Liverpools dilemma

Moralen i fotball har bestandig vært situasjonsbestemt. Klubber og fans er pragmatiske heller enn prinsipielle i møte med problemer. Derfor deler fotballverden seg i to i dag. Bør Liverpool kvitte seg med Luis Suarez eller ikke ? Ulike nettsteder ber leserne stemme, og en rask gjennomgang understreker poenget; drøyt halvparten svarer ja. Det betyr at nesten 50% mener nei. Interessant er det også å registrere at tidligere Liverpoolhelter er delt i denne saken. John Barnes mener det vil være ´latterlig´av Liverpool å sparke Suarez. Greame Souness roper et varsku og mener uruguayaneren kan ødelegge klubbens gode navn og rykte.

Burde Manchester United ha sendt Eric Cantona på dør etter overfallet hans på en supporter på Selhurst Park ?

Vel er det uakseptabelt å bite en motstander, men ingen kan mene at Cantonas karatespark er mindre alvorlig. United ventet tålmodig på at franskmannen skulle bli spillerklar etter sin karantene (8 måneder), og mye tyder på at Liverpool vil velge det samme i tilfellet Suarez. Begrunnelsen er også den samme; Manchester United hadde ikke råd å miste sin beste spiller, det har ikke Liverpool heller.

Liverpool er akterutseilt, og har i løpet av de fire siste årene sunket så dypt at veien tilbake synes lang. Suarez er en verdensklassespiller, og representerer dermed et håp om snarlig retur til det beste selskap. Samtidig representerer han åpenbart en risiko for en klubb med høye standarder, og Liverpool må prøve å finne balansepunktet. Krisehåndtering har de lært seg på Anfield, Suarez har sørget for det. Derfor kom fordømmelsen raskt og utvetydig når bildene fjernet all tvil. For mange er dette ikke nok, og det blottstiller kjernen i dilemmaet :

Hvor går grensen for hva en spiller kan tillate seg ? Er det mulig å lage en moralsk skala ? Er det forenlig med en klubbs idealer at spillerne kjører for fort ? Hva med fyllekjøring ? Rio Ferdinand glemte å møte til dopingkontroll, er det ok ? Blir ikke Manchester United da sett på som en klubb som tar lett på doping ? Kan Chelsea leve med en kaptein som er dømt for rasistiske kommentarer til en motspiller ? Roy Keanes grusomme tackling på Alf-Inge Haaland var motivert av hevn. Likevel er Keane selvskreven hos de fleste United-fans når de setter opp sitt drømmelag.

Det som skiller Luis Suarez fra en del andre, er jo selvfølgelig at han ikke ser ut til å lære av sine feil. Derfor er han nok, som Souness påpeker, i ´last chance saloon` etter Chelseakampen. Biting, lugging og spytting får de fleste supportere til å sette paien i halsen. Mange vinnere har en skyggeside, men det er ikke likegyldig hvordan denne kommer til uttrykk. For mange av Suarez sine overtramp har vært av den feige og dermed også uakseptable sorten. Rasisme, filming og nå biting. Det er en illeluktende miks som får en del Liverpool-fans til å vende ham og klubben ryggen nå. De er i mindretall, men likefullt et tydelig bilde på hva Liverpool risikerer hver gang de velger å gi Suarez en ny sjanse.

Samtidig må de som fordømmer klubben for dette tenke over følgende: Hvor kan Suarez spille når han ikke fortjener å spille for Liverpool ? Finnes der andre klubber med en moralsk kode som passer bedre ? Eller skal han nektes å spille fotball overhodet ?

Liverpool har fordømt handlingen og iverksatt straff. Samtidig avviser klubben at dette får konsekvenser for Suarez framtid på Anfield. Første test kommer i sommer dersom en av Europas giganter tilbyr 60-70 millioner pund for spissen. Da vil hans trøblete oppførsel bli en del av vurderingen for eieren Henry og hans folk. Trolig faller de ned på at Suarez er så viktig for Liverpools sjanser til å lykkes at de takker nei. I så fall må de håpe at Suarez besinner seg neste gang fristelsen til å gjøre noe utilgivelig melder seg. Anger management er tilbudet fra PFA. De har alltid stått bak sine egne. Kanskje det hjelper. Da er det ikke utenkelig at Suarez blir en legende på Anfield, snarere enn spilleren som raserte klubbens image.

