Kan forelskelse vare?

Jeg er redd. Redd for at England skal ta fra meg, nei, vent litt… ta fra oss David Luiz. Jeg innrømmer det, så å si fri for skam: Han kom til meg, helt uventet, som sikker kjærlighet på en lørdagsnatt. Såpass lite oppdatert er jeg nemlig på cutting edge fotballpersonligheter for tiden. Hadde hørt litt, «at han var kul, god og hadde en fet sveis», sånne ting, men ikke mer. Så da han startet hjemmekampen mot Manchester United, var jeg forsvarsløs mot forelskelsen som skulle komme. Ikke siden Alan Shearer spilte i Blackburn har en mann på en fotballbane fått det til å bruse så mye innvending. For første gang var forsvarsspill vakkert. Angrepsspill? Glem det. Ingen ville vite av det. Jeg – ja, alle vi på Stamford Bridge den dagen – vi ville ha ballen tilbake til Chelseas forsvar. For der var jo David Luiz.

Jeg er klar over at det ikke er grensesprengene kreativt å skrive at David Luiz er kul. Men også her er jeg villig til å ta ei kredkule. For Luiz er for kul til å avskrives som kulthelt bare fordi han kanskje allerede har rukket å bli allemannseie. Dette ble tydelig for meg forrige uke. Da dukket denne fantastisk vakre sjelen opp i et intervju med Chelsea TV. Han var flankert av to spillere som har vært lenge nok i gamet til å tilpasse seg medialivet her i England: Fernando Torres og Frank Lampard. De kunne frontet reklamefilmen for «si minst mulig spennende, vær deg selv minst mulig, så kommer du igjennom dette uten problemer»-reklamefilmen som Barclays Premier League-familien burde produsere. David Luiz ville heldigvis ikke engang fått en statistrolle – ennå.

(For dere som ikke har sett intervjuet, her er linken):
David Luiz-intervjuet på Youtube

Luiz står i midten. Han nikker og smiler til alt Lampard og Torres sier. Selvfølgelig uten å skjønne noe som helst. Klimaks oppstår når han stryker Lampard på kinnet. Engelskmannen blir lettere brydd, men fortsetter klisjésnakket som den proffen han er. Luiz har her ikke bare skapt latterkuler verden over. Han har samtidig demonstrert hvor dustete disse in house-intervjuene til mange av klubbene er: «Can we win the league?» spør mannen med mikrofonen. «Come on Chelsea» svarer Luiz. Men kan denne forelskelsen vare? Jeg er bekymret for at svaret er nei.

Til tross for at det her i England virker som det motsatte er sant: En fotballspiller kan selvfølgelig nesten aldri si noe som er virkelig skadende. Det er tross alt ikke den røde knappen de har i Louis Vuitton-toalettmappene sine. Foreløpig er det bare morsomt med Luiz. Det synes de nok også i Chelsea. Men etter hvert som han blir bedre i engelsk og skal gjøre sine første, ordentlige intervjuer, vil kastreringen av Luiz sin free spirit starte. To diktafoner vil følge ham hvorhen han beveger seg i journalistland. Ærlighet vil være lik trøbbel for ham. Derfor er jeg redd også Luiz etter hvert vil prioritere komfort.

UK kan beskrives som et «moderne u-land». Vi nordmenn lar oss fortsatt frustrere over varmt/kaldtvannsproblemer i springen og tregt internett. Men dette er ikke det største problemet slik jeg opplever det. Det er ansvarsfraskrivelsen hos individet: «Jeg orker ikke stress. La meg være i fred»-greiene. Spørre om hjelp hos supermarkedkjeder eller ringe corporate-selskapene for hjelp for ditt eget, unike problem? Bare å glemme. Her gir ikke delivery-selskapene engang ut telefonnummer til fyren som skal levere pakken din. «Privacy concerns.» Briten George Orwell så hvor dette bar allerede på slutten av 40-tallet, da han skrev «1984». Hans dystre, treffsikre spådom kan observeres overalt på øya. Også dessverre i fotballen. Men jeg håper David Luiz går klar. For David Luiz kan forene verden. David Luiz kan skape fred på kloden. Om hans eventyrlige vesen ikke blir drept av England.

FRELSEREN: Noen av de største fotballøyeblikkene for meg sesongen 2010/11 var de to kampene jeg fikk se på Stamford Bridge hvor David Luiz spilte. Han scoret mot Manchester United og Manchester City. Og ikke minst da han feiret straffemålet til Lampard fra sidelinjen, da han fikk behandling.

Kjente/halvkjente David Luiz-fans:

Josimar-redaktør Frode Da Costa-Lia
Talentspeider Tor-Kristian Karlsen

Er du også David Luiz-fan? Eller kjenner du noen? Navn under i kommentarfeltet, please.

David Luiz-fanpage på Facebook

Jeg er på Twitter: www.twitter.com/OMStorberget