Best av de beste

Selv om fotball først og fremst er et lagspill, er det lite som får mer oppmerksomhet enn Ballon d’Or. Diskusjonen om hvem som er verdens beste fotballspiller kan få selv de beste venner til å ryke i tottene på hverandre. Kveldens to vinnere er superstjerner, forbilder og ikoner. På hver sin måte. 

Megan Rapinoe har hatt et fantastisk år, som i kveld ble kronet med gullballen. Mesterskap er ofte avgjørende i slike kåringer, og Rapinoe var den store stjerna i et VM som kommer til å bli husket som et viktig vendepunkt i kampen for at kvinnelige fotballspillere skal få den respekten og oppmerksomheten de fortjener. Hun ledet USA til VM-gull og fikk både gullballen som beste spiller og gullstøvelen som toppscorer. 

Tidligere i år vant hun FIFAs The Best-kåring. Hun er en superstjerne, en spiller som inspirerer millioner av unge jenter og gutter hjemme i USA. Rapinoe har også blitt et forbilde på grunn av måten hun har brukt stjernestatusen sin på. Hun snakker Trump midt i mot, og bruker den plattformen hun får til å mane til kamp mot rasisme, homofobi og diskriminering.

Lenge ble kvinnelige fotballspillere ignorert og usynliggjort. Rapinoe er umulig å ignorere. Hun er så kraftfull både ute på banen og ellers at hun tvinger hele verden til å følge med. I kveld ble hun den andre kvinnen i historien som vinner Ballon d’Or. Jeg har enorm respekt for fotballspillere som velger å bruke sin tid i rampelyset til å prøve å gjøre verden til et litt bedre sted.

Megan Rapinoes ikoniske feiring i VM. (Foto: Scanpix)

Mens Rapinoe tok i mot sin aller første Ballon d’Or, kunne Messi reise hjem med nummer seks. 

Det utrolige er ikke at han vinner sin sjette gullball og dermed blir historisk. Det utrolige er at han ikke har flere. På tross av at han har vært verdens beste fotballspiller i årevis, har han ikke vunnet den gjeveste individuelle prisen siden 2015. 

Jeg er for ung til å ha kunnet se Pelé og Maradona utfolde seg, og kan derfor ikke uttale meg om hvordan Messi presterer sammenlignet med disse to legendene. Men jeg kan si med sikkerhet at Lionel Messi er den beste fotballspilleren jeg har sett. Han er både målscorer, servitør og dirigent på en gang. Han har en av verdens beste frisparkføtter, han slår pasninger nesten ingen andre får til og han kan gli forbi forsvarsspillere som om de var treningskjegler. Han ser ut som han er født til å spille fotball. Jeg sliter med å se for meg at det noen gang har eksistert en mer komplett fotballspiller enn Messi.

På mange måter har Messi gjort oss bortskjemt. Han har vært så ubeskrivelig fantastisk at vi har vent oss til det ekstraordinære. I nesten hver eneste kamp gjør han ting som burde fått oss til å måpe. Ting som egentlig ikke skal være mulig, men som mange bare forventer av Messi. Han bærer Barcelona på skuldrene sine i kamp etter kamp, med den største selvfølgelighet. Det kan virke som om verden av og til har blitt immun mot Messis briljans. Det er litt som når man kjører lenge på motorveien og blir fartsblind. Kjører du lenge nok i 110 kilometer i timen glemmer du hvor fort det faktisk går. Fordi han har vært så umenneskelig god i så mange år, har han satt en standard som nesten er umulig å leve opp til, også for Leo Messi selv.

Messi har briljert i et drøyt tiår. (Foto: Scanpix)

Han har scoret mer enn 30 seriemål og vært toppscorer i La Liga i tre strake sesonger, men ingenting kan måle seg med det året han score 91 mål på et kalenderår. Han var toppscorer i Champions League i fjor, men det glemmes på grunn av Liverpools utrolige comeback. Han ligget helt på toppen av assistlistene i La Liga de to siste sesongene, men det regnes nærmest som en fotnote. 

I 2018 var ikke Messi en gang på lista over de tre beste fotballspillerne da Ballon d’Or skulle deles ut. Det er uforståelig for meg. I 2018 vant han både La Liga og Copa Del Rey. Han hadde 47 mål og 23 målgivende pasninger på 48 kamper for Barcelona. Han klarte ikke å lykkes med Argentina i VM, men jeg vil likevel hevde at han leverte mer enn godt nok til å få en plass blant de tre beste.

Har Virgil van Dijk vært bedre enn Messi i 2019? Var Luka Modric bedre enn Messi i fjor? De vant viktige trofeer, var avgjørende i viktige kamper og spilte selvsagt fotball på et ekstremt høyt nivå. Men bedre enn Messi? Ikke i mine øyne. 

Jeg mener at ingen andre har hatt et høyere toppnivå enn Messi de siste to sesongene, og ingen har heller hatt et høyere gjennomsnittsnivå. Da er han enkelt og greit verdens beste fotballspiller, uavhengig av troféfangsten. 

Det skulle bare mangle at Messi hentet hjem sin sjette gullball i kveld. Det var på høy tid. Hvor lenge han kan holde det gående på sitt skyhøye nivå er umulig å spå. Derfor er det bare å nyte det så lenge vi har muligheten. Først den dagen Messi ikke lenger spiller fotball kommer vi til å innse hvor enestående han faktisk var.