Han besitter kvalitetene til å lykkes med begge deler.

 

 

35 tanker om “Liverpools dilemma”

 1. Liverpool er som du skriver akterutseilt. Klubben og supporterene har mistet kontakten med virkeligheten og desperasjonen synes til tusen. Da betyr det lite om Suarez blir en legende på Anfield, når trofeer, prestisje, moral, ære og kultur ikke er til stede. Her bør Liverpool som fotballklubb ta affære. Det de bør gjøre er å legge seg flat for oppførselen sin de siste 2 år. De har forsvart handlingene til en spiller som har gått over streken alt for mange ganger og tilsynelatende aldri evner å lære av sine feil. En spiller som biter, slår, filmer, blir dømt for rasism, viser finger til motstanderfansen osv bør ikke bli tiljublet hver gang han entrer banen!
  Dette viser kun at en aksepterer alt nesten innenfor fotballen, så lenge som at en tjener på det sportlig! Umoralsk av klubben Liverpool som støtter og umoralsk av Liverpoolfansen som forsvarer han med nebb og klør, selv om de ser at han er et gedigent rasshål…… eller gjør de det kanskje ikke?

  1. Hverken klubb eller supportere støtter oppførselen til Suarez. Ej heller forsvarer vi det. Antar at de fleste av oss er flaue over denne episoden. Men det betyr ikke nødvendigvis at Suarez ikke besitter egenskaper som skal til for å kunne komme tilbake og gjøre bot.

   Liverpool som fotballklubb TAR affære, ved å fordømme handlingen i fokus. Ja, vi kan se tilbake på et par filminger også i år, men hvilken hensikt har det å trekke fram det nå? Det er uviktig, og har dessuten blitt tatt opp av BRodgers ved flere anledninger allerede.

   Ingen mener Suarez bør fortsette på samme måte, men det finnes bedre løsninger enn bare å kvitte seg med spilleren. Det er ansvarsfraskrivelse.

   Et menneske trenger hjelp til å mestre sitt sinne. Til å vinne kampen mot seg selv. Mange har klart det før. Med støtte fra klubb og supportere kan også Suarez gjøre det.

  2. filmer? har han mange kort for det i år? Bale har vel flere kort for filming,men han er jo britisk så det er ok da,er ikke mye syting når han gjere det..Biter og slår er ikke aksebtabelt innen fotball det er jeg enig i..Men gutten trenger hjelp,så skal du sparke en som ligger nede eller skal du reise han opp igjen og prøve å hjelpe han? Og at han er et gedigent rasshål er for drøyt sagt,har du sett deg selv i speilet? Kansje du ser et støre rasshål da???

   1. Når ble faktumet at Bale har flere kort for filming, enn Suarez, bevis for at Suarez filmer? Han har jo innrømmet selv! Jaja, nok om det.

    Gutten trenger hjelp ja, men ikke av nyttige idioter som forsvarer han med nebb og klør, uansett hva han gjør! Jeg tror at både Suarez selv og Liverpool er tjent med å skille lag.

    Hva gjør meg til et rasshål? Og hvordan er det drøyt å påstå at en person som biter og slår på banen, men tilsynelatende er en kjempekar (ifølge poolspillere og supportere) utenfor banen?

    Dersom jeg hadde gått rundt å slått, slengt med leppa, bitt, jukset og tilstadighet komt i bråk av diverse årsaker, hadde det vært legitimt å kalle meg et rasshål. Men det gjør jeg ikke, så derfor ser jeg ikke et større rasshål når jeg ser megselv i speilet.

 2. Liker deg mer og mer alsaker, men å trekke inn united for suarez har gjort dette blir helt feil! Og det må vell snart gå opp for liverpool supportere at suarez hadde ca hele skylden i evra saken, og at han faktiskt kom med rassistiske utsagn, eller? Hvor lenge kan alle liverpool supportere støtte suarez i alt driten han gjør? jeg synst faktiskt det styggeste suarez har gjort til nå er den nye hendelsen for urugay, når han slår til spilleren på chile. Ikke for jeg er en man utd fan, men jeg vil påstå at suarez er den skitneste spilleren som noen gang har sparka en ball!

  1. Du la vel ikke merke til at Chile spilleren tok et fint grep om ballene hans. Vet ikke med deg, men hvis en fra det samme kjønnet hadde tatt på mine edle deler så ville jeg trolig slått han et par ganger, kanskje du liker slikt…’whatever floats your boat’!

