Kampenes kamp – avgjør en dødball?

Onsdag 20.45 sparker Barcelona og Manchester United i gang årets mesterligafinale. For første gang siden 1999 er det to seriemestere som braker sammen. Lionel Messi og Cristian Ronaldo er kampens store profiler på forhånd. Verdt å merke seg er det at Messi er uten scoring på ti kamper mot engelsk motstand i mesterligaen. Ronaldo har ikke scoret mot et spansk lag på sine seks forsøk. Han hadde sjansen fra straffemerket i forrige sesongs semifinale mot Barcelona, men sviktet da han stod ansikt til ansikt med Victor Valdes på Camp Nou.

Darren Fletcher mister finalen pga rødt kort i semifinalen, men Alex Ferguson kan velge og vrake mellom stjernespillere fra sin skadefrie tropp. Man U vil kunne stille sitt sterkeste lag på Olympiastadion. Barcelona må stille med en forsvarsfirer som ikke har spilt sammen tidligere denne sesongen. Pep Guardiola må flytte flere spillere ut av sin beste posisjon i sin komponering av laget. Normalt ville Barcas forsvarsfirer sett slik ut fra høyre: Dani Alves – Marquez – Puyol – Abidal.

Marquez er skadet, mens Alves og Abidal begge er suspendert. Det betyr trolig at Puyol flyttes fra stopperplass ut på høyre back, mens Yaya Toure går ned fra sin dype sentrale midtbanerolle til stopperplass sammen med Gerard Pique. Sergio Busquets tar Yaya Toures plass på midten mellom Xavi og Iniesta. Venstreback plassen står mellom to spillere – veteranen Sylvinho og kraftpakken Seydou Keita. Sylvinho er det sikre valget, mens spansk presse spekulerer i at Guardiola vil velge Keita. Han er venstrebeint, men har minimal erfaring i posisjonen. På en annen side vil 1.83 høye Keita gi Barcelona trykk både på offensive og defensive dødballer. Og det trenger Barcelona. Man har sluppet inn mål etter faste situasjoner i seks av de seks siste kampene mot spansk motstand. Valencia 2-2. Real Madrid 6-2, Villarreal 3-3, Athletic Bilbao 4-1 og i de to siste nederlagene 1-2 mot Mallorca og 0-1 mot Osasunsa. Villarreals dødballmål kom på straffe, men det er spesielt på cornere katalanerne sliter. Grunnene er flere. Victor Valdes har sin styrke på streken. Han liker ikke å bevege seg ut i feltet. Guardiolas Barcelona praktiserer ikke mannsmarkering på defensive cornere. Barcelona organiserer seg i soner med samtlige spillere og det har vist seg som en sårbar oppstilling. Mot Valencia førte en innoverskrudd corner fra David Silva til problemer. Valdes gikk ut fra streken og bommet i feltet. Maduro utliknet til 1-1. Mot Real Madrid var det et innoverskrudd frispark fra Arjen Robben som ga Real Madrid håp. En umarkert Sergio Ramos reduserte til 2-3. I cupfinalen mot Athletic Bilbao havnet Barca tidlig under etter at Toquero stanget en innoverskrudd corner fra Francisco Yeste i mål. Denne gangen kom baklengsmålet fra bakerste stolpe. Mot Mallorca var det Juan Arango som serverte Cleber Santana en presis ball på første stolpe, mens Jaroslav Plasil og Walter Pandiani brukte samme oppskrift for Osasuna i forrige serierunde. Verdt å merke seg er det at alle disse baklengsmålene kommer etter at ballen er slått med innoverskru mot mål. Her har helt klart Barcelona en svakhet. Alex Ferguson er nok like klar over det som meg. Og kan Barca stå opp mot luftskyts fra hodespesialister som Vidic og Ronaldo? Jeg tviler sterkt om ikke Guardiola endrer taktikk og kombinerer sonespillet med mannsmarkering på Uniteds beste hodespillere. Men kampen trenger jo ikke bli avgjort på en fast situasjon. Barcelona behersker jo som kjent banespillet brukbart….

De gode nyhetene for Barcelona er at Andres Iniesta er tilbake etter skade. Han har stått over tre seriekamper og en cupfinale siden han utliknet mot Chelsea på Stamford Bridge. Iniesta har en fantastisk statistikk denne sesongen. Faktisk har han ikke tapt en fotballkamp siden serieåpningen mot Numancia. Iniesta har enten vært skadet eller ikke blitt benyttet ved Barcas øvrige nederlag. Tar man med Iniestas landskamper denne sesongen betyr det at han har spilt 44 kamper på rad uten å tape!

Børs til besvær

VG og Dagbladet under armen har vært fast takst for undertegnede siden guttedagene. Spillerbørsene har alltid fattet spesielt interesse. Stort sett er de to store løssalgsavisene samkjørte når det gjelder store anledninger som viktige seriekamper, cupfinalen og landskamper, men så var ikke tilfelle etter Norge mot Finland. Det er jo på slike kamper de to avisene mønstrer sine sterkeste mannskap.

