Ullevaal – nøkkelen til Brasil

Det er minusgrader i hovedstaden, og byggeplassen Ullevaal er ikke et attraktivt reisemål for innbyggerne i skinasjonen Norge når påsken innledes i morgen.

Og det er selvfølgelig dumt at våre beste menn ikke trekker fulle hus i en spennende kvalifiseringskamp, der gevinsten en gang på høsten er VM i Brasil. Likevel er det ikke nødvendigvis dagens utgave av Drillos det er noe galt med. Da eventyret startet  tidlig på 90-tallet, kom det rundt 6500 tilskuere for å se San Marino bli slått 1o-0. Og Semb innledet den vellykkede kvaliken til EM 2000 med 11000 på tribunen, bare måneder etter at den samme gjengen hadde vært i VM i Frankrike.

Motstander var Latvia. Det norske publikummet fristes ikke så lett når motstanderene er anonyme fotballnasjoner. Billettprisene og selve Ullevaal stadion forklarer en del. Det er ikke en arena det er stas å besøke, som Stockholms nybygde stolthet. Sånn er det bare.

Vi pleier å gjøre jobben likevel, takk og lov. Fredagens møte med Albania er nemlig den første av fire nøkkelkamper på hjemmebane. En hjemmebane Drillo har gjort til en uinntakelig festning. Sist han tapte en kvalikmatch her var i 1991!

Vi må sannsynligvis vinne resten av kampene i VM-kvalifiseringen for å gå direkte til VM, og da er nøkkelen at vi greier å slå antatt svakere lag på eget gress. Det pleier vi å gjøre, men siden Drillos comeback har det vært med nød og neppe.

Seiersmålet mot Slovenia kom på straffe i sluttminuttene. Island ble slått på samme måte, 1-0 str i 89. minutt.Skottland ble knust 4-0, men det løsnet først etter at Gary Caldwell ble utvist. Grovt sett scorer vi ett eller to mål hjemme mot lag som Albania, og med stadige problemer i forsvar og på keeperplass, har vi slitt med å holde nullen oftere enn godt er. Åge Hareide hadde en god periode i forsøket på å nå EM i Sveits og Østerrike. Da ble Ungarn og Malta feid av banen med 4-0.

Det er liten grunn til å håpe på noe slikt mot Albania.

De fleste landslag er godt organisert og gjerrige når de spiller borte. Drillo er en mester når motstanderen er bedre og vårt fokus er stramt forsvarsspill og effektive kontringer. Langt vanskeligere har det vist seg å bryte ned lag som legger seg lavt på Ullevaal. Spill mot etablert forsvar har lenge vært Norges achilleshæl, selv om vi har noen unntak, som Tsjekkia hjemme.

Da var høyresiden vår god, med Høgli, Tettey og Huseklepp. Siden forsvant alle ut av landslaget, og vi har måttet begynne på nytt.

Likevel er det noen lyspunkter i det mannskapet Drillo nå styrer. Forrens inntreden på stopperplass har gitt oss flere gode føtter i den bakre fireren. Ungdommene på midten har en teknikk og ballbehandling som løfter den lagdelen. Og i angrep har Tarik Elyounussi vært en åpenbaring de siste 12 månedene, Søderlund har vist seg som et godt alternativ til Moa på topp, mens Joshua King har vist seg som en ´game changer´fra benken. Daniel Braatens fysikk har veid opp for Carew, men Braaten er ute til denne kampen.

Det er også posisjonen som gir Drillo mest hodebry. Søderlund er ikke kant, men har fysikken som kan hjelpe Moa til målsjanser. Valon Berisha er et alternativ med sin energi og teknikk, men da stiller vi med en trio på topp som ikke kan ventes å vinne særlig mange hodedueller.

I Moa har vi en spiss som ikke trenger mange sjanser for å score når han er i form. Han har spilt fast den siste tiden i Hannover, og er selvskreven fordi vi spiller hjemme. Den viktigste oppgaven for Drillo i de fire hjemmekampene mot Albania, Kypros, Island og Sveits blir å få Moa til å fungere i 4-5-1. Moa er spilleren som kan skyte oss til VM, men da må han spilles god.

