Norsk nedtur

Drillo tok Norge til VM i 1994 som femte-seedet lag i kvalifiseringen. 20 år senere risikerer han å ende på femte-plass i en gruppe der Norge var seedet som nr 1. Det er et slående bilde på nedturen fra Egil Olsens tidlige år til hans endelige sorti som landslagssjef.

Vi kan fremdeles bli nr 2 og få play-off til Brasil-VM. I gruppe B kan toeren fort ende opp med 10 p, ett mindre enn Norge vil stå igjen med dersom Slovenia (b) og Island (h) slås i oktober. Kampen mot Sveits tok likevel bort troen på dette norske laget. For selv om vi skulle ta full pott i våre siste to kamper, er det ikke lett å se for seg at Drillos skal lykkes over to kamper mot nasjoner som Russland, Kroatia eller Frankrike.

Det er på ingen måte gitt at vi hadde vært nærmere drømmen om Brasil med en annen landslagssjef, men det er åpenbart at Drillo ikke lenger kan trylle. Han klarer ikke å løfte et relativt svakt, norsk lag. Prestasjonene er omtrent der en kunne vente med de spillerne som utgjør Norge anno 2013. Det som er overraskende, og ikke så lite trist, er at ´Drillos´nå er et landslag uten identitet. Vi kjenner det ikke igjen. Det bærer ikke lenger Drillos merke. Vi slipper inn mål på dødball og er til tider oppsiktsvekkende svake defensivt. Vi kan heller ikke kjøre en effektiv kontring lenger. Drillo treffer ikke når han gambler. (Nordtveit i Parken mot Danmark, Marcus Pedersen i går mot Sveits).

At tidenes kanskje svakeste kvalik-kamp under Drillo kommer på Ullevaal, er også med på å undergrave identiteten. For Ullevaal har vært Drillos uinntakelige fort. Her ledet han Norge fra triumf til triumf i en årrekke (34 strake kamper uten tap) til Ukraina ødela statistikken i en betydningsløs kamp for drøyt tre år siden. Så har det raknet fullstendig. England og Hellas vant her, også det i treningskamper, før lille Albania påførte Drillo det første kvalik-tapet på eget gress siden Sovjetunionen slo oss i 1991. Og nå altså Sveits, som også ble første lag som scoret to på Ullevaal i en viktig match under Drillo.

Han hadde alt å tape da han kom tilbake som landslagssjef etter Åge Hareide. Drillo løftet landslaget til ufattelige høyder i sin første periode, noe statistikken over er et klart bevis på. Likevel lå det litt i kortene at han skulle klare å ta oss til VM i Brasil. Drillo som alltid slår Brasil. Et himmelsk manus for professoren i pæler.

Så tapte vi i Reykjavik, Drillos første tap i en kvalik-åpning. Fikk skuta på rett kjøl med seier over Slovenia (så vidt), uavgjort i Sveits og tre poeng på Kypros. Norge så bra ut, men dette landslaget er så skjørt at suksessen aldri blir langvarig. Hver gang Drillo føler han har fått svar (høyresiden mot Tsjekkia med Høgli, Tettey, Huseklepp, Tarik på kant i 2012, Forren som kollega til Hangeland osv), så rakner det. Dette året har vært nitrist, med ett poeng på to kamper mot Albania og 90 trøstesløse minutter mot Sveits. At vi slår Kypros er nesten med å understreke  fiaskoen ettersom poengene mot gruppas bunnlag blir strøket når svakeste toer skal identifiseres. Og Drillo er drevet fra skanse til skanse. Forsvarsspillet sitter ikke, kontringene sitter ikke og vi må bli bedre mot etablert forsvar. Rett og slett for mange ting å rette på hver gang landslaget samles noen få dager. Og vi får en ´lapskaus´av et norsk spill. Laget fornyes med den lovende U-21 generasjonen, men det er et langt steg opp til A-nivå, og det vet jo Drillo. Han gambler, og taper. Gambler igjen og taper igjen.

Neste landslagssjef får en lettere jobb. Til Frankrike-EM i 2016 skal 24 lag inn. Norge er stort sett beste lag som ikke kvalifiserer seg, og slik sett ligger mulighetene for endelig å komme til et sluttspill åpne. Parallelt med at den lovende 1990-generasjonen blir stammen i landslaget, kan det neste tiåret bli en ny gullalder. Drillo skapte Klondyke for 20 år siden, og det hadde vært et staselig punktum for den gamle mester å ta Norge til VM i Brasil. Vi kan ennå håpe, men alt tyder på at Drillo får en trist sorti denne gangen.

