EN HYLLEST TIL DAVID BECKHAM

Jeg begynte å jobbe med engelsk fotball omtrent samtidig som David Beckham slo igjennom i Manchester United. Det virker som en evighet siden DEN scoringen mot Wimbledon i -96 (allerede der ser du tilslaget hans, som var unikt og brakte fotballen videre), men neimen er det ikke Becks som stjeler overskriftene i overgangsvinduet 17 år senere. Og det er ingen liten prestasjon! Det er faktisk ganske sensasjonelt, og stikk i strid med spådommene da han entret scenen med gutteaktig sjarm. David Beckham har fått til alt; superstjerne, ikon, ektemann, familiefar, fotballspiller.

Fotballspilleren:

Det siste først. Som fotballspiller har han opplevd eventyrlig suksess i verdens største klubber. Han er den utespilleren med flest landskamper for England (115). Det har alltid handlet om høyrefoten hans. Innleggene som traff der de skulle, frisparkene som satt i krysset. Et tilslag verden aldri tidligere hadde sett. Ikke særlig rask, ikke særlig fintesterk, ikke god i lufta. Men best i verden på én ting, og blant de beste på en annen; ydmykhet. Da overvåkingen av spillerne ble grundigere, viste det seg at Beckham løp mer enn alle. Innsatsen hans har alltid vært top notch. Stoltheten over å spille for England, for ikke å snakke om å lede England, som kaptein. Evnen til å takle motgang. Husk at han var hatobjekt nr 1 etter VM i -98. Beckham-dukker hang fra provisoriske galger i hjemlandet etter det unødvendige røde kortet mot Argentina i Frankrike. Det krever sterk rygg fra en ung mann å komme videre fra det. Mange ville sunket ned i selvmedlidenhet og vendt landslaget ryggen.

Ikonet:

Jeg glemmer aldri Filbert Street en vinter rundt årtusenskiftet (2001?) Storkamp for Leicester med selveste Manchester United på besøk. De engelske avisene som normalt vier mye spalteplass til sportslige poenger kampdag, hadde et helt annet fokus. Det gikk rykter om at David Beckham hadde klippet seg kort. En tabloid hadde manipulert et bilde av stjernen, med det de trodde var den nye frisyren. Allerede da fulgte millioner av mennesker verden over hans eksempel når det gjaldt utseendet. Lagene kommer ut for å varme opp og Becks har lue på. Selvfølgelig har han det. Han har alltid visst å utnytte sitt potensial for oppmerksomhet. Først da lagene entret banen fem minutter før kampstart, fikk verden se hva som fra og med denne lørdagen i Leicester var gjeldende hårmote for menn. Bare å finne fram barbermaskinen. Tror United vant 2-0. Beckham var elsket av alle. Homser og heterofile, menn og kvinner. Gamle og unge. Han var så stor at en professor i Birmingham ved navn Ellis Cashmore brukte all sin tid på ham. Det måtte forskes på et fenomen som dette. Da jeg intervjuet Cashmore kort tid senere, spurte jeg hva Beckham kunne gjøre for å rive ned sin egen status. Han svarte: ´Open his mouth´. Eller for å si det på en annen måte, uttale seg om invasjonen i Irak eller andre kontroversielle emner. Et drøyt tiår senere setter Beckham fremdeles standarden for en hel verden når det gjelder klær, sveis, bart, skjegg, tatoveringer osv.

Ektemannen:

Da Beckham og Posh Spice ble et par, var han en lovende fotballspiller og hun en superstjerne. Gradvis endret maktforholdet i heimen seg, og oppmerksomheten dreide fra fru til herr Beckham. En slik forskyvning er ikke bare enkel å håndtere, det vil mange samlivsterapeuter kunne skrive under på. Hvor mye Victoria bestemmer når ny klubb skal velges er ikke godt å si, men han ender som regel opp i byer der mote og glamour står sterkt. Fra Madrid til LA. Via Milano og nå Paris. Det har heller ikke vært mange kvinnehistorier for verdens kanskje mest overvåkede sportspersonlighet . Barnepiken Rebecca Loos var en seig affære, men utover det har ekteskapet tilsynelatende fungert som for de fleste av oss.

