Derfor tar vi fem VM-gull

Norge bør ta gull i Nove Mesto. Hvis ikke er det for svakt av en nasjon som skal være med blant de beste. Men jeg er optimist.

Ser man på historien har Norge som skiskytternasjon tatt gull i alle verdensmesterskap siden millenniumskiftet. Tar man med de Olympiske leker, ble det null gull i 2006, ellers god uttelling. Antall gull til Norge i mesterskap de siste årene, kvinner og menn samlet:

VM 2000: 3
VM 2001: 1
OL 2002: 4
VM 2003: 3
VM 2004: 4
VM 2005: 5
OL 2006: 0
VM 2007: 3
VM 2008: 3
VM 2009: 4
OL 2010: 3
VM 2011: 4
VM 2012: 4

Ut i fra disse tallene, med dagens program bestående av 11 øvelser på 11 dager, bør det bli nesten (!) fire gull til Norge.

 Jeg tipper fem gull til den norske troppen.

Det er selvsagt meget optimistisk, tatt i betraktning en rekordsvak sesong for våre skiskytterherrer så langt. Bare en verdenscupseier og fem pallplasser har det blitt. Foran for eksempel VM i 2011, hvor herrene tok tre gull samt bidro sterkt til gull i blandet stafett, hadde skiskyttergutta hele ni verdenscupseire og totalt femten besøk på seierspallen. Men her er årsaken til den offensive tippingen:

Emil Hegle Svendsen er definitivt verdens nest beste skiskytter i øyeblikket, og det med klar margin. Han har tatt alle våre fem pallplasser på herresiden denne sesongen, og på 14 løp i verdenscupen har han hele tolv ganger vært blant de seks beste.

Det er én gang mer enn erkerival og lederen av verdenscupen, Martin Fourcade. Det er små marginer, jeg håper at par mentale gule kort fra Tom Henning Øvrebø løfter Super-Svendsen til gullform i Nove Mesto. Det kan også bli vanskelige forhold der. Da trenger man selvtillit for å skyte godt, noe Emil kanskje mangler i øyeblikket. Men det kan hende at vanskelige forhold gjør at Hegle Svendsen lettere glemmer maset om mangelen på fulle hus, og at det å lese vinden og beherske forholdene tar over fokuset. Dessuten er VM-løypene harde. Det er fordel den raskeste skiskytteren.

Jeg tror Emil Hegle Svendsen tar individuelt gull i Nove Mesto. Et gull kommer ikke alltid alene, men i denne analysen bokfører jeg ett til Emil Hegle Svendsen.

Ole Einar Bjørndalen og Tarjei Bø kan også finne formen, de har vunnet før og kan gjøre det igjen. Jeg vil overhodet ikke avskrive de nevnte herrer, men siden det eneste sikre med disse to er at ikke de selv en gang kan ane hvor de står formmessig til VM, velger jeg å ikke gi de ansvar for annet enn gode stafettetapper.

Norge har de siste årene også blitt en stafettnasjon. Herrestafetten har vi vunnet i fire mesterskap på rad. I blandet stafett er vi “doble” regjerende mestre. Dessuten har kvinnene faktisk favorittstempelet for kanskje første gang i skiskytterhistorien til sin stafett. De har et gull fra 2004. Jeg tror historiens andre gull i kvinnestafett kan komme i Nove Mesto. Kvinnene er større favoritter enn herrene til sin stafett. Det er årets nyhet. Beundringsverdig lagbygging av Egil Gjelland og co og en herlig gjeng med offensive kvinneskiskyttere er to gode argumenter.

Derfor tror jeg Norge vinner to av tre stafetter i Nove Mesto. 

Tora Berger er alene en meget god grunn til å tro på norsk gull i Nove Mesto. Hun ble VM-dronning i fjor og har en fantastisk sesong i ryggen. Seks seire og totalt ni pallplasser på 14 løp i år er det en helt egen klasse over. Hun lar seg ikke stresse så lett, Tora Berger tåler å gå et dårlig løp uten å la det bli noen trend. Hun er en komplett skiskytter og tåler flere løp på få dager godt.

Tora Berger har ingen hemmelige våpen, men hennes kjente styrker gjør at alle frykter Tora både i en avgjørende duell på standplass og eventuelt på sisterunden. Sprinten er der favorittstempelet er svakest. Der er langrennssterke Miriam Gössner favoritt. Men Tora kan vinne alle distanser, det viser resultatene.

Jeg satser på to individuelle VM-gull til Tora Berger. 

Det blir fem gull til Norge.

Hardt satset i en idrett som er nesten umulig å spå. Kommende torsdag braker det løs.

 Hva tror du om skiskytternes muligheter i Nove Mesto?