Konkursspøkelset

Koronapandemien påvirker alle deler av samfunnet vårt, og vi går en usikker tid i møte. En ting som likevel virker temmelig sikkert, er at mange bransjer vil slite økonomisk i tiden fremover. Fotballen er ikke som alle andre bransjer, men også her ser vi at krisen får økonomiske konsekvenser. Flere klubber har allerede måttet permittere ansatte og spillere, og langt flere klubber kommer til å få problemer når det ikke kan spilles fotballkamper. Inntekter faller bort, og mange vil nå et punkt der de ikke lenger har midler til å dekke de løpende utgiftene. Mange frykter at flere klubber kommer til å gå konkurs, og det er dessverre ikke utenkelig.

Det er ikke noe nytt fenomen at fotballklubber går konkurs. Opp gjennom historien har vi en rekke eksempler på klubber som av ulike grunner til slutt har måttet kaste inn håndkle. Noen av dem har klart å kjempe seg tilbake til toppen, andre har aldri helt klart å finne veien tilbake. Noen eksempler gir håp om bedre tider en gang i fremtiden, andre viser hvor vanskelig det kan være å reise seg når man først har falt:

Rangers

I mange år var den skotsk fotballen synonymt med Celtic og Rangers. De to erkerivalene dominerte, og Old Firm var et av fotballens heftigste oppgjør. Alt dette fikk en brå slutt i 2012. Storklubben hadde i lang tid slitt økonomisk. Store ambisjoner hadde sendt utgiftene i taket, og klubben hadde i flere år gått med underskudd. Kreative løsninger for å kutte skatteutgiftene viste seg å skape flere problemer enn de løste, og etter hvert var det ingen vei tilbake. Klubben gikk til slutt konkurs. 

Et nytt Rangers FC så dagens lys, og i juli 2012 vedtok klubbene i Skottland at de måtte starte helt fra bunn, det vil si nivå 4. Veien tilbake til toppen var lang, men ikke umulig. To strake opprykk gjorde at Rangers allerede høsten 2014 spilte i skotske Championship. Den første sesongen på nivå 2 ble turbulent, og klubben hadde blant annet tre ulike hovedtrenere i løpet av sesongen. Det var også flere utskiftninger i klubbledelsen og en kontinuerlig dragkamp om makten i klubben. Rangers klarte likevel å komme seg til playoff, men tapte den avgjørende opprykksfinalen mot Motherwell. Dermed måtte de vente enda et år på det etterlengtede comebacket til Skottlands øverste nivå. Våren 2016 kunne de endelig feire opprykk. 

I dag er Rangers ikke bare tilbake i Scottish Premiership, de har også gjenerobret Europa. Da fotballen ble avbrutt i mars lå de på andreplass i ligaen og var midtveis i åttedelsfinalen mot Bayer Leverkusen i Europa League. Med Steven Gerrard ved roret ser det ut til å klubben har lyse tider i vente, selv om de fortsatt ligger et hakk bak Celtic på tabellen.

Tiden etter Maradona ble tung for Napoli (Foto: Scanpix)

Napoli

Hvis man har fulgt Napoli de siste årene er det rart å tenke på at de i 2004 kjempet for sin eksistens. Årene etter Maradona ble tøffe for Napoli, og klubben slet både økonomisk og sportslig. Fra 1999 til 2004 hadde de bare én sesong i Serie A, og gjelden hopet seg opp. I august 2004 ble de slått konkurs. Det så ut til å bli slutten for den tradisjonsrike klubben, inntil filmprodusent Aurelio De Laurentiis kjøpte klubben. 

Regelverket i Italia på den tiden tillot en såkalt “føniksklubb” fra samme by å erstatte den gamle klubben, men innebar også at man automatisk ble plassert på divisjonsnivået under den gamle klubben. Dermed fikk Napoli spille serie C den kommende sesongen under navnet Napoli Soccer.