  2. Eneste stor heksejakt! Hvem hadde ikke reddet ballen med hendene i et helt avgjørende sekund for landet sitt i VM? Hvem hadde vel ikke slått fyren fra Chile i trynet hvis d var deg han klemte ballene på? Hvorfor prates d ikke om filmingene til Bale? Hvorfor fikk ikke Terry like streng straff som Suarez? Nei alt Suarez gjør blir blåst helt jævlig opp! YNWA Suarez

    1. slike unitedscums som deg øddelegger diskusjonsforum generelt med å se alt med unitedbriller

   1. Hadde du virkelig slått til noen i trynet hvis de hadde tatt deg på ballene? Sier isåfall litt om deg.

    1. Det kalles vell sunn fornuft å reagere hvis en fremmed person griper juvelene dine, noe annet ville vært tåpelig. Det har jo med smak og behag. Du liker, tilsynelatende, å ha menn klemme ballene dine…

   2. Hvorfor kan du ikke bare erkjenne at det suarez driver med er feil? Lista hans er så stor og det er så stygge ting at det skal egenligt være umulig å forsvare. Men du klarer forsatt å forsvare han? Må han drepe et menneske på banen før du forstår det?

   1. Nei det er han sikker ikke, og det er ikke noe stakkers. Han provoserte cantona gjennom hele kampen. uansett, dette skjedde 1 gang, og etter dette var det aldri noe mer tull en bare gode prestasjoner. Denne lista til suarez er så lang og stygg at det virker umulig å lære spilleren oppførsel på banen

    1. Du går langt i din kritikk av Liverpoolsupportere som du mener “støtter” og “forsvarer” Suarez ved å påstå at vårt engasjement er ødeleggende for klubbens ry. Å forsvare Cantonas karatespark mot en forsvarsløs supporter med argumentet om at vedkommende fortjente det blir da påfallende dobbeltmoralsk.

     La oss ha en ting klart: Man forsvarer IKKE biting, karatespask, slag, håning av motstanderes supportere eller lignende usportsligheter. Det hører ikke hjemme på fotballarenaen. Men vi støtter fotballtalentet som er Suarez, og skal fortsette å støtte ham i hans mestring av sitt eget sinne.

     Dette er desverre ingen enestående hendelse. Ej heller er slike situasjoner utelukkende sentrert rundt Luis Suarez. Eller Cantona for den saks skyld. Poenget er at vi må klare å finne på mer konstruktive metoder for å få bukt med dette på enn hån, latterligjøring og sanksjoner. Disse metodene har så langt ikke fungert.

     http://tinyurl.com/d77aecg

  3. Ja du har ikke opplevd mye du gutten..Vil nå si at å gjere en spiller fotballinvalid er mye være det , eller å sparke noen i ansikte…Så det er feil å samenligne Cantona,Keane sine hendelser med dette..Nei United er jo en mønster klubb det , men jeg vil påstå at suarez er den skitneste spilleren som noen gang har sparka en ball!skriver du,,Hva med å gå inn for å gjere en spiller fotballinvalid da,er ikke det litt mer på kanten..Obs!! Han var jo United spiller han..

   1. Godt du har peiling på hva du snakker om! Jeg kjenner godt alfi, og han sier selv at keane ikke ødela karrieren hans, han spilte kamper etter dette. Han spiller ennå fotball for rosseland bk. Forsvarer ikke det roy keane gjorde, det var noe av det styggeste som har hendt på en fotball bane. Men va gjor ferguson når keane gjekk i mot klubben? han fikk fyken! ingen er større en klubben 😉

    1. Slutt å lyg…Hvor mange kamper spillt han på topp plan etter dette..Keane spilte vel 5 år etter dette for klubben,Og den dag i dag når du spør en United supporter om han kan sette opp drømmelaget til United så er Keane med i de fleste tilfeller eller er det og feil??? Og ja eg kjenner godt Alf Inge eg og..

     1. Hva er det jeg lyger med? ta et rask google søk og siden du kjennar han, så kan du vell bare høre med han? Ja hva så om de setter opp keane på drømmelaget? han var en av verdens beste spillere, men hadde 2-3 uheldige episoder og til slutt fikk fergie nok. og dette handler ikke om man utd,cantona eller keane. Men om suarez!

