Fellesstart- Tora mot røkla, igjen!

Søndag avsluttes VM i skiskyting med den nyeste av de individuelle øvelsene på VM-programmet. Formel 1 øvelsen fellesstart. De 30 beste skiskytterne i verden får startplass til å kjempe om de siste medaljene både på kvinne- og herresiden. Norge har så langt i mesterskapet forsynt seg særdeles grovt av medaljefatet. Syv gull er norsk rekord, det har rett og slett vært i overkant av de mest optimistiske forhåndstips. Det er nesten slik at man glemmer at skiskyting er en idrett med små marginer og ørsmå faktorer som er avgjørende. Det kan bli lenge til et mesterskap som matcher årets fangst fra en nasjon, så la oss lene oss på IBU-president Anders Bessebergs ord før de siste to løpene:

Det er 11 forskjellige nasjoner som har tatt medalje i dette mesterskapet, og det er tangering av rekorden. For de som undrer: Medaljene har gått til Norge, Frankrike, Ukraina, Russland, Polen, Italia, Tyskland, Sverige, Slovenia, USA og vertsnasjonen Tsjekkia. Medaljene har fordelt seg bra, men gullene har Norge stort sett stukket av med.

Men dette handler om avslutningsdagen. Søndag arrangeres fellesstarten for 13. gang i VM-sammenheng. Dronningen er kåret allerede, men kan Tora Berger ta sitt femte gull av seks mulige? Helt ærlig så høres det spinnvilt ut! Men på den annen side, hvem i alle dager kan slå henne? Jeg tror at hennes absolutt verste konkurrent nå er henne selv. Og det høres litt kjedelig ut, men gjør Tora «som hun pleier» er mulighetene gode for at hun reiser fra mesterskapet med fem gull, og seks medaljer av seks mulige.

Hos herrene forventes en ny duell mellom Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade. De store kamphanene i årets VM. Super-Svendsen har til nå tatt fire gull på fire starter, han er allerede VM-kongen. Martin Fourcade vant da Emil var syk. Jeg synes lillebror Fourcade så sterk ut på sisteetappen på stafetten lørdag. Men han måtte nok mer i kjelleren enn Emil. Jevn duell mellom disse to. Det står også ellers mange gullsultne herrer på start. Vil bare nevne at både Tarjei Bø, Henrik L’Abee-Lund og Ole Einar Bjørndalen gikk solide stafettetapper. Jeg tør hverken håpe, tippe eller tro på mer norsk gull. Vi har sjansen til å ta 9 gull av 11 mulige. Det vil være å oppnå det uoppnåelige.

Hold på hatten uansett, fellesstart er nervepirrende saker.

Norske gull for herrer på fellesstart i VM-historien:

2003 Ole Einar Bjørndalen

2005 Ole Einar Bjørndalen

2008 Emil Hegle Svendsen

2011 Emil Hegle Svendsen

 

Norske gull for kvinner på fellesstart i VM-historien:

2000 Liv Grete Poiree

2004 Liv Grete Poiree

2005 Gro Marit Istad-Kristiansen

2012 Tora Berger