Siden verken Tarik eller Berisha/Søderlund er typiske innleggskanter, blir det viktig å involvere backene offensivt, samt å få Henriken og Yttergård Jensen med. Moa er best når han får innlegg fra siden, ikke når det spilles opp langt på ham.

Albania er bedre enn vi tror, sier landslagsledelsen og har rett i det. Likevel er kun seier godt nok. Derfor må vi ikke bruke energi på at det er kaldt, at vi sjelden vinner landskamper i mars måned eller at det er halvfullt på Ullevaal. Dette er en unik sjanse til å gå direkte til et VM, uten play-off. Det må være målet.

14 tanker om “Ullevaal – nøkkelen til Brasil”

 1. Det er nesten slik at man faktisk håper Norge går på stumpen i kvalifiseringen.
  Kun for å få Drillo ut av norsk fotball fortest mulig, og får godt.
  Fotballen har utviklet seg, men Norge har stått på stille stand i 20 år. Vi ser det i Tippeligaen, at lagene de siste sesongene ønsker å trille ball, og nå er det på tide at nasjonens flaggskip begynner å gjøre det samme.
  For det er ikke bare stive billettpriser og påsken som holder folket borte fra nasjonalarenaen. Hvem gidder å betale i dyre dommer for å se Norge karre til seg en 2-1 seier mot et lag som knapt nok vises på FIFA-rankingen?
  Hvordan klarer landslaget å få en av Bundesligas skarpeste spisser til å fremstå som en forfjamset femåring? Som det blir skrevet i bloggen her, vi har en teknisk god, og ung midtbane. Men vi klarer jo ikke utnytte det.
  Det eneste vi har å være “stolt” over er et meget solid forsvarsledd. Men hvem betaler for å se at Brede Hangeland stanger ballen ut av egen forsvarssone i 90 minutter?

  Perry skulle vært forfremmet. Han skulle fått sjansen til å ta filosofien til et ballspillende og underholdende U21-landslag steget videre. Men RBK kom i forkjøpet, eller, det var vell egentlig aldri en tanke hos ledelsen i forbundet.

  Danmark og Sverige, to land som har relativt like forhold for å utvikle toppfotballspillere som Norge, er milevis foran oss. De produserer ikke bare gode spillere på løpende bånd, de former spillere som går rett inn på laget til europeiske toppklubber.
  Kanskje burde Nils Johan Semb og resten av sirkuset i NFF tenke lenger enn til neste mesterskap. De burde hente inn enn kontroversiell figur. En fargeklatt, som kunne fått drevet sitt eget prosjekt, og kanskje siktet mot et mesterskap der Norge kunne stilt som en mulig outsider til semifinaleplass?
  For hva er egentlig man sikter mot i et Brasil-VM? opplevelsen?

  Får vi et landslag som presterer god fotball, vil publikum komme. Får vi et landslag som representerer og profilerer norsk fotball, så vil det trekke bedre spillere til Tippeligaen, som igjen vil heve nivået. Og kanskje da vil vi oppleve at tilskuerne finner veien tilbake til sine respektive lags stadion.

  Det mener hvert fall jeg.

  1. Skulle likt å hørt hva du tror Drillos fotballfilosofi er. Imotsetning til å spille baller på tvers osv, så slår Drillos ballen i lengderetning, både på bakken og i lufta. Hvis vi taper duellene gjør vi alt for å ta 2-ballen. Vi ligger organiserte, og når vi vinner ballen, kjører vi på med folk. Vi er aggresive. Dette er filosofien til Drillo, og det passer utmerket til landslaget som det er idag. Vil du gå tilbake til Hareide sin spillestil da vi ikke vant en eneste kamp på over 1 år? Jeg kan garantere deg at vi ikke hadde fått et godt resultat i Sveits hvis vi hadde prøvd å spilt zamba-fotball.