VGs tre mann sterke team med ringreven Knut Espen Svegaarden i spissen lot seg tydeligvis begeistre av det norske mannskapet og landet på 54 poeng (46 i avisen er trykkfeil) i sum på 11 mann.

Dagbladets menn – Pål Marius Tingve og rutinerte Morten Pedersen – var langt mindre rause enn sine kollegaer på rosa papir. 40 poeng delte de ut til sammen på de 11 norske som startet kampen. Det betyr en forskjell på 14 poeng – og det er mye. Det er spesielt fire spillere som utgjør den store forskjellen. VG gir Tore Reginiussen og Morten Gamst Pedersen 6 poeng, men begge de to belønnes med karakteren 3 (svak) i Dagbladet. Angående innsatsen til Stabæk-duoen Jon Knudsen og Jon Inge Høiland er også de to avisene sterkt uenige. 5 på begge i VG, mens Dagbladet gir 3 til de to regjerende seriemestrene. Begge aviser buker en skala fra 1 til 10. De er enige om karakteren 6 på Bjørn Helge Riise (ble kåret til norges beste av TV2s seere), 5 på bror Jon Arne og 4 på Daniel Braaten.

De er interessant å se at de to tabloidene er så uenige som de er. Men dette er jo noe av det som er fascinerende med fotball. Intet øye ser den grønne filtens sjakk på den samme måten. Min personlige vurdering er at begge avisene har hver sin bom på de to spillerne som gjør at differansen blir så stor som den er – Tore Reginiussen og Morten Gamst Pedersen. Sistnevnte pådro seg publikums vrede med svakt spil helt fram til sluttminuttene, men en målgivende pasning og en matchavgjørende scoring tilsier at karakteren 6 er mer riktig enn 3. Men på en annen side så mener jeg Dagbladet vurderer Tore Reginiussen langt mer riktig enn VG. Tromsø-stopperen er også denne gangen involvert i smårufs bakover på banen og er en fjerdedel av et forsvar som byr Finland på 8 målsjanser.

Hver serierunde setter vi i TV2 Sporten børs på samtlige kamper i Tippeligaen. Disse blir satt av våre kommentatorer/eksperter og du finner vurderingene ved å klikke deg inn på

http://www.altomfotball.no

Spania på jakt etter rekorder

La Seleccion – det spanske landslaget gjorde jobben sin på lørdag da de vant 1-0 mot Tyrkia på Santiago Bernabeu i Madrid. Det ble aldri noen festforestilling av de spanske europamestrene. Tyrkia sjokkerte Spania med høyt press i den første omgangen og skal virkelig ha honnør for innsatsen. Gerard Piques dødballmål ble til slutt avgjørende etter at Xavi fant en umarkert Sergio Ramos på den bakeste stolpen. Ramos sin avslutning var hjelpeløs, men ble en perfekt pasning til Pique som scoret sitt første landslagsmål i sin kamp nummer to. Spania har full pott på fem kamper i VM-kvalifiseringen. De har 10 strake seirer (spansk rekord, La seleccion har hatt 9 strake seirer ved to tidligere tilfeller) og 30 kamper på rad uten tap. Unngår de tap i Istanbul mot Tyrkia på onsdag så tangerer Vicente del Bosques-menn den spanske rekorden på 31 landskamper på rad uten tap. Baskeren Javier Clemente trente det spanske landslaget i perioden 1992 til 1998. Clemente lykkes aldri i mesterskap, men presterte 31 kamper på rad uten tap i perioden 7. september 1994 til 28. januar 1998. Da senket Zinedine Zidane Spania i en treningskamp på Stade de France. Javier Clementes rekke på 31 kamper uten tap inneholdt 20 seirer og 11 uavgjorte, mens den nåværende rekken er på fantastiske 27 seirer og 3 uavgjorte (EM-kvartfinalen mot Italia er en av disse). 31 kamper uten tap er nest best i verden gjennom tidene. Brasils gullgutter fra VM i 1994 klarte 36 kamper uten tap i perioden 1993-96. Brasil har også verdensrekorden for landslag med 14 strake seirer. En rekord de deler med Australia og Frankrike.

Steinansiktet Vicente del Bosque er ingen mann som snakker i titler. Etter lørdagens seier kom han med det vanlige trenerpjattet om at ingenting er klart, vi må ha flere poeng for å gå til VM osv, men han var klar på en ting: “En viktig motivasjonsfaktor framover må være å forbli ubeseiret”. Onsdag får vi svaret på om hans gutter klarer å tangere den spanske rekorden.

