Normalprogram -Den eldste øvelsen

Tidenes første VM i skiskyting gikk av stabelen i Saalfelden i Østerrike i 1958. Et VM bestående av en eneste øvelse, 20 kilometer for menn. Mulig de hadde bankett også, men selve VM var fort gjort. Og saktens ikke spesielt publikumsvennlig heller, for dagens selvanvisere var fortsatt langt unna. Det var skyting på pappskiver, resultatet kom utpå kvelden, i beste fall. Skivene skulle tolkes, og la noen inn en protest, tok det ofte ytterligere en halv dag til resultatet ble banket i stein. Minner om at avstanden til disse pappskivene også var 150 meter helt frem til 1978. Da kom overgangen fra grov- til finkaliber og tredeling ble stikkordet. Både avstand til skivene og størrelsen på blinkene ble delt på tre. Skyteavstand 50 meter og  4,5 cm og 11,5 cm i diameter i liggende/stående gjelder den dag i dag. Enkelte renn i skiskytingens spede barndom ble også arrangert i en stor runde ute i skogen av 20 kilometer, mens man var innom fire forskjellige standplasser. Det tok tid å gjøre sporten publikumsvennlig. Å innføre stafett (1966), sprint (1974) og finkaliber (1978) var noen gode grep. Og på slutten av -90 tallet kom både jaktstart og fellesstart. Da begynte det virkelig å ta av.

Allikevel lever normaldistansen i beste velgående. Det sies man ikke er ekte skiskytter før man har vunnet den. De som har gull på distansen er naturlig nok veldig enig i akkurat det. Det arrangeres få normaldistanser i løpet av sesongen, rett og slett fordi den er vanskelig å følge med på både via TV og inne på stadion.

Men denne eldste distansen har alltid vært med i VM. Skytternes distanse, da man får ett minutt i tillegg for hver bom. Og både på kvinne- og herresiden er det her de største overraskelsene kan komme. Favorittene er de vanlige, men svikter disse kan det bli en skrell eller to i kampen om medaljene.

Norge har på 41 forsøk i VM-historien for menn tatt gull åtte ganger på 20 kilometeren:

Olav Jordet (1965)

Jon Istad (1966)

Odd Lirhus (1978)

Eirik Kvalfoss (1989)

Halvard Hanevold (2003)

Emil Hegle Svendsen (2008)

Ole Einar Bjørndalen (2009)

Tarjei Bø (2011)

De tre sistnevnte er alle på start i Nove Mesto på torsdag. Og de kan alle tre ta gull igjen. Emil Hegle Svendsen er naturlig nok vårt store gullhåp. Jeg er spent på hvordan tre hviledager for herrene påvirker konsentrasjonen for vår triple gullvinner. Jeg er i alle fall sikker på at alle de andre er skjerpet og vil ha revansje. Dermed må Super-Svendsen være på hugget igjen skal han ta et nytt gull. Men øvelsen er åpen, gode skyttere belønnes ekstra, så mange kan blande seg inn i gull- og medaljekampen. Det er sjarmen med denne øvelsen.

Norge har på 23 forsøk tatt gull fire ganger på kvinnenes normalprogram:

Sanna Grønlid (1987)

Anne Elvebakk (1988)

Linda Grubben (2007)

Tora Berger (2012)

Etter at kvinnene først i 1984 fikk sloss om VM-medaljer i skiskyting, ble de fem første normalprogrammene arrangert over 10 kilometer. Fra 1989 ble VM for kvinner og menn arrangert sammen, og lengden på normalprogrammet ble gjort om til 15 kilometer, noe som fremdeles er gjeldende.

Tora Berger er tittelforsvarer og den store gullkandidaten. Ann Kristin Flatland er medaljehåp for Norge. Og for de øvrige gjelder resonnementet: Alt er mulig, bare det skytes godt.