   Når det er sagt er jeg enig i at fremtiden ser annerledes ut. Fremgang er umulig uten forandring. Men det er ikke slik at tekniske spillere ikke passer inn i Drillos spillestil.

   1. Fullstendig uenig. Vi kaster bort den kreativiteten vi har i midtbaneleddet. og ja, jeg vet utmerket godt hva filosofien til Drillo er. Den er utgått på dato, og like spennende som å se maling tørke. Men hvilken rolle spiller det hva slags filosofi Drillo har, når alle punktene du disker opp svikter?
    Dersom du setter deg ned for å se kampene i opptak, så vil du raskt se at vi kommer ikke med mye folk som du sier, og det er vell problemet?
    Gang på gang står Drillo i pressesonen og forklarer at vi må fylle på med folk for å hjelpe Moa/Søderlund. Men det skjer ikke. Derfor klarer vi nesten aldri å få tak i andreballene heller.
    Vi skaper kun ting på cornere og innkast servet av John Arne Riise.
    Vi evner ikke å skape noe i etablert spill.
    Drillo ødelegger det potensialet vi har i spillere som Markus Henriksen, Ruben Yttergård Jenssen og Magnus Eikrem. Håvard Nordtveit spiller fast for et meget godt Bundesligalag, men spiller rett og slett elendig på det norske landslaget.
    Det er fire teknisk begavede, kreative og pasningssikre spillere, som konstant blir løpende mellom, og som ikke klarer å sette sitt preg på kampene, fordi Drillo avskyr kortpasninger og småspill.

    Og jeg blåser i dagens resultater. Hareides ideer var flott, men han klarte ikke å beholde noen stamme i laget. Han brukte vell over 50 spillere i sin tid, og det er i overkant. Men i det minste fikk vi servert mange underholdende og gode kamper. Og vi var 1 eneste keeperrabbe unna EM-sluttspillet i Østerrike/Sveits.
    Når vi først er inne på Sveits. Det er et knøttlite land med samme forutsetninger til å lykkes som Norge. Men de har investert i ungdomsutvikling, i tillegg til et stort fokus på hvordan de skal spille fotball. I dag har de et landslag med ekstremt mange spennende ungdommer. Og de kommer til VM.

    Det er ikke gjort over natten, men de har vært målbevisst og tålmodig.
    Og hva gjør vi med Drillo? Utsetter og utsetter? Hovedpoenget i mitt forrige innlegg var at Norge burde tenke lenger enn kvalikken de går inn i.

    1. Drillo fremmer rask effektiv foroverrettet angrepsfotball med høy ballvinning og sterk defensiv struktur. hadde alle vært med fremover i hvert eneste angrep hadde vi tapt de fleste kamper med dobbelt så mange mål som vi hadde scoret. vi mangler teknikk og taktiske egenskaper i noen av spillerne på landslaget, derfor er det ikke alltid ting fungerer utmerket, men det fungerer godt, svært godt! tatt i betrakting de kvaliteter vi har å rutte med. det er i ferd med å bli bedre, og forandringene vil komme sammen med forandringene i spillerstallen, å skrike etter øyeblikkelige forandringer blir som å skyte seg selv i foten, ting tar tid

     1. Kvaliteten i den norske spillerstallen undervurderes. Men ja, det er spillere med visse begrensninger. Spillere Drillo har tatt med gang på gang i troppen selv om de har vært månedsvis uten kamptrening i sine respektive lag. Grindheim, BH Riise og Erik Huseklepp bare for å nevne noen.

      Større satsing på talenter har det vært skreket om i mange år, men først etter en mislykket EM-kvalik tok Drillo grep, og da ble det store endringer. Men fotballen som presteres og resultatene er ikke nevneverdig bedre. Det mener JEG skyldes Drillo.