Iker Casillas er jo en som stadig slår rekorder. Lørdagens landskamp var hans 90. siden debuten i 2000. Han passerte dermed tidligere lagkompis og straffekspert Fernando Hierro. Casillas har nå bare Raul (102 kamper) og keeperlegenden Zubiazarreta (126 kamper) foran seg på adelskalenderen. Iker Casillas er 27 år gammel. Går vi ut fra at Casillas er Spanias førstevalg i 8 år til (veldig sannsynlig om han selv vil, de argeste konkurrentene Pepe Reina, Diego Lopez og Victor Valdes er omtrent på samme alder) og at Casillas spiller 12 landskamper i året framover så får vi et regnestykke som sier pluss/minus 200 landskamper..

Miks fotballen med en V75-bong på lørdag

Det er en herlig lørdag i vente for alle oss som er glad i fotball og trav. Drillos menn skal i ilden mot Sør Afrika på bortebane. Hele moroa ser du på TV2, TV2 Sport og TV2 Sporten.no fra 13.30. Senere på kvelden skal de spanske europamestrene ut i ren gruppefinale mot Tyrkia hjemme på Santiago Benabeu i Madrid. Kampen ser du på TV2 Sport fra kl 22. Travet da? Fantastiske forutsetninger for V75-spillerne i Drammen. Ingen klarte 7 eller 6 rette på Forus sist lørdag. Det betyr at gedigne 6.6 millioner overføres til denne ukes syverpott. Det betyr at syv rette i V75 vil gi dobbelt så godt betalt som normalt. Dermed er det bare å ta strikken av lommeboka. Her kommer noen vurderinger til lørdagens løp som munner ut i et V75-forslag som koster 2160 kr å levere inn. PS! Det er lov å spleise. Innleveringsfrist kl 15.00.

V75-1: 1 Bokli Oda blir stor favoritt. Kommer til å lede lenge. Har vunnet sikkert i enkelt selskap to ganger på rad, men møter mye tøffere motstand nå. Må garderes. 9 Laeskog Ronja vant lett etter pause sist. Min favoritt. I håp om en smell tar jeg på tre superdypinger. 3 Lykke Lotta (lenge godtgående mot Bork Odin og co sist), 6 Kremix (satt fast for lenge sist, står fint til, Jomar Blekkan klart kuskepluss) og 8 Haugdokka (endelig er Cato Antonsen tilbake i vogna, se opp).

V75-2: Her tar jeg en råsjanse og bankertipper 2 Reds Touchman som nå har løp i kroppen etter lang pause. Kom ut uten nøtter sist (kastrert i vinter). Fikk et håpløst løpsopplegg på en bane der ingen hentet noe bakfra. Jeg synes hesten så fin ut. Etter min mening gjorde han en vel så bra prestasjon som 6 Milljoy (favoritt fredag ettermiddag), selv om sistnevnte var foran Reds Touchman i mål. Her står Reds Touchman perfekt til. Det kan bli tet. Er uansett sikret en god posisjon. Kom igjen rød kusk!

V75-3: Sterke svenske og danske gjester på farten. Rapportene fra Danmark sier at 4 Calistoga US er en klink vinner, men jeg stoler ikke på dansker i alpinbakken. Danske gjester har slitt fælt på piggføre tidligere i vinter. Det kan det bli i Drammen på lørdag. 9 All In One As kan få drømmeløp i rygg på ledende 1 Kæra Johnniepojken. Obs, Obs.

V75-4: 10 Tao Prins blir folkebanker. God sjanse for traveren som har vunnet 6 av 6 løp så langt, men jeg garderer med 3 Ernst. Han har fungert fint i startvognprøve på Leangen. Går Ernst 1.30 fra tet, kan storfavoritten tape.

V75-5: 7 Navy Seal US blir også bankertippet over alt, men jeg liker å gardere store favoritter. Bra vinnersjanse har selvfølgelig Navy Seal US, men husk for all del at Bo Westergård ikke er noen stor vognmann. Hestene hans er gode, men den danske kusken disponerer ofte dårlig. Roter Navy Seal US seg bort, leder 1 Digital Charocal fra start til mål.

V75-6: Skummel løp! 8 Maid for Tag skuffet stort sist. Iflg kusk Olav Mikkelborg slet hoppa med brunstproblemer. Må garderes fra dårlig spor. 3 Tinita Love er jeg skeptisk til. Operert i beina i vinter. Har fungert fint i trening, men kan hun gå rett ut i eliten å vinne? Skulle gjerne hatt råd til alle her. Kan 9 Star Street komme med et kjempesjokk etter innvendig smygreise? Sistevalg i øyeblikket..

V75-7: Her tror jeg de mest spilte hestene gjør opp. Det kan være så enkelt at 1 Stjernejerven leder fra start til mål. Slo 15 Fin Fyr fra likestart i sin siste start. 6 Trym er god og liker distansen, men det er stor galoppfare på startsiden. 9 Ara Faks er favoritt. Må strekes, men det kan bli en tøff tur i sporene.

Bong kr 2160.

V75-1: 1-3-6-8-9-11-12-14-15

V75-2: 2

V75-3: 1-3-4-5-9-11

V75-4: 3-10

V75-5: 1-7

V75-6: 1-3-4-8-9

V75-7: 1-4-6-9

Lykke til!

