Visne roser

I England dukket det for noen år siden opp et nyord i fotballen: ´Bouncebackability`, evnen til å slå/komme tilbake. Ole Gunnar Solskjær er godt kjent med begrepet, han er utdannet av den manageren som har gjort det til selve symbolet på klubben sin, sir Alex Ferguson. Manchester United tapte sesongens første kamp, men står likevel med en rekordhøy poengsum når seks runder gjenstår. Kun tre av 32 kamper er tapt, og etter hvert av tapene har det kommet en seiersrekke som har blitt stadig lengre. Alle lag kan tape, det er hvordan laget responderer på nederlaget som er viktig. I dette lyset er Moldes sesongåpning meget alvorlig.

Siden Solskjær kom tilbake til norsk fotball, har det meste gått på skinner. To strake seriegull, de første i klubbens historie og nr 1 sågar i klubbens 100. år. En fantastisk prestasjon, til tross for rike onkler og bra med ressurser. Det er fortsatt sånn at Molde opererer med et budsjett som er rundt halvparten av Rosenborgs. Noen tilbakeskritt har det likevel vært i Solskjærs tid. Mange har sikkert glemt hans aller første Tippeligakamp som manager; 0-3 for nyopprykkede Sarpsborg 08. Solskjær ble til Feilskjær i avisenes overskrifter, og mange var spente på hvordan den ferske treneren ville takle motgangen og den negative medieomtalen. Solskjær sto støtt i stormen, og Molde slo tilbake. En langt alvorligere situasjon oppsto for et snaut år siden da Solskjær flørtet med Aston Villa. Han ble ´tvunget´til en ganske spektakulær retrett, seansen under Moldes pressekonferanse da Røkke (nok en gang) fikk viljen sin var spesiell, på grensen til selsom. Nok en gang var det knyttet spenning til hvordan dette ville påvirke Solskjær og laget hans. Nok en gang slo de tilbake, og ligagullet ble forsvart på imponerende vis.

Likevel er dette den første krisen Solskjær opplever som manager i norsk fotball. For det første hadde Molde et spesielt fokus på å åpne sterkt denne sesongen, etter å ha famlet litt de to siste årene. Det har slått feil. Dessuten har laget mistet sin kanskje viktigste egenskap under Solskjær; å slå tilbake. Molde hadde aldri tapt to på rad under sin nye manager. Nå har de tapt fire strake. Begge disse momentene setter spørsmålstegn ved Solskjær evne til å nå frem til spillerne. Dessuten har denne sesongens resultater (trolig) fratatt Molde muligheten til å vinne ligagull nr tre på rad. De risikerer å overgi tronen på samme ynkelige vis som flere andre norske lag de siste 7-8 årene. Og da kommer vi til det neste punktet på listen over hva den fatale kollapsen kan føre til. Hvordan klarer Solskjær å snu motgangen i en gruppe som er nødt til å føle at sesongen langt på veg er spolert ? Hvordan blir det å motivere spillere som har lykkes så godt i to år når det fort kan snike seg inn en følelse av at dette blir en sesong i et slags ingenmannsland ? Og enda viktigere; hva får dette å si for Champions League-deltakelsen ? Solskjær er opptatt av å utvikle laget, prestasjonene er like viktige som resultatene. Og suksess i Europa hører naturlig inn under dette.

Solskjær må se bak resultatene nå, og hva vil han finne ? At laget åpnet strålende mot Viking, men falt sammen da uttellingen uteble. At Molde i alle fire kampene har vært gode i perioder, men manglet den nødvendige kvaliteten i begge ender av banen. Beste midtstopper og toppscorer ble solgt, men ikke erstattet av spillere på samme nivå, ihvertfall ikke på kort sikt. Dertil kommer at motstanderne etterhvert lærer seg Moldes styrker og demmer bedre opp. Wolff-Eikrem er god, men litt for stasjonær. Når han får spesiell oppmerksomhet og nektes rom til å briljere, faller en del av Moldes angrepsspill sammen. To tøffe bortekamper uten poeng kunne Solskjær levd godt med, det viste fjoråret. To hjemmetap for ordinære motstandere som Sogndal og Lillestrøm er derimot uakseptabelt, og spesielt Sogndal hjemme var en kamp ingen så for seg at Molde kunne tape i den situasjonen laget befant seg. Og da blir spørsmålet; vil det snu, og når ?