    2. Først og fremst – du tar feil.

     Du tillegger Drillo ansvaret for at spillerne underpresterer. Det eneste enhver trener kan gjøre, er å oppfordre og veilede spillere til hva han ønsker å oppnå.
     At de norske spillerne ikke evner å være kreative, disiplinerte og angrepsvillige er ikke hans feil – om du tror Drillo sier til sine spillere at de ikke skal være kreative, tar du som feil som overhodet mulig.

     Det er ikke punktene hans som svikter, det er spillerne.
     Om du hadde dratt hodet opp av doskåla, hadde du kanskje sett at en av hverdens mestvinnende trenere siste 10 åra forkynner en tilnærmet like filosofi til sine spillere. En filosofi Porto, Chelsea, Inter og Real Madrid har nytt godt av.

     1. Selvfølgelig er det en treners ansvar hvordan spillerne presterer. Og når det er samme gørra hver gang, kan ikke skylden kun legges på spillerne.

      På 90-tallet “forbød” Drillo småspill. Og det virker nærmest som han gjør det nå og.

      Drillofotballen har slått rot i Norge og derfor er norsk fotball der den er i dag. Drillo har muligens fornyet troppen, men evner ikke å fornye filosofien. Dessuten var det nærmest et krav fra folket at det skulle nytt blod inn. Drillo har selv sagt at han ikke er så begeistet for at det er så mange unge spillere i stallen som det er per dags dato.

      Skal norsk toppfotball evne å finne veien til et internasjonalt mesterskap, både når det gjelder klubb og landslag, så må NFF klare å tenke nytt. Semb, Drillo og hele støtteapparatet hans, få det bort.

    3. Klarer ikke å ta deg seriøst, fordi du er gjennomgående negativ til alt som har med Drillo å gjøre.

     Drillo planlegger ikke det offansive ned i detalj, og hva betyr det? Jo, at det er rom for kreativitet. Midtbaneleddet er jo mest innblandet av alle ledd? Du har Nordtveit som skal ligge å kontrollere og strø pasninger, du har indreløperne som skal ta løpene inn i boksen, også har du kantene som skal komme til innlegg eller assistere spissen.

     Du har rett i at vi har slitt med å fylle på med folk når vi har sjansen, og det må vi bedre på, og det er Drillo fullstendig klar over. Vi må også bli bedre til å presse aggresivt som et lag for å få overgangene. Dette var blandt annet veldig bra mot Sveits. Det er ingenting som sier at vi ikke kan spille god offansiv fotball med Drillo sin spillestil.

     Drillo avskyr ikke korte pasninger og fint spill. Han avskyr småspill som ikke har noen fremdrift. Dette gjorde vi for mye i forrige treningskamp, og det vil Drillo endre på.

     Når du snakker om Sveits, så snakker du om noe helt annet, og det er spillerutvikling.

     Drillo er resultatorientert, og ikke zamba-orientert. Det er ikke en dans vi driver med. Resultatene kommer ikke uten at vi skaper målsjanser heller, og ingen vet det bedre enn Drillo.

  2. at du ikke har fått med deg at drillo helt klart er med på forandringene viser oss som følger med litt at du ikke helt vet hva du snakker om, og bare fordi Perry har et litt annet fotballhodet enn Drillo gjør han ikke til en bedre landslagsjef-emne

  3. Drillo kommer til å være ferdig etter VM er over uansett. Drittlei av idioter som ønsker at landslaget skal tape bare fordi de ønsker å ha rett angående spillestilen. Drillo sin spillestil har gitt oss suksess, noe vi ikke hadde under Hareide. Norge vinner over 50% av kampene sine med Egil Roger på trenerbenken, 67% etter at han tok over sist. Han har faktisk en bedre vinn/uavgjort/tap-statistikk enn i sin siste periode som landslagstrener, noe som avfeier absolutt alt av argumenter om at spillestilen er utdatert.

   Hvis vi kommer til VM bør samtlige kritikere for evig tie når Drillo deler sin visdom.

Det er stengt for kommentarer.