Slik varmer de beste opp

Lørdag hadde jeg gleden av å se Barcelona-Espanyol (1-2) live på Camp Nou. En forrykende forestilling med tretten gule og et rødt kort. Bortelaget tok tre livsviktige poeng og Barcelona tapte på hjemmebane for første gang denne sesongen. Etter at alt har gått på skinner for Barcelona har nå Real Madrid hentet inn 5 poeng på sin erkerival på de to siste serierundene. Avstanden mellom Barcelona og Real Madrid er nå bare 7 poeng og sesongens siste møte mellom de to spilles i Madrid. Men nok om kampen. Den er historie. Det jeg har lyst til å fortelle om er hvordan Barcelona varmer opp før kamp. Det er andre gang jeg ser det denne sesongen, og jeg lar meg forbløffe. Å følge et lag og enkelspilleres oppvarming er noe som fascinerer meg. Skal jeg på kamp, enten på jobb eller for underholdningens skyld, får jeg alltid med meg lagenes oppvarming.

Man kan snappe opp øvelser osv man kan bruke i sitt eget treningsarbeide, og ofte får man et bedre bilde på hvor gode de beste spillerne egentlig er.

Jeg husker Fernando Torres på Ullevaal før treningskampen mellom Vålerenga og Liverpool i fjor sommer. Han og et par andre av Liverpools offensive spillere rundet av med avslutninger på trillende ball fra ca 18 meter. Fra Torres opp på assistenttrener Sammy Lee – og så bang. Torres la tre kontant i nettet bak Pepe Reina. Den fjerde traff tverrliggeren. Der ligger lista om man er en avslutter i verdensklasse.

Men en oppvarming kan selvfølgelig avvikles på mange ulike måter. Det er individuelle behov i alle lag. Noen sykler i garderoben før de går ut osv. Hva som foregår innenfor veggene på Camp Nou før laget kommer ut på banen har jeg ikke oversikt over. Men Barcelonas siste forberedelser til kamp under Pep Guardiola og hans fysiske trenere skiller seg fra alt annet jeg har sett. Både i Norge og ellers i den store verden.

Den er kort og foregår med en langt lavere intensitet enn det vi er vant til fra vår hjemlige tippeliga. Og det er ikke på grunn av at det er varmt. For det er det ikke i Spania om vinteren. Under den 17 minutter lange oppvarmingen ser man ingen spillsekvens og ingen avslutninger. Lite kamplikt med andre ord. Slik så det ut mot Espanyol i helgen med kampstart 20.00.

Kl 19.32 – Barcelona kommer joggende ut av spillergangen. Espanyol har vært på banen i 7 minutter. Xavi først med strømpene opp, Messi til slutt med strømpene nede. Keeper Valdes kjører sitt eget opplegg. Han har vært i gang i drøyt ti minutter. Spillerne småjogger, alene, ikke på rekke. Seansen varer i 3 minutter.

Kl 19.35. Fysisk trener samler de elleve som skal starte i en ring meg seg selv i midten. I seks minutter kjører de ulike øvelser. Kneløft, spark med strake bein, hoftesving, lyskeøvelser, Små spurter inn mot midten med ulike vendinger. Alt er egentlig veldig enkelt, men foregår med konsentrasjon og i et fast mønster. Pulsen er ikke høy etter dette.

Kl 19.41 – ballene fram. Spillerne deler seg på halvdelen. 2 og 2 og 3 og 3. Marquez går sammen med Yaya Toure. Pique skal leke med Dani Alves. Xavi, Keita og Abidal danner en trekant, mens løperrekka Messi, Etoo og Henry starter samarbeidet allerede her. Enkle pasninger, innside, utside, vrist. Noen vendinger, retningsforandringer med ball. Alt veldig individuelt.

Kl 19.47 – drikke vann i 20 sek. Kjapp samling. Tre to meters spurter på hver spiller. Full pupp. Den første starter med en vending, den andre med et hopp skulder mot skulder, den siste rett frem.

Kl 19.48 – samling i ring. Spillerne holder rundt hverandre. Fra tribunen er det vanskelig å se hvem som har ordet. Seansen varer i 30 sekunder og spillerne møtes av publikums brøl i det sirkelen sprekker opp og spillerne jogger rolig i garderoben.

19.49 – banen tom..

Det som slår meg er at dette er veldig ulikt det vi ser i vår hjemlige tippeliga med oppvarminger på oppimot 40 minutter. Her er ingen beinflying over lange strekninger, ingen five a side med høy intensitet, ingen avslutninger på mål. Kun 6 minutter med enkle pasninger. En vanlig mosjonist i 50 årene ville hengt med . Jeg sier ikke at det ene aller det andre er riktig, men jeg konstaterer at det mange regner som verdens beste fotballag varmer opp på en helt annen måte enn det som er vanlig i norsk fotball. Og det er utvilsomt et tankekors for alle oss som trener fotball-lag. Enten det er på bredde, aldersbestemt eller toppnivå.

