Den evige assistenten

“Dette har vært min vanskeligste dag. La oss håpe at alt ender godt, og vi sender mye styrke til Luis Enrique. Da folk skrev til meg i dag for å gratulere meg, sa jeg til dem at det er ingen grunn til å gratulere.”

Slik oppsummerte Robert Moreno det etter at han for første gang hadde ledet Spanias landslag i en kamp. Spania hadde akkurat vunnet mot Malta og sto med seks poeng etter de to første kvalifiseringskampene til EM 2020. Likevel var stemningen i den spanske leiren dyster. Grunnen til at den trofaste assistenten plutselig hadde fått ansvar for laget alene var at landslagstrener Luis Enrique hadde reist hjem før kampen på grunn av en nødssituasjon i familien. Også kampene i juni mot Færøyene og Sverige ble spilt med Moreno som midlertidig landslagstrener. Luis Enrique hadde da hatt permisjon siden slutten av mars av personlige årsaker, og 19. juni gikk han av som landslagstrener. Samme dag kom beskjeden om at Moreno nå hadde fått jobben på permanent basis.

For de aller fleste trenere vil jobben som landslagstrener selvfølgelig være en drøm som går i oppfyllelse. Moreno var langt mer delt da han endelig skulle få sjansen han hadde jobbet for hele livet:

“Jeg har blandede følelser. Jeg er trist, men jeg føler også ansvaret. Det er spesielle omstendigheter, og Luis Enrique ville at jeg skulle aksepterte denne jobben.”

I dag vet vi hvorfor. Grunnen til at Luis Enrique måtte gi seg som landslagstrener er uendelig trist. Hans ni år gamle datter hadde fått kreft. Lille Xana døde i august, og hele Spania sørget med Luis Enrique og hans familie. Det er ikke vanskelig å forstå at Moreno aksepterte jobben med blandede følelser. Han har fått en mulighet han kanskje aldri våget å drømme om, men han har fått den fordi en nær kollega og venn har gått gjennom det verste en far kan oppleve.

Xana var med da Luis Enrique feiret Champions League-triumf i 2015. (Foto: Scanpix)

Robert Moreno og Luis Enrique har jobbet sammen i et tiår, og den ferske landslagstreneren har vært helt åpen om at han er rede til å tre til side det øyeblikket Luis Enrique ønsker å komme tilbake til landslaget. I mellomtiden gjør han sitt beste for å videreføre det prosjektet de to startet sammen:

“Hvis Luis ønsker å komme tilbake en dag, trer jeg mer enn gjerne til side og jobber med ham. Jeg ser på Luis som en venn, og vennskap kommer foran alt annet. Vi kommer til å prøve å skape litt glede i en veldig tung tid. Det er det eneste vi som gruppe kan gjøre” 

Robert Moreno er den fjerde spanske landslagstreneren siden Vicente del Bosque ga seg i 2016, og han er helt klart den minst meritterte. Mens de aller fleste hadde hørt om Lopetegui, Herrero og Luis Enrique lenge før de ble landslagstrenere, er Robert Moreno et ubeskrevet blad for de fleste. Han har aldri spilt fotball på øverste nivå, og han har aldri tidligere vært hovedtrener for et seinorlag på toppnivå. Han har vært assistenttrener for Luis Enrique i Roma, Celta Vigo og Barcelona før de sammen tok over landslaget etter Spanias VM-fiasko i Russland. Nå skal han klare seg uten sin venn og mentor. 

Før kampen mot Romania ble Xanas død markert med ett minutts stillhet. (Foto: Scanpix)

Der andre trenere gjerne kan vise til en stor karriere som spillere, har Moreno gått en helt annen vei. Helt siden han var tenåring har han lagt grunnlaget for en karriere som trener. Det sies at han begynte å trene andre barn og unge allerede som 14-åring, og han fullførte sitt første trenerkurs da han var 18. 

Etter å ha tatt trenerkurs, jobbet han med ungdomslag og amatørlag rundt omkring i Catalonia. Han skjønte tidlig verdien av å bruke videoanalyse, og reiste rundt til lokale klubber for å tilby sine tjenester. En rekke klubber langt ned i det spanske divisjonssystemet fikk tilbud om detaljerte videoanalyser av både motstanderne og sitt eget lag. Han lagde analysedemonstrasjoner gratis, men gang på gang fikk han avslag. I 2004 var bruken av videoanalyse langt mindre vanlig enn i dag, og Moreno var på mange måter en pioner. 

Likevel ga han seg aldri, og etter mange år med knallhardt arbeid fikk han sjansen i La Masia, Barcelonas legendariske akademi. Det var der han møtte Luis Enrique, som på den tiden trente Barca B. Da Luis Enrique fikk prøve seg som hovedtrener i Roma, ble Moreno med på flyttelasset til Italia. Da de kom tilbake til Barcelona sammen vant de The treble i sin første sesong med A-laget. Han har jobbet med spillere som Messi, Iniesta, Neymar og Luis Suárez. Det kan komme godt med nå som han skal overbevise Spanias vordende stjerner om at han er mannen som kan lede dem til nye trofeer.

Fabián Ruiz er en av de unge spillerne Moreno nå setter sin lit til. (Foto: Scanpix)

Roberto Moreno ble Spanias yngste trener på over 70 år da han fikk jobben i sommer. Kanskje er det passende at det er nettopp han som nå får ansvaret for dette nye spanske landslaget. De fleste av spillerne som sikret Spania tre strake mesterskapspokaler mellom 2008 og 2012 er nå borte. Sergio Ramos er fortsatt lagets ubestridte leder, men hans faste stoppermakker Piqué ga seg på landslaget i fjor. Sergio Busquets styrer fortsatt midtbanen, men hans gamle lagkamerat Iniesta har takket for seg. I den troppen som møter Norge i morgen er det ikke lenger Barcelona og Real Madrid som dominerer. Som så mange har påpekt etter laguttaket ble offentliggjort har Villarreal like mange spillere med i troppen som Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid til sammen. 

Jesús Navas, Raúl Albiol og gode gamle Santi Cazorla er tilbake på landslaget, men det er først og fremst unge spillere født på siste halvdel av 90-tallet som nå står klare til å lede Spania inn i en ny era. Spillere som Dani Ceballos, Fabián Ruiz og Mikel Oyarzabal har fått oppleve suksess sammen, da de vant U21 EM i sommer. Sannsynligvis får vi se minst to av dem i aksjon på Ullevaal på lørdag. Forrige gang Norge møtte Spania var det utenkelig at noen andre enn Luis Enrique skulle lede dette laget i returoppgjøret på Ullevaal. Nå står Robert Moreno på sidelinjen, klar til å føre arven etter sin gode venn og kollega videre.