41 tanker om “Norsk nedtur”

 1. Flaut å se Norge spille for tiden, men får se lyset i enden av tunellen med u21 som virkelig har hevet seg i år!

  1. Ja det er flaut, men u21 kommer ikke til å løse noen som helst problemer. Gutta der er allerede godt inne i 20-årene, og burde allerede vært faste på landslaget om de skulle heve nivået noe særlig i årene som kommer. Hylekoret som hyllet de på forsommeren bestod i for stor grad av en sulteforet lyst på internasjonal suksess, snarere enn en reality.check av hvor man faktisk står. Se bare på Johansen, Pedersen*2, berisha osv på a laget, de hever ikke akkurat nivået vil jeg si

   1. Johansen har vært vår kansje beste senter midt etter at han kom inn, når det er sagt burde spillere som Ørjan Nyland, og Semb Berge få muligheten i denne kampen, Semb er en bedre hodespiller og kunne bedre dekket Schar, evt. burde han vært Hangeland sin mann, i tillegg er det viktig å huske at vi enda venter på 2 skadde backer fra henholdsvis Bundesliga og Premier League! vi burde i tillegg få med Konradsen, Tetty og Henriksen, Tetty kunne gitt økt duell styrke og gjennombrudshissighet fremfor en Wolf Eikrem i går, vi burde generlet legge om laget til 4-3-3 og bruke Nyland-Hedenstad, Semb Berge, Hangeland, Parr-Johansen, Nordtveit, Tetty-Vilsvik/King, Moa/Pedersen og Elyounussi

    1. Du har sikkert gode poenger ift disponeringen der. Men hovedpoenget står fremdeles: Norske spillere er ikke gode nok individuelt med ball, såfremt som uten ball, ikke raske nok, verken i bena eller hodet, til å henge med i internasjonal fotball. Dette har man visst i 100 år, men man evner ikke gjøre noe med det fordi fotballforbundet styres av inkompetente folk som tror mer på masseidrett enn toppidrett. Så lenge det er holdningen vil norge være best i verden på allidrett, og blant de middlemådige i toppidrett. Må kunne gå ann å kombinere på en bedre måte gjennom ølkt differensiering

     1. Her er jeg til en viss grad svært enig, vi mangler en Eriksen, eller en Zlatan, men enkelte i dette laget har faktisk ett internasjonalt snitt over det de gjør, vi mangler en passende spillestil, eller filosofi, Perry eller Skullerud burde hatt jobben, store deler av u21 gutta burde være med, de burde være bærebjelkene i ett nytt Norsk lag, har ikke vert så mye å juble over med den forrige årgangen akkurat, samtidi ja i norge er vi for glade i middelmådighet, er desverre litt for ung og har allt for lite innflytelse for å få noe gjort innad i NFF og landslaget men er jo håpet om at noen leser disse komentarene og hører på folket!!

    2. Etter min mening er ikke Johansen i nærheten av nivået på midtbanen vår. Greit, han kan løpe, men han har jo like godt overblikk som Stevie Wonder, for ikke å snakke om pasningene. Heskey hadde vært en bedre playmaker – i blinde.

     Få på Henriksen, få på Tettey, for alt jeg bryr meg kan vi bruke Skjelbred, men få Johansen ut av laget..

     1. Er uenig i din framstilling av Johansen, som jeg tror kan vokse inn i inderløper rollen, han har og meget bra overblikk og kansje den beste passningsfoten vi har på dette landslaget, setter du det sammen med driv og arbeidsvilje så mener jeg at vi ikke kan sette opp laget uten han i start 11eren. men jeg har tro på en midtbane og generell filosofi endring på landslaget, mener at vi burde ha inn vertfall en indreløper type som Tetty, men Konradsen eller Henriksen ville også vert bedre allternativer enn Wolf Eikrem som jeg ikke helt ser hvordan vi skal få ut potensiale til i dagens landslag!

     2. Mener vi så i går at han ikke holder klasse. Blant annet på slutten da Yttergård Jensen var helt fri på vingen så sendte Johansen heller en halvlompe i rompa på motspiller rett foran han. I tillegg har du jo flere eksempler på tvers-over pasninger og slikt.

