Runde 31: Når de ufeilbarlige feiler

Denne helga ble et bevis på at vi ikke trenger mange kamper for å få en dramatisk og innholdsrik runde i Premier League. Richarlison og Gylfi Sigurdsson skapte problemer for Sarri, mens Joshua King ble både helt og skurk mot Newcastle. Kaptein Morgan var tilbake i god gammeldags stil, mens West Ham og Huddersfield bød på rundens store målfest. I tillegg ble dette runden der vi fikk beviset på at Virgil van Dijk er et helt vanlig menneske som faktisk kan gjøre feil.

Chelsea hadde en gyllen mulighet til å kapre terreng i kampen om topp fire mens rivalene var opptatt med å spille cupkamper. Den muligheten lot de skli mellom fingrene, og i stedet ble det Everton som kunne juble etter kampen på Goodison Park. Chelsea fikk svi for manglende effektivitet i de periodene de dominerte stort, mens Richarlison scora sitt første mål mot et av storlagene. Gylfi Sigurdsson viste igjen at han er en ustø straffeskytter, men det var ikke noe problem så lenge han kunne spasere returen i mål.

Joshua King var i ferd med å bli kampens store spilleren i Bournemouth, etter at han hadde snudd 0-1 til 2-1. Med to scoringer mot Newcastle er han nå den nordmannen som har scora nest flest mål i Premier League, kun slått av Ole Gunnar Solskjær. Likevel kom den bragden med en solid dose bismak. På overtid utlikna Matt Ritchie for Newcastle, med Joshua King som nærmeste mann og passiv tilskuer.

Joshua King må innse at seieren glapp på overtid. (Foto: Scanpix)

Burnley fikk besøk av Leicester, og Brendan Rodgers fikk en blytung start på kampen da Harry Maguire ble utvist allerede etter fire minutter. Det så ut til at kampen skulle ebbe ut i 1-1, men så henta Wes Morgan fram noe av det som gjorde at Leicester ble seriemestere mot alle odds for tre år siden. Kaptein Morgan begynner å dra på åra og har fått lite spilletid i det siste, men kom inn da Maguire ble utvist. Og selvfølgelig var han som i det 89. minutt stanga inn tre poeng til Leicester.

Huddersfield var i fyr og flamme i London, og leda hele 3-1 mot et tafatt West Ham-lag. Man vet aldri helt hva man kan forvente seg av West Ham, og det gjaldt til gangs i denne kampen. På tampen våkna the Hammers endelig fra vinterdvalen, og smalt inn tre scoringer i løpet av det siste kvarteret. West Ham vant 4-3, og Huddersfield blir værende på 20. plass med 14 poeng.

Rundens øyeblikk

Hvis du spør folk hva som er den viktigste grunnen til at Liverpool har gått fra å være et morsomt, offensivt lag til en reell tittelkandidat, vil de fleste svare Virgil van Dijk. Noen vil kanskje svare Alisson. De to har blitt selve symbolet på et mer solid Liverpool, et Liverpool som kan utfordre Manchester City. Virgil van Dijk har vært en åpenbaring siden han kom fra Southampton til Liverpool. Han har utviklet seg til en av de aller beste midtstopperne i verden, og den soleklare forsvarssjefen i laget. I en sesong der Klopp har måttet håndtere flere skader i forsvarsrekka, har jeg hele tiden tenkt at det kommer til å gå greit så lenge van Dijk spiller.

Noe av det som skiller de gode midtstopperne fra de aller beste, er evnen til å også gjøre de rundt seg bedre. De beste stopperne binder laget sammen, og utstråler en trygghet som gjør at resten av laget klarer å senke skuldrene. Virgil van Dijk har disse egenskapene. Han går alltid foran som et godt eksempel, er knallhard i enhver duell og styrer spillet med autoritet og kløkt. Han er så godt som umulig å drible seg forbi, og vinner alt i lufta. Han har vært en av ligaens aller beste spillere denne sesongen, og er mye av grunnen til at Liverpool kjemper om seriegull. 

Alisson har også vært en enorm suksess. Det er lett å glemme at han kun hadde én sesong som førstekeeper i Roma før han kom til Anfield. Han er en såkalt moderne keeper, en som både har vanvittige reflekser og en strøken pasningsfot. Han spiller tidvis litt risikabelt, men har likevel vært en gigantisk forsterkning for Liverpool. Sammen har de to bygd Premier Leagues tetteste forsvar. Ingen lag har sluppet inn færre mål så langt denne sesongen enn Liverpool. Likevel var det disse to som holdt på å ødelegge Liverpools titteldrømmer på søndag. Uavgjort mot Fulham er enkelt og greit ikke godt nok for et lag som kniver helt i toppen.

Det hele startet med en håpløs ball fra innbytter James Milner, men det burde likevel ha vært en enkel ryddejobb for nederlenderen. Som så mange ganger før, var han på plass for å rette opp lagkameraters feil. Men der han så langt i sesongen har gjort det meste riktig, endte han denne gangen opp med en giganttabbe av de sjeldne. En dårlig heading tilbake til Alisson ble snappa opp av Ryan Babel, og plutselig sto det 1-1 på Craven Cottage. Med et kvarter igjen av kampen, hadde Liverpool plutselig fryktelig dårlig tid.

Alisson og van Dijk må dele skylda for at Jürgen Klopp hadde hjertet i halsen i drøye fem minutter. Alisson ble for passiv, mens van Dijk bomma både på vurdering av situasjonen og selve utførelsen. Sju minutter senere sikra James Milner seieren fra straffemerket, og Liverpool fikk med seg de tre poengene alle tok for gitt. Likevel blir van Dijks heading stående igjen som rundens øyeblikk. Det er en påminnelse om at selv de aller beste kan feile. Virgil van Dijk er et menneske av kjøtt og blod han også, selv om det denne sesongen har sett ut som han egentlig er en robot designa utelukkende for å hindre baklengsmål.

Forsvarsbautaen fra Nederland kommer til å riste dette av seg. Han er allerede klar for nye utfordringer. Den kommende uka skal han lede Nederland tilbake til mesterskap, sammen med Ryan Babel.