Skiskytterkongen på GULLJAKT, igjen!

Søndagens jaktstart for herrer i Nove Mesto er spekket med norsk spenning. Skiskytterkongen har vaklet lenge, men nå har han begynt å reise seg. Han lukter gull igjen. Men midt i veien for Bjørndalens 25. internasjonale tittel står skiskytingens to kronprinser. Og de er begge sterkere enn Ole Einar Bjørndalen i øyeblikket. Men jakstart er Bjørndalens øvelse. Han er eneste nordmann med VM-gull i jaktstart, og han har fire gull i denne disiplinen. Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade er selvsagt de store favorittene søndag, men la oss gi Bjørndalen en sjanse. Det er ikke utenkelig at skiskytingens Knoll og Tott i per nå, Emil og Martin, roter det til for hverandre. Fjerdeplassen på sprinten viste i alle fall en Bjørndalen som endelig klarte å tenke arbeidsoppgaver igjen, og ikke stå og forsvare tidligere meritter ute på stadion. Han jobbet med skuddene. Men selv den gamle mester merket trykket på det aller siste skuddet. Det ble bare nesten. Allikevel var det så bra at Svendsen og Fourcade ikke skal avskrive sportens legende. De trenger ikke spørre om han vil være med å leke.

Jaktstart kom med på VM-programmet i 1997. En øvelse som var starten på en liten revolusjon for TV-publikum. Den gav flere dueller, en øvelse som tar en drøy halvtime å komme gjennom. Skulder ved skulder, spenning. På 13 tidligere jaktstarter i VM-sammenheng for menn, har altså Norge tatt fire gull, alle med Ole Einar Bjørndalen (2005, 2007, 2008 og 2009).

Kvinnenes jakstart blir neppe noe mindre spennende med norske øyne. Tora Berger har som alle forstår gode muligheter til å innkassere sitt første individuelle gull i dette mesterskapet. Tora er rå kvinne mot kvinne, det er nå jeg håper gullsankingen skal starte. I tillegg var det noen av de antatte favorittene som rotet seg bort. Det er mange sterke skyttere rundt Tora, men gjør hun «som hun pleier» skal de øvrige få en stri tørn med å stoppe Fru Berger på gulljakt. Jeg likte også løpet til Ann Kristin Flatland på sprinten. Åttendeplass gjør at hun ikke er fryktelig langt unna å kunne blande seg inn i medaljekampen. Og veien mot Sochi er godt påbegynt.

Jakstart i VM-sammenheng for kvinner er også arrangert 13 ganger. I statestikken finner vi faktisk 14 gullvinnere, for Martina Glagow og Sandrine Bailly delte det edleste metallet i 2003. Norge har tatt to gull i jaktstart for kvinner i VM, Liv Grete Poiree (2001 og 2004) har klart den bragden.