     3. Du har jo bestemt deg for å ikke like Johansen du! Hadde han spilt sentralt, som den dype på midten hadde Norge blitt et mye bedre lag allerede.. Du snakker om en spiller som aldri har spilt indreløper, men like vel så gjør han en grei jobb! Foten hans er en av de beste vi har her i landet og han bør dyrkes på midtbanen til Norge! Du snakker om feilpasninger.. Hvor mange traff Nordtveit på? Og hvor mange traff Yttergård på etter at han kom inn`?? Det var ikke mange…

     4. Jeg har likt Johansen en god stund. Har synes han har vært et godt tilskudd, men de siste kampene har han virkelig vært elendig. Enig i at Jensen og Nordtveit spilte dårlig, men for meg var Johansen verst. Ingen av de andre ødela vel en stor kontring ved å ikke kunne se annet enn rett foran seg.

      Når det er sagt er jeg ikke egentlig imot Johansen i seg selv, men at han spiller indreløper er for meg latterlig. Putt han som dyp midtbane, eller ikke bruk han. Det er min mening. Dessverre så sliter vel Norge med gode indreløpere. Får spørre Drillo hvorfor vi fortsatt spiller 4-5-1 i stedet for 4-4-2 eller 4-3-3. 4-4-1-1 hadde også vært bedre enn det vi holder på med nå.

     5. Er enig i at han ikke var god mot Sveits, men der var det få gode!

      Enig i det andre du skriver her! Mener det er helt fjernt å bruke Johansen som indreløper. Da kunne han like så godt sitti på benken for han er en playmaker og bør brukes der!

     6. Stevie Wonder-“vitsen” er så gammel og dårlig at du får en down-vote.

      Ja i tillegg så bruker du Heskey, enda verre. Og når du attpå til klager på overblikket til Stefan Johansen, da fortjener du en down-vote eller 15.

    3. Johansen e kjempe god men en spiller som FAKTISK spiller fast i en god Liga er Skjelbreid han har erfaringer som ingen annen norsk spiller pr. dags dato

     1. Erfaringer? Vet du i det hele tatt hva erfaring er? Og Skjelbred er selvfølgelig ikke den spilleren med mest erfaring. Fra forrige landslagstropp så er det Frode Johnsen.

     2. jeg mener erfaring fra en større Liga, han spiller fast på et delvis godt lag i Tyskland. og allikevel spiller han ikke på Landslaget.som heller vil bruke middelmådige TL spillere

  1. Og at de settes i roller de ikke behersker/spiller i til vanlig. Hverken Stefan Johansen eller Magnus Wolff Eikrem er indreløpere f.eks.

  2. Enig. Spillerne får ikke lov til å utfolde seg på samme måte som de gjorde under Hansen/Skullerud. Noe av det jeg fryktet før denne høsten og slik ble det.

  3. Feil, de holder ikke høyt nok nivå individuelt (ennå). Spiller for spiller viste jo Sveits at de er vesentlig bedre enn oss. At spillere ikke klarer å dempe ballen eller slå en enkel pasning, kan ikke Drillo ta skylden for.

   1. Enig. Folk undervurderer gapet mellom u21 fotball og A-landslaget.
    Ta Johansen som ett eksempel: der han i u21-EM dominerte stort har han vært svak i alle sine 3 kamper A-lagskamper. Det blir også for lett å skylde på at Drillo plasserer dem feil. Vi så jo utallige feilpasninger (som ikke er avhengig i hvilken posisjon du spiller) av Johansen igår.

   2. Muligens en blanding, men det som hindrer det er fremoverpasningsfundamentalismen til Drillo. Alt skal gå fremover stort sett hele tiden og de spillerne Norge har nå passer ikke til den stilen. De er kreative og liker å ha ballen i beina, mens Drillo kun vil ha flest mulig avslutninger på mål for enhver pris, men prisen for hans “effektive fotball” kombinert med spillere som ikke passer spillemåten er at vi knapt skaper noe som helst og må ha dødballer for å skape noe som ligner på angrepsspill, selv mot lag som Kypros.

 2. “før lille Albania påførte Drillo det første kvalik-tapet på eget gress siden Sovjetunionen slo oss i 1991″… Spania slo oss 0-3 på Ullevaal i play-off til Em-2004!

