Starter VM med norsk gulljubel?

VM i skiskyting innledes torsdag med den ferskeste av øvelsene som første konkurranse. Mixed-stafett kom nemlig med som VM-disiplin så sent som i 2005, den gang ble den bare arrangert i forbindelse med en vanlig verdenscuprunde. I de to første utgavene kunne noen nasjoner til og med stille med to lag, så historiens første mixed-stafett ble vunnet av Russland foran Russland(!). Fra 2007 ble denne øvelsen en del av programmet under selve verdensmesterskapet hvert år, og hver nasjon mønstrer ett lag hver. Norge er i øyeblikket «doble» regjerende mestre, etter gull både under VM i 2011 og 2012.

På åtte tidligere mixed-stafetter i VM-sammenheng har Norge (2011 og 2012), Russland (2005 og 2006) og Tyskland (2008 og 2010) vunnet to ganger hver, mens både Sverige (2007) og Frankrike (2009) også har VM-gull i denne øvelsen. Fra OL i Sochi 2014 blir denne øvelsen også for første gang å finne på OL-programmet.

Mix-stafett har en fin plass i skiskytterverden, det er artig å se store profiler både på herre-og kvinnesiden konkurrere på samme lag. Dessuten er faktisk enda flere nasjoner å anse som medaljekandidater enn til de vanlige stafettene. For eksempel vertsnasjonen Tsjekkia er sterke i mix-stafett, men ikke så solide i herre- eller kvinnestafett.

Kampen om den gjeveste medaljen er hard, men jeg mener Norge er gullfavoritt til denne øvelsen. Mest sannsynlig stiller Norge med Tora Berger, Synnøve Solemdal, Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen. En sterk kvartett, men både Russland, Tyskland, Frankrike og noen andre skal regnes med i gullstriden.

På papiret er det noen små spørsmålstegn rundt det norske laget: Skytingen til Synnøve Solemdal, formen til Tarjei Bø og ståendeformen til sannsynlig ankermann Emil Hegle Svendsen. Og vinden i de dype tsjekkiske skoger kan spille den norske kvartetten et puss. Jeg tror det siste er den verste utfordringen. Norge som skiskytternasjon har av og til ikke vært gode nok til å mestre vanskelige forhold. Men løypene er tøffe, det er norsk fordel. Og da har jeg også troen på at Tarjei Bø har funnet frem en god VM-form. Jeg tror hovedproblemet for storebror-Bø blir å holde formen gjennom mesterskapet. Dermed er Tarjeis form ikke noe å bekymre seg for på åpningsdistansen.

Blant medaljekandidatene finner man som nevnt også vertsnasjonen Tsjekkia. Det gjør at torsdagens mix-stafett er utsolgt, og det ventes 25 000 tilskuere på stadion til dag en av første VM i skiskyting arrangert i Tsjekkia. Det er herlig, det blir heksegryte midt inne i skogen rett utenfor skiskytter-bygda Nove Mesto. Hjemmebane er moro i skiskyting, men ikke alltid en fordel. Press er ganske ukjent og nytt for hjemmehåpene, for etter en god sesong for flere av vertsnasjonens utøvere har interessen og forventningene steget. Det er bra for at dette skal bli et mesterskap med publikumssuksess. Arenaen er flott, jeg tror det blir et minneverdig mesterskap i Nove Mesto.

7. februar smeller startskuddet for den første av elleve renn under årets VM.

La oss håpe Norge legger seg på topp i medaljeregnskapet fra første dag.