Spar oss for apelydene

Spania mot England er onsdagens aller mest prestisjetunge vennskapskamp i fotball Europa. Spørsmålet er bare hvor vennlig det blir? Sist disse to gigantene møttes i Spania i november 2004 ble det en pinlig affære for spansk fotball. Englands mørkhudete spillere Ashley Cole og Shaun Wright Phillips ble hetset på det groveste av rasistiske spanske fans. Begge er med i Fabio Capellos tropp til onsdagens oppgjør. Apelydene fra Bernabeus mektige tribuner var ikke til å ta feil av og minnet oss om holdninger vi trodde var hvisket ut for lenge siden.

Her kan du gjenoppleve den uhyggelige kvelden i Madrid

Onsdag spilles kampen i Sevilla i stedet for Madrid. Da kampen ble planlagt, insisterte det engelske forbundet på at kampen ikke skulle spilles i Madrid etter den ekle opplevelsen i 2004. Så får vi håpe Sevilla-publikummet vet å oppføre seg. Byens to storlag har denne sesongen hatt afrikanske spillere i framtredende roller. Kamerunske Achille Emana har vært Real Betis sin beste spiller, mens Romaric (Elfensbenskysten) og Kanoute (Mali) har vært solide hos Sevilla.

Tribunerasisme har lenge vært et problem i Spania. Barcelonas storscorer Samuel Eto’o har fått føle det på kroppen ved flere anledninger. Spesielt på La Romareda i Zaragoza har den kamerunske spydspissen hatt uhyggelige opplevelser. I 2006 toppet det seg da en gråtkvalt Eto’o ville gå av banen pga rasistiske tilrop fra tribunen, men ble overtalt av trener Frank Rijkaard til å fortsette kampen som Barcelona til slutt vant 2-0. Sesongen etter spilte ikke kameruneren oppgjøret på La Romareda pga skade. Zaragoza rykket ned og Samuel Eto’o slipper dermed å ta turen dit denne sesongen.

Over til det sportslige – det er jo det vi håper skal stå i fokus. Både Spania og England står med full pott etter 4 kamper i sin VM gruppe og mye skal gå galt om ikke begge de to publikumsfavorittene er å finne i Sør Afrika neste sommer. David Beckham vil tangere Bobby Mores 108 landskamper om han kommer på banen. Jeg så Beckham for Milan mot Lazio for en drøy uke siden. Da virket “Becks” i bedre form enn på lenge og avgjorde matchen til Milans fordel med to målgivende pasninger. Spania har nå fantastiske 28 kamper på rad uten tap. 15 av 16 kamper ble vunnet i fjor – 0-0 mot Italia i EMs kvartfinale var den eneste “ripen” i lakken.

Kampen ser du direkte på TV2 SPORT 2 kl 22.00 eller på TV2 SPORT fra kl 23

Halvspilt, velspilt og et skjema til 100 poeng

Den spanske serien er halvspilt. Barcelona har scoret fantastiske 59 mål og oppnådd 50 poeng på de 19 første kampene. Begge deler er rekord. Ingen har klart tilsvarende poengsum etter 19 runder siden 3 poeng for seier ble innført før 1995/96-sesongen. Real Madrid hadde også 16 seirer, 2 uavgjorte og 1 tap etter 19 kamper i 1960/61 sesongen, men mye var annerledes på 1960-tallet. Det var kun 16 lag i serien og det ble kun gitt to poeng for seier. Real Madrid vant forøvrig 60/61-sesongen 12 poeng foran Atletico Madrid. Hvordan står Barcelonas glimrende sesongstart seg mot Real Madrids forrige, der de til slutt var 18 poeng for katalanerne? Den er kun et lite hakk bedre. Real Madrid hadde 47 poeng etter 19 kamper sist sesong, men vant kamp nr 20 2-0 mot Atletico Madrid og hadde 50 poeng etter 20 kamper. Real Madrid endte til slutt på 85 poeng. Barcelona er a jour med et skjema som tilsier 100 poeng etter 38 kamper. Det har ingen tidligere klart. Real Madrids 85 poeng fra forrige sesong er rekord slik vi kjenner serien i dag med 20 lag og 3 poeng for seier. I 1995/96 og 96/97 var det 22 lag i serien. Atletico Madrid vant i 1995/96 (lagets 9. og foreløpig siste seriegull) med sine 87 poeng. Sesongen etter noterte Real Madrid seriegull med 92 poeng. De to store var i en særklasse den sesongen. Barcelona var kun 2 poeng bak.

Den store sensasjonen er at alle de tre nyopprykkede lagene ligger på trygg grunn med Malaga som beste elev i klassen på en 7. plass – a poeng med Atletico Madrid. Det kan bli E-cup spill på La Rosaleda neste sesong – til glede for de mange nordmennene som bor og ferierer i området. Forrige sesong var Murcia og Levante tidlig klare for nedrykk, mens et kobbel av lag kjempet for å unngå den siste nedrykksplassen. Den gikk i siste serierunde til Real Zaragoza. I år vil nok mange lag ha kniven på strupen til langt ut i mai måned.

