Stafett- fra ballonger og tallerkener til direktesendt høydramatikk

Skiskytterstafett er selve forløperen til duelløvelsene vi har flere av i dag. Den dukket opp første gang allerede på Elverum i 1965, som en testøvelse, og Norge vant. I 1966 gikk den første offisielle VM-stafetten av stabelen. Man utvidet VM-programmet fra en til to øvelser. Utfordringen var blinkene. På den individuelle 20 kilometeren var pappskiver, som man kikket nærmere på etter løpet, veldig greit. I stafett var man avhengig av å få svaret med en gang. Det var duket for kreative løsninger, blant annet tallerkener, ballonger og gummipropper ble tatt i bruk.

Men ikke helt uten trøbbel. Tallerkener og glassplater var dyre løsninger og det var ikke alltid de knuste riktig. Ballongene kunne også svikte, spesielt i kaldt vær. Det kunne ta tid før lufta sakte men sikkert gikk ut av ballongen, og noe ventetid kunne forekomme. Men det var som regel skyttergraver under skivene, og hvis vaktene der så skuddet, kunne de assistere og knuse tallerkenen skikkelig eller punktere ballongen helt.

Uansett så var stafettene noe som økte publikumsopplevelsen. I tillegg til kjapt å kunne se treff eller bom, fikk man duellene. Mann mot mann frem til 1984, etter det både menn og kvinner i heftige oppgjør. Stafett er gøy, og det pirrer lagfølelse og nasjonalfølelsen litt ekstra.

Norge har slitt i mesterskap med å ta gull i stafett. Utfordringen er å få alle på laget til å unngå å rote seg bort. Færrest mulig ekstraskudd, strafferunde er krise. Men de siste årene har det løsnet på herresiden. Vi har blitt en stafettnasjon.

Norske stafettgull for menn i VM-historien:

1966 (Ivar Nordkil, Olav Jordet, Jon Istad og Ragnar Tveiten)

1967 (Ola Wærhaug, Olav Jordet, Jon Istad og Ragnar Tveiten)

2005 (Halvard Hanevold, Stian Eckhoff, Egil Gjelland og Ole Einar Bjørndalen)

2009 (Emil Hegle Svendsen, Lars Berger, Halvard Hanevold og Ole Einar Bjørndalen)

2011 (Ole Einar Bjørndalen, Alexander Os, Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø)

2012 (Ole Einar Bjørndalen, Rune Brattsveen, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen)

Tar vi med OL-gullet i 2010 så jakter de norske herrene sitt femte mesterskapsgull i stafett på rad. Emil Hegle Svendsen er friskmeldt, så Norge er definitivt blant gullfavorittene. La oss håpe herrene kan følge opp kvinnenes fantastiske stafett. Det er godfølelse i den norske leiren, det er ingen i tvil om. Og for et drama kvinnene leverte i Nove Mesto, jeg kan ikke huske å ha sett en mer spennende kvinnestafett. Stafett er GØY!

Til slutt skal jeg være helt ærlig: Jeg orker ikke spå utfallet mer, dette tar nesten knekken på en som elsker denne idretten. La oss alle bare nyte herrestafetten og glede oss over hvilken suveren spenning denne idretten serverer oss. Takk til kvinnene, lykke til gutter!

 

Norske stafettgull for kvinner i VM-historien:

2004 (Linda Tjørhom, Gro Marit Istad-Kristiansen, Gunn Margit Andreassen og Liv Grete Poiree)

2013 (Hilde Fenne, Ann Kristin Flatland, Synnøve Solemdal og Tora Berger)