EHF Euro – topp ti talenter

Under årets europamesterskap, som kjent spilles i Serbia, er det massevis av unge talenter. Jeg tenkte derfor det kunne være litt artig å kåre en topp ti av talenter! Dette er selvfølgelig helt uoffisielt og kun min mening. Men nå skal de sies at jeg har ganske god peiling, så jeg vil nok tro at dette ikke er langt unna en fasit 😉 Jeg har tatt utgangspunkt i jenter som er født etter år 1990, altså fra 22 år er maks. Her er mine talenter:

 

1. Milena Knezevic. Født: 1990. Nasjonalitet: Montenegro. Klubb: Buducnost.

Knezevic er uten tvil det største talentet i håndballverden, og har hatt en forrykende sesong både i klubb og på landslaget. Hun er toppscorer i Champions League med 54 mål på 6 kamper, og har til tider herjet med motstanderne. Det som gjør hun til det største talentet er at hun har blitt en viktig brikke for fjorårets vinnere av Champions League, og troner også som toppscorer i Champions League. Knezevic spiller både midt og venstre back, og har et skuddrepertoar av de sjeldne både fra bakken og lufta. I tillegg har hun et godt blikk for spillet og er en matchvinner- type.

2. Louise Burgaard. Født:1992. Nasjonalitet: Danmark. Klubb: Team Tvis.

– Burgaard er i mine øyne det største venstrehendte talentet om dagen. Hun har et ufattelig tungt skudd, og er en spiller som også er stabil i forsvar. Det jeg liker best ved Burgaard er definitivt den energien hun spiller med, utstrålingen og at hun ikke viser respekt for noen. Dette er en jente som jeg gjerne skulle sett spille på et topplag i Champions League –for det det hun mer enn god nok til!

3. Claudine Mendy. Født: 1990. Nasjonalitet: Frankrike. Klubb: Buducnost.

– Den franske jenta spiller venstre back og har en fysikk ut av en annen verden. Gode finter, masse fart og et relativt godt skudd bakfra banen. I tillegg er hun en utrolig sterkt forsvarsspiller som håndterer de fleste. Under dette mesterskapet har hun fått sitt gjennombrudd og fått vist fram sine kvaliteter.

4. Majda Mehmedovic. Født: 1990. Nasjonalitet: Montenegro. Klubb: Buducnost.

– Mehmedovic er venstre kant og spiller til daglig i Buducnost sammen med både Mendy og Knezevic. Under EM spilte hun godt, men var uheldig og pådro seg en alvorlig kneskade. Utover det har hun en super teknikk fra kanten og en god uttelling. Det er tydelig å se at hun har erfaring fra Champions League!

5. Stine Oftedal. Født: 1991. Nasjonalitet: Norge. Klubb: Stabæk.

– Stine er en spiller som jeg ikke kommer utenom. Det er hennes tredje mesterskap med Norge, og hun begynner å bli litt varm i landslagstrøya. Stine er en playmaker som spiller mest for de andre, men som samtidig er dødelig på gjennombrudd. Det er uten tvil en spiller som vi kommer til å se i mange år fremover og en storklubb i framtiden.

6. Lotte Griegel. Født: 1991. Nasjonalitet: Danmark. Klubb: Esbjerg  

– Griegel er også en playmaker, og som til daglig spiller i Esbjerg. Under EM har hun delt rollen sammen med Kristina Kristiansen, og var med på å slå Norge i går. Griegel har et blikk uten om det vanlige og er veldig god med linjespiller. Ingen forsvarsklippe, men en spiller for framtiden med masse fart.

7. Stine Jørgensen. Født: 1990. Nasjonalitet: Danmark. Klubb: FC Midtjylland

– Jørgensen er en klassisk venstre back med et veldig godt skudd bakfra banen. Hun er mer bevegelig enn de fleste venstre backer, og er god til å satse hardt mellom 1 og 2. Jørgensen har vært med noen år på det danske landslaget, men det er først nå i EM hun har fått sitt gjennombrudd. Hun har også blitt hentet til den danske toppklubben FCM og er klar for nye utfordringer.