Kampen om toppscorertittelen blir også interessant. Samuel Etoo topper etter halvspilt serie med 18 scoringer. David Villa har 15, mens Lionel Messi, Diego Forlan og Gonzalo Higuain alle har 12 fulltreffere. Av disse fem har Diego Forlan (04/05) og Samuel Etoo (05/06) blitt toppscorer tidligere. Forlan snappet tittelen fra Samuel Etoo på målstreken etter et hatrick mot Barcelona i neste siste runde og en sen scoring mot Levante i siste runde. Forlan endte dermed på 25 mål – Samuel Etoo på 24. Sesongen etter var det Etoo og David Villa som gjorde opp om tittelen. Etoo ledet med en pinne før siste serierunde – begge scoret og spissen fra Kamerun vant til slutt med sine 26 mål mot Villas 25. Også forrige sesong ble avgjort i de avsluttende rundene. Daniel Güiza leverte tidenes målvår i Spania med scoring i syv kamper på rad – inkludert et hatrick borte mot Murcia. Dermed ble Luis Fabiano passert på tampen av sesongen. Hans 24 mål ble tre for lite mot Güizas 27.

Spanias ledende sportsavis – Marca – har tatt ut sesongens lag etter halvspilt serie. Det ser slik ut i 4-4-2 formasjon fra høyre mot venstre:

Valdes (Barcelona)

Dani Alves (Barcelona), Puyol (Barcelona), Pepe (Real Madrid), Capdevila (Villarreal)

Messi (Barcelona), Xavi (Barcelona), Renato (Sevilla), Robben (Real Madrid)

Etoo (Barcelona), Higuain (Real Madrid)

Ikke så verst dette av Marca, men jeg ville byttet ut Valdes med Palop (Sevilla) og Renato med Yaya Toure (Barcelona). Hva mener du?

Nytt år – nye spillere og nye muligheter

Godt nytt år folkens. Etter en liten juleferie ruller den spanske fotballen igjen. Størst spenning knyttet det seg til Real Madrids to nye signeringer – nederlandske Klaas-Jan Huntelaar og franske Lassana Diarra. Juande Ramos var frisk nok til å sette begge rett inn på laget mot tøffe Villarreal. 25 år gamle Huntelaar fikk sjansen som spiss sammen med Raul, mens Diarra spilte defensiv midtbane sammen med Gago i Real Madrids 4-4-2 formasjon. Begge fikk dermed sjansen i sin beste posisjon og jeg synes begge kom godt fra debuten. Huntelaar jobbet hardt, viste gode løp bak Villarreals forsvarsfirer de 55 minuttene han fikk på banen. Dessverre for Huntelaar klarte han ikke å score da han fikk sjansen alene med Diego Lopez. Så får de lærde strides om det var en dårlig avslutning av Huntelaar eller en strålende redning av Lopez. Jeg heller til sistnevnte teori. For Huntelaar er en født målscorer. 33 mål på 34 kamper var forrige sesongs fasit i Ajax. Scoringene kommer ikke like lett i La Liga, men jeg blir ikke overrasket om Huntelaar scorer et tosifret antall på de resterende 21 kampene.

23-år gamle Lassana Diarra slo aldri igjennom i Chelsea (2005-07) og Arsenal (07), men blomstret i Portsmouth (08). Det er ofte veien å gå for unge fremadstormende talenter. Spilletid er alfa og omega. Og det kommer Diarra til å få i Real Madrid om han leverer på tilsvarende nivå som mot Villarreal. Diarra var klok i pasningsspillet og med sin fotrapphet viste han seg som en meget god førsteforsvarer. Litt overivrig innenfor egen sekstenmeter i 2. omgang holdt han på å gjøre det helt store da han taklet ballen til en umarkert Joseba Llorente, men Iker Casillas rettet opp Diarras feil. Franskmannen ble tatt av banen etter 77 minutter.

Lassana Diarra spilte i sin langtidsskadete navnebror – Mahamadous – trøye nr 6 med “Lass” i stedet for “Diarra” på ryggen. Mon tro hva Mahamadou Diarra mener om å miste trøye nr 6 mens han er ute med skade?

Det er ikke bare innsatsen til de nye spillerne som bør glede Real Madrid-fansen. Iker Casillas har funnet tilbake superformen fra EM. Storspillet fra “El Clasico” ble fulgt opp med glimrende redninger og smultring i protokollen både mot Valencia og Villarreal.

