kvaliken og da er det ikke vits å begynde å se på teoretiske muligheter. Og hadde vi eventuelt havnet i en play-off, så hadde vi tapt den uansett. Så lenge Høgmo får bygge på dette laget skal det nok gå bedre i fremtiden.

   1. Uansett dumt å avslutte engasjementet til Drillo & Co. så lenge det var en mulighet, rett før kontrakten gikk ut. Med andre ord ga de altså opp og ansatte Høgmo. Også gikk de andre kampene akkurat slik de skulle gå for Norge og de fikk den hjelpa de trengte. Tok ikke vare på muligheten.

  2. Deillo og By Rise slo jo Slovenia i hjemmekampen og de hadde mye bedre kunnskap om dem enn Høgmo og Skullerud, så da hadde det nok vært håp ja. Norske spillere har laaangt fra gode nok ferdigheter til å lykkes som landslag for øyeblikket. Det er mulig Drillo faktisk fikk det beste ut av materialet. Bare følg med videre…

 10. Hallen har bakgrunnen i Sogndal, som utrolig nok er et mønsterbruk selv om ledelseskulturen er den mest amatørmessige som tenkes kan.

 11. Enig og enig.
  De bruker som begrunnelse at de ville starte prosessen så tidlig som mulig.
  Men hva har vel to kamper nå å si for neste år? Svært lite.
  Jeg mener at Hallen må gå.
  Jeg tipper det vil bli et oppgjør etter kvaliken. Sannsynligvis /forhåpentligvis er det en del som sitter å venter nå, på at den skal bli ferdig og de kan spy ut hva de synes…….
  Vi hadde sjansen, og Hallen rotet den bort med et sjansespill.
  Kanskje må vi spille “Høgmo-stil” mot dårligere lag hjemme, og mot etablert, men ikke i en slik kamp. Alle som har fulgt med i timen de siste årene bør vite såppass.

  1. Enig om att Hallen må gå, men er det noen som tørr eller klarer å fjerne en som hører til AP-pampene.

  2. men hva med semb, kan ikke han gå snart, hjelpe trener til drilo. når skal norsk fotball komme seg videre, se til belgia

 12. Vi tapte for et ordinært lag,ja der er vel ikke så merkelig det fordi vi har jo et landslag med spillere som er helt i bunn når det gjelder inndividuelle ferdigheter.
  I tillegg må vi slutte å tro at vi er bedre på organisering enn dei andre lagene vi er vel ganske så oppskrytt på mange områder.
  Ta dødballene som eksempel hvor mange mål har det blitt på det dei siste 10 årene,er vel ikke mye å skryte av.
  Er ikke noe hjelp i å ha Hangeland på 2 meter det er jo ingen som klarer og treffe han i feltet likevel,elendige innlegg hele veien.
  Nei alle norske fotballspillere gå hjem å tren på ferdigheter,det er ingen norske spillere som har noe i europeiske toppklubber å gjøre.
  Gjør heller en jobb for dei norske lagene slik at vi bedre kan hevde oss i europa.

 13. Det var ingenting i landslaget anno 2013 som ga oss noe tegn på at de kunne klare å vinne disse to kampene. Å påstå noe annet er ren ønsketenkning.

 14. Jeg snakket med Drillo etter tapet mot Tsjekkia i 1995, hvor ett mål stoppet EM-drømmen. Som kjent tapte Tsjekkia EM-finalen med Golden Goal i 1996. Tapet mot Tsjekkia var hans kanskje bitreste tap inntil nå, og kostet NFF 30-40 millioner. Man kan bare tenke hvor mange millioner tapet mot Slovenia kostet. NFF tenkte sikkert at et trenerskifte skulle “vekke” laget, men jeg undrer meg over at Høgmo våget å trene inn en ny spillestil foran en så viktig kamp. Drillos styrke var nettopp at han vant mange avgjørende matcher. NFF kan nå si at laget var for dårlig, men når vi nå ser tabellen, er det åpenbart for alle at seier mot Slovenia kunne gitt Norge mulighet til VM-plass. Og selv om laget ikke har muligheter i et sluttspill, hadde det gitt NFF en god økonomi framover. I stedet tapte man nå millioner på de tomme tribunene mot Island.

 15. på tide med nye tanker i norsk fotball. Drillo som hovedtrener, Semb som fotballpresident,høgmo som hjelpe trener for drillo. Så kommer vi sikkkert til vm i brasil!,

Det er stengt for kommentarer.