 3. Er ikke en klubbs integritet mer verdt enn noen mål? Og Sterling kommer nok til å kunne score neste sesong, Carroll kommer tilbake fra en nokså bra tid i West Ham, og en stabil målscorer må kunne fås inn for pengene klubben får ved et salg av Suarez. Og med en kreativ Coutinho og en evigung Gerrard er det kanskje ikke så ille uten Suarez…

  Walk on LFC!

  -Milan supporter

 4. Min supporterkarriere startet i 1980, og da falt valget på Liverpool. Hele tiden har jeg tviholdt på dette, selv om det har vært langt mellom lyspunktene de siste årene. Jeg legger meg selvfølge flat på vegne av Suarez og dette er oppførsel som tilhører barnehagen. Vanskelig å forsvare det han gjør. Selv er jeg usikker på hva LFC skal gjøre, men jeg håper han bli i klubben. Han har vært involvert i et par episoder man helst skulle vært foruten. En siste sjanse er jeg allikevel tilhenger av.

  Liverpool er ingen toppklubb nå, og må være litt kyniske når det gjelder spillerstall og økonomi. Med søndagens hendelse vil jeg tro at markedsverdien til Suarez sank noe, samt at Liverpool må komme seg ut i Europa for å tiltrekke seg nye stjerner. Dersom Suarez forsvinner, så har jeg vondt for å tro at LFC finner seg en spiller av samme kaliber på kort sikt. Uten en målscorer i to nye år vil holde LFC unna topp 4 i PL og derfor ingen tur til europa.

  Ingen er større enn klubben, sies det… men via lar det gå nå 🙂

  En annen ting som er kjipt: Jeg skal se Liverpool – Everton om et par uker. Når jeg for første gang skal se klubben i mitt hjerte live, så mangler Suarez. Regner med at Gerrard blir skadet også.

  /Alexander

 5. unødvendig å gå på united i alle tilfeller. forskjellen er jo som du skriver at suarez har både bitt, spytta, filma, vært rasistisk, slått og lista er sikkert lengere og. men skjønner seff at han er viktig og at å selge han vil gjøre et middelmådig lpoollag enda dårligere!

 6. Når skal tv2sporten lære at det ikke går å ha sånne her innlegg med muligheten å kommentere i ettertid? Sånne her grunner er det som gjør det tragisk å være supporter, det blir bare en haug med jævla useriøse kommentarer som siktes til individuelle personer. Legg denne diskusjon død, Suarez fikk sin straff, la han sone den og bli ferdig med det. Deres innsikt blir ikke til å endre NOE som helst.

  Takk.

 7. For min del blir det bare klarere og klarere.

  Det finnes så mye usportslighet i PL sin historie, de fleste lagene har mange svin i skogen. De gode spillerene blir støttet og de som i tillegg er dårlige ryker fort ut. Ingenting av dette er anderledes med Suarez. Liverpool sine valg, og supporterene som støtter Suarez er ingenting annet enn hva man kan peke på andre klubber har gjort i liknene situasjoner.

  Nå går ikke kritikken fra andre supportere inn på meg lenger. Jeg var lei meg i en lang periode der jeg neste følte meg skyldig på vegne av Suarez. Jeg kommer til å støtte Suarez uansett, men hva dere vil om det! 🙂

 8. Jeg tror hovedgrunnen for at denne Bite-episoden med Luis Suarez er vanskeligere å takle for supporterne enn disse andre tilfellene du nevner, er at det kommer helt uprovosert. Ivanovic har ikke gjort noe som helst som skal kunne tilsi hvorfor Suarez gjør det som han gjør. Tilfellet med Cantona, Keane, eller Zidanes nedskalling for den saks skyld har fans ihvertfall litt forståelse for. Jeg sier ikke at det er bedre, men tror det er grunnen til at denne saken er vanskeligere for folkå godta enn de andre som er nevnt.

  1. Du kunne også nevner Vålerengas fjordårets treneren oppførsel da Ogude stemplet voldsømt på en Rosenborg spiller slik at Jonssen var ly forbanna å slå på bordet hos Tv2 reportøren. Etikk fotball er feig når det gjelder de klubbene med store midler og samtidig med en partisk supportører som glemmer fort om hendelsesforløp på slike momenter. Fair-play er fin ord i den sammenheng-

Det er stengt for kommentarer.