Noen ord om Barcelona til slutt. Med Messi på tribunen slet de innledningsvis mot Mallorca. Aduriz løp fra stoppervikar Victor Sanchez (hva tenkte du på Guardiola?) og scoret 1-0 for bortelaget etter 15 minutter. Men siden var det Barcelona som styrte og kunne til slutt ta en komfortabel 3-1 seier. Den 14. trepoengeren og Barcelona blir definitivt ikke satt ut om de havner under. Mot Numancia i serieåpningen klarte de ikke å snu 0-1 til poeng, men ved de øvrige fire tilfellene har de kommet tilbake. 1-1 mot Getafe, 2-1 mot Espanyol og Villarreal og nå sist 3-1 mot Mallorca. Pep Guardiolas gutter kjemper for tre titler denne sesongen. Barcelona har ikke vunnet Copa del Rey siden “Pep” selv gjorde det som spiller i 1998 – den 24. cup-tittelen totalt for Barcelonas del. Ingen har flere. Om Guardiolas gutter tar cupen alvorlig denne sesongen får vi en indikasjon på i kveld når de gjester Atletico Madrid for første del av en 8. dels finale som avgjøres over to kamper.

Kampstart kl 20. 00 på TV2 SPORT 1.

Mysteriet Casillas

Iker Casillas symboliserer Real Madrids problemer om dagen. Verdens beste keeper har vært en skygge av seg selv etter sommerens fantastiske EM-sluttspill. Et EM hvor han holdt nullen i kvart, semi og finale. I kvartfinalen ble han den store helten da han reddet straffespark fra både Antonio de Natale og Daniele de Rossi. Casillas ble den første keeper-kapteinen som kunne løfte EM-trofeet. Men etterpå har formen latt vente seg på. Og er det en ting Real Madrid kunne trengt i øyeblikket, så er det Casillas i samme form som under forrige sesong. Men det har ikke vært tilfelle.

Tvilsomme involveringer i feltet, dårlige utspill og reale keepertabber har preget spillet til Real Madrids nr 1. Trofaste Real Madrid-tilhengere gnir seg i øynene. De har aldri sett sin store helt stå så dårlig over en lengre periode. Hva har skjedd med mannen som har kontrakt fram til 2017? Hans dårlige form er et mysterium. Det er 22 av de øvrige spillere i stallen som har vært skadet denne sesongen, ikke Casillas.

2-0 scoringen til Getafe siste helg er en slik goal man nesten aldri ser en keeper av hans kaliber slipper inn. Fra spiss vinkel banket Juan Albin ballen inn i det nærmeste hjørnet. Casillas satt allerede på rompa, på vei til motsatt side.

Forrige sesong var Iker Casillas Real Madrids suverent beste spiller. Og den klart viktigste grunnen til at seriegullet havnet i Madrid. 36 baklengsmål på 38 kamper slapp Real Madrid inn. Iker Casillas stod samtlige til gullet var i boks. Dvs de 36 første med et snitt på 0.88 baklengs per kamp. Casillas vant Zamora-tittelen som sesongens beste keeper for første gang i karrieren. En periode midt i triumfferden – fra 15. til 20. serierunde – holdt Casillas nullen i seks kamper på rad. Og i disse kampene hadde Casillas helt avgjørende redninger som sørget for 3 poeng i stedet for 1 eller 0. Til slutt ble seiersmarginen 8 poeng ned til Villarreal og hele 18 poeng skilte Real Madrid og erkerival Barcelona. I år kan Iker Casillas se langt etter Zamora-tittelen. 20 baklengs på de 13 første kampene er elleve flere enn Barcelona-keeper Victor Valdes og gir Casillas et snitt på 1.53.

Real Madrid går nå inn i sesongens tøffeste periode. Sevilla, Barcelona, Valencia og Villarreal er motstandere i de fire neste kampene. Skadesituasjonen er fortsatt dyster og alle Real Madrid-fans håper Iker Casillas snarest finner fram gullhanskene igjen. Hvis ikke, kan drømmen om et nytt seriegull være over allerede før vi hører strofene av feliz navidad.

Ny Valencia-skalp til RBK?

Rosenborg slo Valencia to ganger 2-0 forrige sesong i mesterligaen. Torsdag kommer spanjolene igjen til Lerkendal. Denne gang i UEFA-cup sammenheng. Men er det en bedre utgave av Valencia vi kommer til å se på TV2 Zebra kl 20.30? Mye tyder på det, men til tross for en flott fjerdeplass i Primera Division er det et spansk lag med svakheter som kommer til Trondheim.

Fjorårssesongen ble et mareritt for “Los Che”. Riktignok sikret de seg Copa del Rey-tittelen etter 3-1 seier mot Getafe. Det var noe av det siste Ronald Koeman gjorde som Valencia-trener. Fire dager etter cup-triumfen tapte Valencia 1-5 for Athletic i Bilbao. Da var “Tin-Tin” ferdig. Valencia vant kun 4 av 22 seriekamper med Koeman som trener. Sesongen startet med Quique Flores som trener. Tap for RBK på Lerkendal og 0-3 borte for Sevilla var det som sendte Flores ut døren etter den 9. serierunden. Reserveløsningen Oscar Fernandez ledet laget i 2 kamper og laget lå fortsatt på 4. plass da Koeman-elendigheten startet. Med 12 serietap på 22 kamper var Valencia innblandet i nedrykkstriden da nederlenderen fikk fyken. Koeman hadde under sin periode i klubben sparket rutinerte David Albelda ut av 1. lagstroppen sammen med keeperlegende Santiago Canizares. Begge måtte trene med reservelaget og Albelda mistet sin landslagsplass. Etter at Koeman fikk sparken tok reservetrener Salvador Gonzales de to veteranene tilbake i varmen. Valencia vant fire av de fem siste kampene og man kunne sette punktum for en turbulente sesong med en 10.plass.

