Runde 23: Harry Winks’ drømmekveld

Sarri kjefter, Rashford sprudler og Nuno Espírito Santo feirer på seg rødt kort. Det drar seg til i toppen, selv om Liverpool fortsatt holder Manchester City bak seg. I Tottenham er det mannefall, men en unggutt fra klubbens egne rekker redder dagen i stjernenes fravær. Runde 23 er historie, og her er noen av mine høydepunkter fra helgas kamper:

Manchester United fortsetter på vinnersporet, og tok sin sjette strake seier i Premier League. Marcus Rashford ser endelig ut som den spilleren supporterne drømte om da han slo gjennom som tenåring. Fem mål på seks kamper under Solskjær er i seg selv imponerende, men det er ikke bare tallene i målprotokollen som får mange til å heve øyenbrynene. Det er måten målene kommer på. 21-åringen spiller med en guts og selvtillit som er inspirerende å følge. Han er i den berømte flytsonen, der alt han tar i blir til gull. Scoringa mot Brighton tok pusten fra meg. En lekker liten finte, fulgt av en helt vanvittig avslutning. Et øyeblikks magi. Vi ser en spiller med fantastiske kvaliteter, som endelig får utfolde seg. Det blir vanvittig spennende å se Rashfords videre utvikling. 

I Chelsea-garderoben er stemninga langt dårligere. Oppgjørene mellom Arsenal og Chelsea er alltid intense. Lacazette sendte vertene i ledelsen med en nydelig avslutning, og Arsenal-veteran Koscielny fikk æren av å fastsette resultatet til 2-0. Etter kampen var Sarri beinhard med sine egne spillere. Han sa rett ut at han var ekstremt sint, og at Chelsea tapte kampen på grunn av det mentale. Sarri mente Arsenal ville det mer, kjempa hardere. Det er forsåvidt ikke første gang en trener i Premier League trekker frem manglende vilje og attitude etter et tap. Men Sarri tok det enda et skritt videre. Ifølge italieneren har han en spillergruppe som er ekstremt vanskelig å motivere. Videre sa han at spillerne som gruppe generelt ikke har kampviljen som trengs. Det er harde ord.

Sarri var tydelig oppgitt og frustrert på Emirates (Foto: Scanpix)

Jeg er utrolig spent på hvordan spillerne kommer til å respondere på denne tiraden. Det er naturlig å se for seg hvordan vi alle hadde reagert om det var Mourinho som kom med en lignende kraftsalve etter et tap. Jeg har sansen for trenere som snakker rett fra levra i stedet for å lire av seg de vanlige standardfrasene. Likevel gjelder det å finne balansegangen. Det var helt tydelig at Sarri hadde et sterkt behov for å komme med en klar beskjed til spillerne sine. Om han får den reaksjonen han ønsker seg, er umulig å spå. Helgas tap gjør at Arsenal og Manchester United bare er tre poeng bak. Kampen om Champions League-plassene drar seg til, og ingen av storlagene har råd til å miste fokus.

Lenger ned på tabellen var helgas dramatiske høydepunkt kampen mellom Wolverhampton og Leicester. Sju scoringer, hattrick, sjølmål, seiersmål på overtid og en utvist trener. Denne kampen hadde alt. Diogo Jota ble den store helten, med sitt aller første hattrick i Premier League. Han var Wolverhamptons toppscorer i Championship i fjor, men har slitt med å leve opp til forventningene i år. Denne helga fikk han endelig lønn for strevet, og sikret seieren snaut tre minutter på overtid. Nuno Espírito Santo klarte ikke å holde seg på benken, og stormet ut på banen for å feire med spillerne sine. Feiringa førte til at treneren fikk rødt kort, men det tok han med knusende ro.

Rundens øyeblikk

Tottenham var det eneste laget som ikke kjøpte spillere i sommer. Samtidig kom mange av de sentrale spillerne seint hjem fra VM. Med fullt kjør i både Premier League, cuper og Champions League var det bare et spørsmål om tid før skadene ville komme. Og når man først er i gang, er det jo gjerne sånn at en ulykke sjelden kommer alene. Heung-Min Son har vært i strålende form i det siste, men har reist til Asia på landslagsoppdrag. Harry Kane pådro seg en skade i forrige ukes tap mot Manchester United, og ser ut til å ikke kunne spille igjen før en gang i mars. I tillegg måtte Pochettino også klare seg uten Sissoko, Wanyama og Lucas Moura.

Harry Kane er mer enn bare toppscorer og måltyv for Tottenham. Han er et ikon, så godt som umulig å erstatte. Supporternes favoritt, og den medspillerne alltid ser etter. Han spiller stort sett absolutt alt så lenge han er skadefri. Vi visste alle at det kom til å bli tøft for Llorente å skulle fylle fotballskoene til Kane mot Fulham. Han har ikke akkurat vært noen dundrende suksess i Tottenham, og fikk den verst tenkelige starten da han satte ballen i eget mål allerede etter et drøyt kvarter. Dele Alli brakte balanse i regnskapet med en av sine klassiske headinger, men måtte så av med skade. Det så ut til å bli et mareritt av en kamp for Pochettino. En alvorlig skade på Dele Alli og to tapte poeng mot bunnlaget Fulham kunne ha blitt helt skjebnesvangert for Tottenhams sesong.

Hvem trenger Harry Kane når man har målsniken Harry Winks? (Foto: Scanpix)

Så kom redningen. Harry Kane var ikke tilgjengelig, men Harry Winks var definitivt på plass. Han er en ekte Spurs-gutt med et enormt potensiale. Forrige sesong ble ødelagt av skade, men i det siste har han fått mye tillit av Pochettino. Harry Winks har selv stått på tribunen som supporter, og drømt om å en gang få spille for Tottenham. Han var på sin første Spurs-kamp som seksåring, og ble en del av klubbens akademi da han var åtte år gammel.  Selv om mange supportere har store forventninger til Winks, er det ikke akkurat målteften han er mest kjent for. Før helga hadde han ett eneste mål for Tottenham, og det kom i 2016. På søndag fikk han endelig avgjøre en kamp for sin elskede klubb.

De tre poengene i går er Winks’ fortjeneste. Det er han som starter det avgjørende angrepet, når han vinner ballen på Tottenhams egen banehalvdel. Tre minutter på overtid har 22-åringen fortsatt krefter igjen. Han tar det lange løpet inn i boksen. Innlegget fra George Nkoudou er nydelig, og ingen klarer å stoppe Harry Winks. Han sender ballen i nettet sekunder før kampen er over. Etter kampen fikk han sin velfortjente hyllest av Pochettino. Argentineren påpekte at fotball av og til handler om å beholde troen uansett hva som skjer, og at Harry Winks beholdt troen på at en seier var mulig helt til siste slutt. I slående kontrast til Sarris utskjellinger, er det nettopp mentaliteten Winks nå hylles for. I en periode der Tottenham må klare seg uten flere av sine viktigste spillere, kan de tre poengene mot Fulham bli helt avgjørende.