Napoli er en by som lever og ånder for fotball, og det er ingen overraskelse at de satte publikumsrekord i Serie C med 50 000 tilskuere. Etter to år på nivå tre rykket de opp igjen til Serie B og fikk tilbake sitt gamle navn. 

Napoli rykket rett opp til Serie A på første forsøk, og har siden opprykkssesongen 2007/08 hatt blikket stivt rettet fremover. Gamle dagers nedrykksstrid er glemt, og de har etterhvert blitt en fryktet motstander både i Italia og ute i Europa. Årets sesong har vært en skuffelse, men de to foregående sesongene har Napoli vært Juventus’ nærmeste utfordrer i Serie A.

Både Rangers og Napoli er eksempler på klubber som karrer seg tilbake til toppen etter konkurs, men det er ikke alltid tilfelle. Det finnes også klubber som aldri helt har klart å komme seg opp av kneika etter alvorlige økonomiske problemer. En av dem finner vi her i Norge. 

Lyns vei tilbake har blitt langt tøffere enn de håpet (Foto: Scanpix)

Lyn

Lyn er en av Norges eldste fotballklubber, og var i årevis fast inventar i norsk toppfotball. Da jeg var liten hadde de en rekke klassespillere, og derbyene mellom Vålerenga og Lyn var et av årets høydepunkter for de fleste fotballsupportere i Oslo. Det virker som en evighet siden, men det er bare ti år siden økonomiske problemer sendte Oslo-klubben nedover i det norske divisjonssystemet. Det manglet ikke på norske fotballklubber som levde over evne på 2000-tallet, men Lyn ble det store skrekkeksemplet på hvor galt det kan gå. 

Allerede i 2009 begynte alarmklokkene å ringe i den tradisjonsrike klubben. Den høsten klarte de seg med et nødskrik, og fikk inn nok midler til å fullføre sesongen. Året etter var det kroken på døren. Til tross for gjentatte forsøk klarte ikke Lyn å samle inn nok penger til å holde det gående, og slo seg selv konkurs. Breddedelen av klubben levde likevel videre, og det viste seg at det var økonomisk mulig å kjøpe ut plassen til Lyn 2 av konkursboet. Dermed kunne Lyn begynne på nytt i fjerdedivisjon våren 2011.

Etter to strake opprykk spilte Lyn i andredivisjon, og det kunne se ut som om klubben var på vei tilbake mot gammel storhet. Den gang ei. 2015-sesongen endte med nedrykk, og i 2016 ble Lyns opprykksdrømmer knust av en omlegging av det norske divisjonssystemet. Omleggingen innebar at ingen lag fikk rykke opp fra tredjedivisjon det året. Lyn vant sin avdeling med 15 poeng, til ingen nytte. I 2017 glapp opprykket med ett skarve poeng, og det er det nærmeste Lyn har kommet opprykk siden de måtte ta turen ned igjen til tredjedivisjon.

Det siste året har flere klubber vært på randen av konkurs, og mange går en usikker fremtid i møte. I fjor gikk italienske Palermo konkurs, og “nye Palermo” prøver nå lykken i Serie D. Bolton så lenge ut til å gå dukken, men ble reddet i siste liten. De fikk fortsette i League One, men måtte starte sesongen med -12 poeng. Bury var ikke like heldige, og ble kastet ut av English Football League i august. Klubbens fremtid er nå høyst usikker. Konkurs truer, men det jobbes fortsatt for å finne en løsning som kan redde den 135 år gamle klubben. Om det blir som Bury FC eller “føniksklubben” Bury AFC gjenstår å se.

I tiden fremover vil sannsynligvis mange klubber slite økonomisk, spesielt nedover i divisjonssystemene og i mindre ligaer. Også her i Norge vil flere toppklubber fort slite hvis inntektene fra kampdag, tv-inntekter og sesongkort uteblir. Jeg frykter at konkursspøkelset kommer til å true en hel rekke klubber i løpet av 2020.