Før årets sesong tok ferske Unai Emery over trenerjobben. Valencia hadde suksess med å ansette umeriterte Rafa Benitez i 2001: Han førte laget til seriegull både i 01/02 og 03/04 sesongen. Den ferske klubbpresidenten Vicente Soriano satser på at Unai Emery kan være et nytt trenerblinkskudd. Sammen med Barcalonas Pep Guardiola er Unai Emery La Ligas yngste trener. Begge er 1971-modeller. Unai Emery ble aktuell for Valencia etter at han førte nyopprykkede Almeria til en sensasjonell 8.plass forrige sesong.

Valencia har den siste tiden vist at de har store problemer med å styre fotballkamper. I seriens to siste hjemmekamper har de blitt kontret i senk av antatt svakere motstand. 2-4 kampen mot Racing Santander ble fulgt opp av 2-3 mot nyopprykkede Sporting Gijon. De to kampene var veldig like. Valencia hadde ballen mest, kom til en del halvsjanser men ble grusomt straffet på kontringer. Både Racing og Sporting var tydelig opptatt av å hindre David Villa bakrom å løpe i. Det klarte de. David Villa scoret på straffespark i begge oppgjørene, men er uten spillemål på de fire siste seriekampene. Det blir spennende å se hvordan RBK-forsvaret håndterer EMs toppscorer. David Villa spilte ikke fjorårets oppgjør på Lerkendal.

Valencia startet sesongen glimrende. Etter åtte serierunder var de uten tap og toppet serien ett poeng foran Barcelona. Før hjemmekampen mot Racing Santander i 9. runde viste hjemmefansen sin store begeistring med en vakker TIFO som markerte tidenes sesongstart av Valencia. Det skulle de kanskje ikke ha gjort. For etterpå har det kladdet. Lørdagens bortekamp mot Sevilla (0-0) var godt utført defensivt, men svært lite ble skapt framover.

Sesongens første UEFA-cup kamp endte 1-1 hjemme mot Ståle Solbakkens FC København. Til den kampen byttet Unai Emery mye på laget og lot flere av stjernespillerne hvile. Spørsmålet er om han tør å gjøre det samme på Lerkendal?

Unai Emery har denne sesongen oftest spilt Rafa Benitez sin gamle 4-2-3-1 formasjon, men også vært innom en mer rendyrket 4-4-2 og nå sist mot Sevilla 4-5-1.

Ideal oppstilling for Valencia denne sesongen i 4-2-3-1 denne sesongen har sett slik ut:

Renan

Miguel, Albiol, Alexis, Moretti

Albelda, Manuel Fernandes

Joaquin, Juan Mata, Vicente

David Villa

Moretti og Vicente er usikre mot RBK pga av skader, men det finnes klassespillere å ta av. EM-heltene Carlos Marchena og David Silva er begge på gang etter skader. Marchena har spilt tre kamper på rad i Primera og kan benyttes både som stopper og sentralt på midten. I bakhånd har Unai Emery meriterte spillere som Asier del Horno, Ruben Baraja, Hugo Viana, Edu (eks Arsenal), Fernando Morientes, Nikola Zigic og Miguel Angulo. Midtbanemotoren David Albelda stod over mot Sevilla sist lørdag pga 5 gule kort. Dermed starter han etter all sannsynlighet på torsdag.

Keeper Renan hadde en rolig kveld på lørdag i det tamme oppgjøret mot Sevilla, men har opptrådt variabelt i sesonginnledningen. Spesielt i feltet virker Brasils OL-keeper usikker. Legg merke til at han sjelden prøver å holde ballen når han går ut i feltet, men bokser for det meste. Det gjør han ikke alltid etter boka og jeg blir ikke overrasket om RBK skaper farlige situasjoner på gode dødballer/svake Renan utboksninger.

God kamp!

TV 2 AS

Lars Hilles gate 30, Pb 7222, 5020 Bergen

Materialet på nettstedet er omfattet av åndsverklovens bestemmelser. Uten avtale med TV 2 AS (utgiver) og/eller med annen klareringsordning (Kopinor www.kopinor.no eller Norwaco www.norwaco.no), er enhver lagring, eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring (herunder visning) bare tillatt når det er hjemlet i lov (til privat bruk, sitat og lignende). Utnyttelse i strid med lov eller avtale medfører erstatningsansvar, og kan straffes med bøter eller fengsel.