 3. Alsaker skrive: “Prestasjonene er omtrent der en kunne vente med de spillerne som utgjør Norge anno 2013.”
  -Helt enig! Dessverre.

 4. Jeg husker da jeg var liten gutt for 20 år siden og hver landskamp var en fest. Det er sant som Alsaker sier – identiteten er borte. Gamle Drillos hadde en klar filosofi (effektiv, om enn kjedelig) og i hvert eneste ledd på banen hadde vi profiler. Thorstvedt, Bratseth, Berg, Bjørnebye, Myggen, Rekdal, Leonardsen, Fjørtoft, etc. Samtidig klarte en å skape et kollektiv ut av det som presterte bedre enn de strengt tatt skulle være gode for. Dette bidro til entusiasme blant folket og bedre moral for laget. Det er det som mangler nå i mine øyne. Det er ingen klare profiler og ingen (for oss utenfor) klar samholdsfølelse. Det blir som en helt gjennomsnittlig suppe som mangler krydder.

 5. Det ante meg at det var et dårlig omen at bikkja åt opp landslagsmaskoten som sto på TV’en…. Det lille trollet med blått hår som hadde stått der under hver eneste landskamp siden Norge slo England i 1981 eller der omkring.

  Det skjedde den dagen Semb gikk ned i knestående. Og siden så har jo landslaget stort sett tapt!

  Møkabikkje!!

 6. Bye bye, Drillo!

  Fotballen har utviklet seg, det har ikke du.
  Parker støvlene, nyt ditt otium, og hold deg langt faen unna norsk fotball.

  Du er utdatert.

 7. Jeg sier igjen og ikke drøm, dere tuller hahahahaha dere er så moro i 1994 Drillo hadde flaks, først og fremst de må kaste den gammel trener og finne en som kan om fotball, pga treneren som vi har i dag Norge er hvor vi er, den Drillo kan ikke noe om fotball, tenk om å vinne ikke å spille for moro skyld, det brukes bare penger i denne gammel mann og mister sjanse igjen til å komme inn i VM, fy flater så forbanna er jeg

  1. Lass1, hvor ofte har du hatt innlegg som dette siden 1994? Det forteller hvor mye fotball du kan.Hvor mange tror du tar seg nær av hvor forbannet du er.

 8. Ikke skyld på Drillo det er ikke hans skyld at de ikke kan slå en passning på ti meter eller ta imot en passning. Ikke engang Ferguson eller Mourinho hadde klart og ta Norge til VM. Hvis Norge hadde hatt spillere i sin generasjon nå, som hadde vært like god i forhold til andre spillere som de var på 90 tallet så hadde nok Drillo fikset det. Spillerne er for dårlig det er problemet.

 9. La oss helle litt isvann ned i shortsen:

  U21-gutta spilte ok i U21-EM og fikk en bronse. Men vi snakker 8 lag inkludert en svak vertsnasjon. Mange av de største utenlandske stjernene var ikke med. De tok noen skalper i kvaliken, bl.a. Frankrike, men vi vet at noen av stjernene der var på grisefylla kvelden før.

  Joda, det var “good times” og ting så lyst ut. Bronse er bronse. Det var jo sånn det begynte for to tiår siden.

  Men vi har vært flinke til å hausse dem opp også. At spillerne på U21 er bedre i teknikk spiller for spiller enn gutta på A-landslaget er jo ingen prestasjon i seg selv. Det skulle bare mangle ut fra det vi har sett.

  Det er som å få ros av lærern for å ha husket å ta med gymsokker til gymtimen.

  Den egentlige målestokken er hvor attraktive dem er på transfermarkedet. Så langt er det noen slengere i Bundesliga og et par i engelsk ligasystem. Ingen permanent i de aller beste klubbene.

  Ikke meningen å trø folk på skrukkeskinnet, men ikke forvent at det blir noe Samba-fotball med det første.

  Tross alt kjører man fortsatt kapasitetstrening på 10-åringer i dette landet, and thats a fucking fact.

  1. Godt skrevet!

   De andre U-21 spillerne vi har som ikke er i utlandet, spiller jo tross alt i TL. TL er en FORFERDELIG dårlig liga, og jeg mener at det ikke kan brukes som en målestokk.

Det er stengt for kommentarer.