På tide med en ny norsk sprint-vinner?

Kvinnene må tilbake til 2004 og herrene tilbake til 2009 for å finne siste gull på sprint i VM i skiskyting.

Anno 2013 høres uttrykket skiskyttersprint nesten merkelig ut. Spesielt med tanke på at menn går 10 kilometer og kvinnene 7,5 kilometer. Man er vant til at sprint er kortere enn det. Men tanken når sprinten kom på programmet i 1974 var enkel: Man halverte distansen fra den opprinnelige 20 kilometeren og halverte antall skytinger fra fire til to.

Sprint er den neste eldste individuelle distansen, og gjorde at VM-programmet ble større på -70 tallet. Vel og merke VM-programmet for menn. Skiskyting må ha vært en konservativ idrett, kvinnenes første VM gikk ikke av stabelen før i 1984.

Magefølelsen tilsier at sprint for menn er en norsk distanse. Det er riktig hvis vi ser på de siste verdensmesterskapene. Norge har vært på pallen i samtlige VM-sprinter siden 1999. Men i VM-sammenheng er det ikke mange norske utøvere med gull. På herresiden har bare tre forskjellige nordmenn tatt VM gull i sprint gjennom historien, til sammen syv gullmedaljer på 30 forsøk.

Norske verdensmestre i skiskyttersprint, menn:

Eirik Kvalfoss (1982 og 1983)

Frode Andresen (2000)

Ole Einar Bjørndalen (2003, 2005, 2007 og 2009)

I Nove Mesto er håpet at Emil Hegle Svendsen skal bli den fjerde, og ta vårt åttende sprint-gull i VM-sammenheng. Med tanke på Super-Svendsens prestasjoner i år er han sammen med franske Martin Fourcade gullfavoritt på sprinten. Langrennsfarten taler for Svendsen, stående skytingen i mot. Men Emil Hegle Svendsen er godt inne i VM-bobla nå, han virker meget fokusert og begynner å få selvtilliten tilbake. Sprint er en vanskelig distanse å spå, den er også vanskelig å vinne. I verdenscupen denne sesongen har seks forskjellige utøvere fra fem forskjellige nasjoner vunnet de arrangerte sprintkonkurransene. 

På kvinnesiden er det fem forskjellige vinnere på seks løp denne sesongen. Også her er nasjonsvariasjonen god, med fem ulike. Tora Berger vant sesongens første sprint og virker fortsatt å være i godt slag. En glimrende mix-stafett bekrefter inntrykket. Tar Tora gull blir det Norges første siden Live Grete Poiree vant i 2004. Tora har aldri tatt VM-medalje i sprint. Nå er det på tide å bryte Tysklands dominans på distansen, de har vunnet seks på rad.

Norske verdensmestre i skiskyttersprint, kvinner:

Sanna Grønlid (1985)

Anne Elvebakk (1989 og 1990)

Grete Ingeborg Nykkelmo (1991)

Liv Grete Poiree (2000 OG 2004)

Fire norske vinnere med til sammen seks gull på totalt 23 sprinter i VM-sammenheng. Spørsmålet på lørdag er hvem kan slå Tora Berger i kalasform? Det er hun alle ser på nå, så det blir tøft. Jeg tror sprint er hennes «svakeste» distanse, men selvsagt kan det klaffe også her. Men det er i duellene Tora er på sitt råeste, i morgen slipper konkurrentene den frykten.