8. Jamina Roberts. Født: 1990. Nasjonalitet: Sverige. Klubb: Sävehof.

– Roberts har ikke hatt noe kjempe godt mesterskap, og mye av grunnen til det er at hun blir dyttet over på høyreback. Hun har derimot hatt en god sesong i den svenske klubben Sävehof, og spilt bra i Champions League. Roberts er utrolig eksplosiv og vanskelig å stoppe når hun kommer én mot én.

9. Silje Solberg. Født: 1990. Nasjonalitet: Norge. Klubb: Stabæk.

– Silje har denne høsten fått sin landslagsdebut, og kom inn mye fordi Grimsbø meldte avbud. Men utover det er hun Norges klare tredjevalg, og en keeper for fremtiden. Silje er sammen med Grimsbø arvtager etter Katrine Lunde og en jente som vi kommer til å se mye til i årene som kommer. Dette er en jente med god fysikk, som er eksplosiv og best på nærskudd.

10. Tatiana Khmyrova. Født: 1990. Nasjonalitet: Russland. Klubb: Dinamo

– Khmyrova er en russik playmaker som hadde sitt store gjennombrudd allerede i 2009 da Russland ble verdensmester. Hun er en spiller som har et fantastisk grunnskudd, samt gode finter. Khmyrova er alltid farlig på mål og en spiller, tross alder, har rutine. Russland har igjen levert et svakt mesterskap, men Kmhyrova er en av de som har vært gode i den russiske troppen.

Nytt mesterskap – og ny tropp!

Da er troppen som skal til EM i Serbia offentliggjort. Mange er lettet, overrasket og lykkelige, mens andre er skuffet. Sånn vil det alltid være. Det er alltid mange som mener mye om hvem som burde vært med og ikke.

Det er gøy med et par nye fjes i Maja Jakobsen og Linn Gossé, samtidig som det er godt og se at jenter som Stine Oftedal, og ikke minst Anja Edin er med igjen.Veldig fortjent. Det er gøy med spillere som har det lille ekstra og som ikke er så ”typisk norske”.. Hvis jeg kan kalle det det. Litt uortodokse! Det har hvert fall jeg sansen for, uten at det er noe negativt ment. Typisk norsk er bra det og.

Første mesterskap etter OL er vel kanskje det som er minst ”spennende” av alle mesterskap, men det er vel ingen ting som topper et OL – spesielt når det blir GULL. Likevel blir det gøy for jentene som skal med! Selv om det er flere som har meldt forfall, har de norske jentene gode tradisjoner og ikke minst erfaring når det kommer til mesterskap. Det er en god miks av rutinerte og unge i troppen og det vil de nok dra nytte av. Flere nasjoner er inne i et generasjonsskifte nå og det er normalt etter et OL, derfor tror jeg at dette blir et mesterskap hvor man får se en del nye spillere og det er jo alltid spennende. Norge har også begynt i det små og få inn en del unge spillere. Det er bare og glede seg til årene som kommer for her til lands kryr det av talenter.

Personlig syns jeg det er litt tidlig å begynne og spekulerer i medaljer eller ikke. Dette er et lag som ikke har hatt noen treninger sammen enda, og derfor blir det lettere å kunne danne seg et bilde av det når man får sett de i noen kamper først! Men som sagt tidligere er Norge et mesterskapslang og har vel det man kan kalle erfaring. At det blir spennende kan jeg garantere.

Jeg er selvfølgelig grønn av misunnelse, men ønsker de norske jentene masse lykke til!:):)

 

Nora

Norge vs. Danmark i kveld!

 

Denne helgen begynte oppkjøringen til EM som skal spilles i desember i Serbia for Norges håndballjenter. Det hele ble kastet i gang i går i en firenasjoners turnering kalt Golden League. Russland, Frankrike, Danmark og Norge er de som deltar.

I går spilte Norge uavgjort mot Russland. Prestasjonen sett under ett var noe svingende, men det er ikke så rart i og med flere av gulljentene fra London ikke er med. Dermed er det noen nye fjes med i troppen og det er alltid kjekt å se!