Familiefaren:

Barna med de kreative navnene er alltid med. Etter kamp på Old Trafford da de såvidt kunne gå. På tribunen med pappa etterhvert som de har vokst til. Beckham virker genuint oppslukt av sine kjære, tatoveringene er et uttrykk for det. Dette er ifølge professor Cashmore en viktig grunn til hans popularitet. I en verden der de største fotballstjernene i stadig større grad fjerner seg fra sine fans gjennom avsindige lønninger, og i mange tilfeller avsindig oppførsel, gir Beckhams levesett en referanse alle kan forholde seg til. Han er gift og har unger, som resten av oss.

Superstjernen:

Han trives på cat-walken, ingen tvil om det. Og kanskje var de etterhvert mange oppdragene utenfor fotballen en medvirkende årsak til at sir Alex Ferguson fikk nok. Beckham valgte ihvertfall å vise verden skaden han ble påført da sjefen sparket en støvel gjennom garderoben og traff ham i pannen. Dagen etter kom Becks kjørende med luggen satt opp og plasteret godt synlig. Ellers er det ikke mye som tilsier at modelloppdrag og jet-set liv har virket negativt på karrieren som spiller. Også der virker det som om han har funnet balansen. Og han snakker aldri stygt om Manchester United eller Ferguson, selv om han i det siste har valgt klubber i London å trene med når behovet for å komme i form melder seg.

Mange mener David Beckham er enkel, ja til og med dum. En TV-dokumentar blir ofte trukket fram som bevis, men jeg er ganske sikker på at vi er flere som ville virket banale om hverdagen vår ble festet til film. Min påstand er at ingen kunne håndtert så mange suksessrike år i et nådeløst rampelys uten intelligens. Ingen hadde klart å manøvrere i et så komplisert landskap uten kløkt. Når han nå skal dele spotlightene med Zlatan, er jeg sikker på at det vil fungere fordi Beckham er ydmyk og smart. Lønnen hans skal vanskeligstilte barn i den franske hovedstaden nyte godt av. Det er klasse.

Jeg bukker dypt og ærbødig for vår tids største sportsikon, David Beckham!

15 tanker om “EN HYLLEST TIL DAVID BECKHAM”

 1. Klasse hadde det vært om han hadde donert pengene uten å fortelle hele verden om det, slik andre gjør. Han tjener det selvsagt lett igjen på andre ting.

  På banen har ikke Beckham vært relevant på årevis.

  1. Jesus. Din dumme idiot. Hva tror du folk hadde tenkt om han ikke hadde sagt det? Han gikk til Paris Saint-Germain. That’s right… Frankrikes City.

   1. Og hvorfor skal Beckham bry seg om hva folk sier? Er han der for å spille fotball, eller for å bygge sitt image? Det siste tydeligvis.

    Didier Drogba har gitt bort titalls millioner til unger i Afrika, men ser ikke han holde pressekonferanser for å briefe med det.

    1. Så hvordan vet du at Drogba har gitt bort titalls millioner til unger hvis han ikke har sagt noe? Er det bare smuler igjen i den lille kakeboksen din eller?

     1. Så si hvem mottaren er du da Sherlock siden du “kan” alt om dette. Bra du ser på meg som Einstein for det bekrefter jo bare at du ser på meg som smartere enn deg 😉

 2. Beckham er Klasse! fantastisk proff i alt han foretar seg. Godt å ha han tilbake i Europa! men du blir ikke helt av å avse kanskje 50 av de 500 millionene han tjener i året!

 3. Alsaker, jeg mener da kampen mot Leicester var i begynnelsen av sesongen ?? også ble det 2-2, Becks scoret på frispark på overtid. Eller var det ikke den kampen du mente ???

Det er stengt for kommentarer.