Afrikamesterskapet: Debutanter, “nye Robben” og gamle kjente

Det er sommer, det er sol og det er fotball døgnet rundt. I Frankrike er gruppespillet ferdigspilt, og Norge er klare for åttedelsfinale mot Australia. Copa América er allerede godt i gang, og i dag starter Afrikamesterskapet i Egypt.

For første gang spilles Afrikamesterskapet på sommeren, og det er mange gode grunner til å la dette herlige mesterskapet prege sommerferien din. Det skorter ikke på stjernespillere og lovende talenter når Afrikas beste fotballnasjoner samles i Egypt. Allerede denne helga har du flere godbiter du kan kose deg med:

Egypt – Zimbabwe

Mohamed Salah etter å ha sendt Egypt til VM 2018. (Foto: Scanpix)

Årets mesterskap skulle egentlig spilles i Kamerun, men måtte flyttes til Egypt i siste liten. Det blir femte gang Egypt er vertskap for den gjeve turneringa, men første gang siden Port Said-tragedien i 2012. Mer enn 70 mennesker ble drept på Port Said Stadion, og egyptisk fotball fikk dype sår som ennå ikke har grodd. En av dem som forlot Egypt da fotballen måtte settes på vent etter tragedien, var Mohamed Salah. Nå er han tilbake i hjemlandet som den ubestridte kongen av egyptisk fotball, og det er ingen tvil om at det hviler et enormt ansvar på hans skuldre denne sommeren.

Ingen land har vunnet Afrikamesterskapet flere ganger enn Egypt, men det er hele ni år siden sist de kunne løfte trofeet. Når Salah entrer matta i kveld, vet han at et helt folk forventer at han skal lede laget til suksess. Salah har en helt enorm status i hjemlandet, og er selvfølgelig en av mesterskapets aller største stjerner. Resten av laget består hovedsakelig av spillere fra den egyptiske ligaen, med noen unntak som Arsenals Mohamed Elneny, Ahmed Hegazi (West Bromwich), Ahmed Elmohamady (Aston Villa) og Trezeguet (Kasimpasa).

Åpningskampen mot Zimbabwe blir en god test for vertsnasjonen. Zimbabwe var solide i kvalifiseringen til mesterskapet, og vant gruppa si foran Den demokratiske republikken Kongo. Dette blir Zimbabwes fjerde deltakelse i Afrikamesterskapet. De har aldri før klart å ta seg videre fra gruppespillet, men kaptein Knowledge Musona (eid av Anderlecht) har stor tro på at de kan klare å gå videre denne gangen. For de av dere som er glad i kule spillernavn, er Zimbabwe definitivt laget å følge denne sommeren. Med seg til Egypt har de blant andre Teenage Hadebe, Divine Lunga, Talent Chawapiwa og Marvellous Nakamba.

Kampen sendes på TV 2 Sport 1, 21. juni kl 22.00

Nigeria – Burundi

Nigeria vant Afrikamesterskapet i 2013, men siden den gang har de ikke klart å kvalifisere seg. Etter to strake mesterskap på sidelinja, er “Super Eagles” klare for revansje. Nigeria vant sin kvalifiseringsgruppe foran Sør-Afrika, og scora hele 14 mål på seks kamper. Selv om Victor Moses sjokkerte alle da han ga seg på landslaget etter VM, har troppen mer enn nok internasjonal erfaring. William Troost-Ekong, Odion Ighalo og John Obi Mikel har til og med erfaring fra Eliteserien, og kommer sannsynligvis til å bli viktige spillere for Nigeria denne sommeren. Det samme gjelder Leicesters Wilfred Ndidi. 22-åringen har imponert mange denne sesongen, og skal nå endelig få spille sitt første Afrikamesterskap.

Samuel Chukwueze i aksjon mot Zenit i Europa League. (Foto: Scanpix)

Nigeria har også en av Afrikamesterskapets aller mest spennende spillere. Samuel Chukwueze har fått sitt store gjennombrudd denne sesongen i La Liga, og ble i april kåra til årets unge spiller i Nigeria. Det virker som det bare er et spørsmål om tid før han forsvinner til en større klubb enn Villarreal. Han er uredd, glad i å utfordre og har en nydelig venstrefot. Chukwueze er en type spiller som kan få deg til å rope ut i begeistring når han setter i gang med et av sine herlige dribleraid, og har den berømte x-faktoren som gjør at han umiddelbart fanger oppmerksomheten din. Han har blitt sammenligna med Arjen Robben, som også er ungguttens store idol. 20-åringen har foreløpig bare spilt tre landskamper for Nigeria, men kan bli en viktig joker denne sommeren.

Burundi er en av mesterskapets debutanter, og får sannsynligvis et tøft første møte med Afrikamesterskapet. Stjernespilleren Saido Berahino har hatt en turbulent vår etter at han ble dømt for fyllekjøring, og har ikke spilt for Stoke siden februar. Mellom stengene finner vi 19 år gamle Jonathan Nahimana, og jeg er utrolig spent på hva han kan få til mot de langt mer erfarne nigerianske stjernene. Sannsynligheten for at Burundi går videre fra gruppespillet er i utgangspunktet veldig lav, men det er verdt å merke seg at de gikk ubeseira gjennom kvalifiseringa til Afrikamesterskapet (to seiere, fire uavgjort). De er sannsynligvis klar over at mange mener de ikke har noe å gjøre i mesterskapet, og det kan i seg selv være en sterk motivasjon for å gi Nigeria kamp hele veien i debuten.

Kampens sendes på TV 2 Sport 1, 22. juni kl 19.00.

Senegal – Tanzania

Senegal har aldri vunnet Afrikamesterskapet, men må regnes som en av favorittene denne sommeren. De har et solid lag, og var vanvittig nære å gå videre til åttedelsfinalen i VM 2018. Sjeldent har jeg sett en bitrere sorti enn da Senegal røk ut av VM fordi de hadde fått flere gule kort enn Japan. Alt i alt har Senegal et fryktelig sterkt mannskap, med Liverpools Sadio Mané og Napolis Kalidou Koulibaly som de to aller største stjernene.

Sadio Mané har akkurat hatt sin hittil beste sesong i Liverpool, med 22 mål, Champions League-trofé og delt toppscorertittel i Premier League. Sammen med Keita Baldé, M’Baye Niang og Ismaïla Sarr utgjør han et av de beste angrepene i Afrikamesterskapet. Kombinert med en forsvarssjef som Koulibaly og midtbanegeneralen Idrissa Gana Gueye (Everton) gjør det Senegal til et lag som virkelig kan slå fra seg i Egypt. Kampen mot Tanzania blir Aliou Cissés første sjanse til å vise at dette er året Senegal endelig skal lykkes i Afrikamesterskapet.

Mbwana Samatta feirer scoring sammen med Sander Berge. (Foto: Scanpix)

Tanzania på sin side, er noviser i mesterskapssammenheng. Før sommerens mesterskap hadde Tanzania kun deltatt i ett eneste Afrikamesterskap, og det var i 1980. Hvis de skal lykkes i sommer, må de håpe at Mbwana Samatta klarer å løfte resten av laget. Genk-spilleren er uten tvil lagets største stjerne, og sannsynligvis Tanzanias beste spiller noensinne. Sander Berges lagkamerat har scora 32 mål på 51 kamper for Genk denne sesongen, og er Tanzanias mestscorende spiller. Ifølge ryktebørsen står Samatta allerede på blokka til flere klubber i Europa, og et godt Afrikamesterskap kan gjøre at interessen øker.

Kampen sendes på TV 2 Sport 1, 23. juni kl 19.00