I går endte det uavgjort mot Russland og jeg vil si at det var en relativt grei prestasjon.  I turneringer som dette er den norske landslagsledelsen flinke til å bytte spillere og lar alle få en sjanse til å vise seg frem.

Fra klokken 17. Dag kan du se de norske håndballjentene spille mot Danmark. Kampene mot Danmark er alltid morsomme og jentene er nok ekstra tente i dag. Riktignok er det kun en treningskamp, men det ligger nok litt prestisje i bakhodet for det. Det er sånn det skal være! Danmark spilte godt i går og slo stornasjonen Frankrike. Det begynner å bli mye nytt hos Danmark også, og det er tydelig at det generasjonsskifte som de begynte med for et par år siden begynner å ta form. Men i kveld håper jeg at de norske jentene biter tenna sammen og knuser de danske piger. Underholdene blir det uansett.

Lykke til

Marit Malm Frafjord med landslagspause

Marit Malm Frafjord meldte forfall til ukens landslagssamling. Grunnen til dette er i det store og det hele at hun er sliten og trenger en pause. Det har vært en hardkjør for landslagskapteinen og det er ikke uventet at hun er mentalt sliten etter en lang sesong som toppet seg med OL gull i London. Tanken på at neste ferie eventuelt blir sommeren 2013 er nok ganske tung. Derfor har jeg full forståelse for at hun trenger en pause nå og tror det er viktig at hun får det så hun unngår å gå på noen smell. Selv om Marit fortsatt er ung så har hun vært en del av landslaget i mange år og vært med på utrolig mye. Jeg tror det er fornuftig å ta et lite pust i bakken nå og komme tilbake motivert. Marit vet hva som skal til for å være i toppen og er en treningsglad jente, så jeg har ingen bekymringer for at hun ikke skal være god nok når den tid kommer.

Marit er først og fremst en bauta i forsvar og det kommer nok til  å merkes at hun ikke er der under helgens turnering i Danmark. Det kommer til å være andre spillere og noen nye fjes som får prøve seg i den rollen og det kan jo bli interessant å se hvorvidt de griper sjansen eller ikke. Når det gjelder fremover på banen er jeg ikke så bekymret i og med at Norge har verdens beste strekspiller i Heidi Løke! Det er jo alltid gøy og se Løke i aksjon.

Jeg er sikker på at Marit Malm Frafjord har godt av en pause og bruker den til å gjøre litt andre ting enn å kaste ball! Men det er ingen tvil om at Norge trenger sin kaptein og at hun kommer til å sterkt tilbake. Så for nå – God ferie, Marit;)

 

 

Nora

Champions League kvalifisering for Haslum!

Fjorårets seriemester, Haslum, får en tøff start på årets sesong! De starter nemlig med kvalifisering til Champions League denne helgen. Det er fire lag som er med i helgens kvalifisering, men kun det som blir nummer 1 som går videre til gruppespillet i Champions League. Bortsett fra Haslum er det HC Metalurg fra Makedonia, HC Dinamo Poltova fra Ukraina og Alpla HC Hard fra Østerriket som er med i puljen.

Haslum var tett på å kvalifisere seg i fjor, men røyk ut på veldig små marginer er igjen klare for å gi et nytt forsøkt for avansement! Det skal bli spennende å se hvorvidt de har klart å fylle rommet etter Erlend Mamelund, som nå skal spille for det franske topplaget Montpellier. Mamelund var en veldig viktig brikke i Haslum, så det blir heller ingen enkel oppgave.

Allerede nå til helgen får de virkelig noe å bryne seg på! Haslum har fordel av å arrangere på hjemmebane og har flyttet ut fra Nadderudhallen, som de primært spiller i, til Rykkinhallen og håper på å spille for fulle tribuner. Likevel er det HC Metalurg fra Makedonia som er klare favoritter i kvalifiseringsgruppa.