Baneforholdene på denne tiden av året hjelper heller ikke fintspillende Molde. Når gresset blir grønt, kommer de blå til å spille ut de fleste lag i Tippeligaen. De kommer til å plukke poeng, og de vil selvfølgelig klatre på tabellen. Likevel er det vanskelig å se at de skal hente inn 10 poeng på årets Rosenborg, eller sju på Strømsgodset. Hukommelse er mangelvare i norsk fotball, men det er nødvendig å se på styrkeforholdet mellom RBK og Molde de siste månedene. Siden i sommer har trønderne hentet inn Tarik Elyounussi, Tore Reginiussen, Mikkel Diskerud, Mike Jensen, Tobias Mikkelsen og Nicki Bille-Nielsen. Seks spillere rett inn på laget. Molde har mistet Vegard Forren, Davy Claude Angan, og Pape Paté Diouf, og ingen av erstatterne er klart bedre enn de som er i klubben fra før.

Mer skal ikke til i en jevn Tippeliga. Nå venter kunsgresset i Skien før Molde får sjansen til å stikke kjepper i hjulene for Godset hjemme. Start i Kristiansand kan sikkert passe bra, og så er det derby mot høytflyvende Aalesund på Røkkeløkka. Fire kamper som det skal bli vanvittig interessant å følge, fire kamper som vil definere Moldes år. Står laget med 12 poeng etter 8 runder og Sandnes og Haugesund i de neste kampene, vil snakket om et mulig mirakel blusse opp. Skulle Solskjær klare å bringe Molde inn i gulldiskusjonen igjen, vil det være hans største prestasjon som manager. Dersom motgangen fortsetter, kan vi fort komme til et veiskille. Solskjærs ambisjoner strekker seg lenger enn til Molde. NFF og toppfotballsjefen er nok også meget interessert i om rosene kommer til å blomstre i Romsdal denne sommeren.

 

 

7 tanker om “Visne roser”

  1. Molde sine nye kjøp er ikke bedre? Samtlige nye molde spiller er 10 ganger bedre en Angan, kansje 100 ganger bedre. Moldespillerne måtte skyte ballen i angan slik at den forandret retning også trillet ballen i mål! Han stagnerte fullstendig på slutten av sesongen og chima Chuwu ble prioritert å var lysår bedre. Den finske midtstopperen til Molde er bare fantastisk. En av de absolutt en av de aller beste TL forsvarere. Det er INGEN, INGEN som er bekymret for at molde ikke vil prestere å de kommer til å slå knallhardt tilbake. Det er eneste den tabloide pressen som vil blåse opp alt for å selge flere aviser.

    1. Du er med andre ord ikke sjokkert over Moldes seriestart? Den var høyst forventet? Hadde ikke trodd det fantes folk med den holdningen.

  2. Er det sportslige budsjettet dobbelt så stor i RBK? Nei, det er det totale budsjettet som du ser på. Butikken RBK kan ikke drives uten store kostnader. Se på Brann med sitt budsjett og du forstår at det er noe mer enn sportselig pengene går på. Skjerpings? Men nå er jeg ikke helt 100% på min påstand.

  3. Artikkelen inneholder feil.United har tapt fire kamper i premier League, ikke 3. Mot City, Norwich, Everton, Tottenham

  4. Enig i mye av det du skriver, men samtidig har jeg tro på at Molde løfter seg betraktelig så snart gresset blir grønnere, jevnere… lettere å spille fotball langs bakken på. Forholdene per i dag rettferdiggjør ikke Moldes filosofi. Jo da, det er en latterlig enkel forklaring (kanskje til og med for enkel). Time will show.

    1. RBK har isåfall ikke hatt spesielle problemer med å spille fin fotball, ser ingen grunn til at Molde ikke skulle få til det. Greit nok at Lerkendal har fått en del nytt gress men det er langt ifra perfekt, og kunstgressbaner har en tendens til å bli prioritert i kampprogrammet tidlig og sent i sesongen.

Det er stengt for kommentarer.