Som sagt så er det fire lag i pulja og derfor starter det med semifinaler på lørdag, for så å spille finale søndag. Det spilles også kamp om tredje og fjerde plassen søndag. Går det som forventet får vi en reprise fra i fjor, nemlig finale mellom Haslum og HC Metalurg. Sist trakk HC Metalurg det lengste strået, men vi får krysse fingerene for håndballgutta fra Bærum og håpe at de klarer det denne gangen! Lykke til:-)

 

Kampene spilles slik:

 

Semifinale 1: Lørdag 8.september kl. 1400: Alpha HC Hard – Metalurg

Semifinale 2: Lørdag 8.september kl. 1630: Haslum HK – Dinamo Poltava

Kamp om 3.plass: Søndag 9.september kl. 1400: Taperne fra lørdagens kamper

Kamp om 1.plass: Søndag 9.september kl. 1630: Vinnerne fra lørdagens kamper

Paralympics = Inspirerende!

I disse dager arrangeres Paralympics i London. De paralympiske leker er de offisielle olympiske leker for utøvere med fysisk funksjonshemning. Paralympiske leker forveksles av og til med Special Olympics, men denne er for utøvere som er utviklingshemmede. Norge stiller med 22 deltakere og de norske utøverne som er tatt ut skal ha dokumentert plassmuligheter blant de 8 beste i den grenen de konkurrerer i. Den norske troppen har allerede markert seg med foreløpig to gull og to sølv.

Fantastiske prestasjoner, som det 22 år gamle svømmetalentet Sarah Louise Rung og bordtennisesset Tommy Urhaug har levert!:) Gratulerer så mye!

Paralympics er utrolig inspirerende å følge med på. Det er ingen tvil om at dette første klasses toppidrettsutøvere! Dette er mennesker som vet hva motgang, smerte og viljestyrke er. De har min respekt – det skal være sikkert! Måten de står frem på og idrettsgleden de viser er rett og slett stort. For de som ikke har sett noe av De Paralympiske lekene enda så anbefaler jeg å ta en titt!:) Det blir spennende å følge med videre og jeg krysser fingene for den norske troppen. Heia Norge!

 

Nora

Tatt i mot som gullhelter?

De norske håndballjentene innfridde igjen og hentet hjem OL–gullet som forventet. Hvordan det ble gjort er det ingen som vil huske i ettertid med tanke på at det var en trøblete turnering for de norske jentene. Men heldigvis viste de styrke og vant til slutt. Det står det selvfølgelig utrolig respekt av.

En ting er at det er at det har vært den dårligste medaljefangsten i et sommer-OL siden 1984, men mottakelsen av dette OL´s helter har heller ikke vært mye å skryte av. Det var jo selvfølgelig en mottakelse på Gardemoen, men personlig syns jeg ikke den står i stil med et OL – GULL. Helt ærlig hadde jeg sett for meg at utøverne hadde blitt gjort litt mer stas på. Hva med en mottakelse på Rådhusplassen i Oslo og fått arrangert en skikkelig fest med familie og venner her i Norge? Hadde ikke det vært på sin plass når man vinner noe så stort som et OL-GULL?

Jeg er ikke i tvil om at gullvinnerne har festet som det festes skal i London, men uansett hadde det ikke vært unaturlig med en skikkelig mottakelse her til lands. De svenske håndballherrene som tok seg til OL finalen på sensasjonelt vis, men måtte se seg slått av Frankrike hadde en noe annen mottakelse enn hva de norske håndballjentene fikk. De ble vartet opp med feiring i Stockholm med venner og familie, hvor de også ble hyllet av folket. Våre skandinaviske venner er rett og slett bedre på nettopp dette!

Men tror du ikke at folk hadde møtt opp for å ta i mot våre OL-helter? Og da spesielt håndballjentene som hadde over en million seere på selve finalen! Jeg tror det hadde blitt en folkefest, noe som absolutt hadde vært på sin plass.

 

– Nora

 

Livet uten håndball…

 

 

 

Ja, du leste riktig. Nå for tiden eller det siste året generelt har det vært lite håndball på meg, og akkurat nå er det nærmeste jeg kommer å sitte å se på. Jeg har, som flere kanskje har fått med seg, vært skadet en god stund nå..Snart 14 måneder for å være mer spesifikk. Nå er det 3 uker siden jeg opererte det venstre kneet for tredje gang og det høyre kneet regner jeg med å operer en gang i august. Så det blir i alt 6 inngrep, 3 i hvert kne. Dermed ryker mye av kommende sesong og, med mindre det skulle skje et mirakel. Og vel..i mitt tilfellet er ikke sannsynligheten for det stor. Men det er lov å håpe. Uten at det skal bli altfor personlig(noe jeg ikke ønsker), så kan jeg bekrefte at alt som skjer denne sommeren med OL i London er rett og slett tungt. Det har vært et mål og en drøm jeg har hatt lenge.

Når jeg kan spille håndball igjen er det heller ingen som vet. Det eneste som er sikkert er at jeg kommer til å satse maksimalt for å komme tilbake både i Larvik og på landslaget og det skal jeg klare. Tanken om OL i Rio 2016 surrer allerede oppe i hodet og jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å ses i mange år fremover. Så nå er det opptrening som gjelder for min del.

Utover det ønsker jeg håndballjentene som skal til OL i London god tur og masse lykke til! Jeg tror som mange andre at Norge kommer til å ta gull;-) 

 

Nora

Snart klart for Tour De France!

På lørdag starter årets Tour de France og det er noe de fleste sportsinteresserte gleder seg til. Touren er blitt en tradisjon for mange og det er jo selvfølgelig ekstra gøy med de norske syklistene som gjør det så bra! I år er dessverre ikke Thor Hushovd med, som har i mange år vært Norges store profil, men spennende blir det uansett. Edvald Boasson Hagen er nybakt Norges mester i tempo og er allerede et stort navn inne sykkelverden. Forventningene er store, men jeg tror Boasson Hagen lever opp til de og kommer hjem med hvert fall en etappeseier om ikke merJ

Personlig er jeg ikke den som sitter klistret foran skjermen under alle etappene, men jeg liker veldig godt å følge med. Jeg har til og med vært og sett en etappe for et par år siden i Alpene og det var virkelig en opplevelse. Riktig nok syklet deltakerne fort forbi, men det var underholdning og show hele dagen. Anbefales!

Da gjenstår det bare å ønske alle norske deltakerne lykke til og  krysse alt vi har for at det skal gå bra! Jeg gleder meg i alle fall!

 

Nora

Snipp, snapp, snute…

 

Da er dessverre VM- eventyret utelukket for denne gang for våre håndballherrer. Tross 4 måls seier hjemme mot Ungarn i går holdt det ikke til en sammenlagt seier og dermed blir det Ungarn som får spille VM. Utrolig kjedelig og ikke minst surt for de norske håndballgutta som har hatt mye motgang det siste året.

Det er mange som mener mye om de norske håndballgutta, og mange som hadde kanskje forventet noe mer. Men faktum er det at herrehåndball er en helt annen idrett enn damehåndball, kan nesten ikke sammenliknes, og det er større konkurranse. Det er vanskelig å hevde seg, rett og slett. Nå er det sånn at håndballgutta har vært i alle mesterskap siden 2005, bortsett fra OL, så det blir selvfølgelig litt rart…

Men nå som det ikke blir VM, blir Hedin og hans menn nødt til å tenke framtid og det ser hvert fall jeg frem til. Et generasjonsskifte, som vil ikke skje over sommeren, men heller over år.  Nå skal ikke jeg si hva som er rett og galt, men tror det kan bli interessant å få litt flere unggutter med på samlinger som er sultne. Sultne på å vise seg frem, trene og som har lyst til å satse maksimalt. Det gror godt med talenter på juniornivå i landet og. Norge har en 94-årgang på guttesiden som hevder seg internasjonalt og som skal ut å spille mesterskap i sommer.

Det blir spennende å se hva Hedin gjør nå, om det blir noen endringer eller ei. Men det er ingen tvil om at Norge er nødt til å løfte nivået og bredden skal de henge med internasjonalt i årene som kommer. Og om eliteserien i Norge er for dårlig, så må man ut spille i utlandet og er ikke det det som nettopp er drømmen…??

 

Nora

TV 2 AS

Lars Hilles gate 30, Pb 7222, 5020 Bergen

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.