Tyven tyven skal du hete

Profitt og image er i ferd med å stjele fotballens sjel. Styrtrike klubbeiere samarbeider med fotballens mektigste menn, og får det stort sett som de vil samme hva reglene sier. Som supportere havner vi en skvis mellom trofeer og integritet. Kampen om fotballen harnder til. Men anonyme kildenettverk kan være jokeren som velter FIFAs forgylte korthus.

Football Leaks er tilbake. VG har sammen med en rekke andre mediehus fått tilgang til dokumenter som viser den internasjonale fotballens skyggesider. Vi har allerede fått vite hvordan FIFA-president Gianni Infantino hjalp PSG og Manchester City med å omgå regelverket mot økonomisk doping. Om jeg er overraska? Nei. Forbanna, ja. Men ikke overraska. Vi er mange som hele tiden har følt at Financial Fair Play ikke gjelder for de aller største. Det er ikke likhet for loven. Det trikses og ordnes på bakrommet, så stjerneklubbene kan få fortsette å skinne.

Basert på det vi foreløpig har fått vite via Football Leaks, er det fortsatt pengene som rår. De største klubbene prøver stadig å sikre seg en større del av kaka. Ryktene om en europeisk superliga blusser opp igjen. En slik liga vil selvfølgelig gi de involverte klubbene større inntekter. De vil kunne bygge merkevaren sin videre, og slippe å møte irriterende smålag som verken bringer prestisje eller store pengesummer til stadion. Da er det vel mindre viktig at en slik liga vil bryte med de grunnleggende prinsippene i fotballen. Hva betyr vel slike detaljer når penger og prestisje står på spill?

De høye herrer i den internasjonale fotballen kan snakke så mye de vil om Fair Play og Equal Game. I lys av det som har kommet fram gjennom Football Leaks og FIFA-skandalen i 2015 blir det bare tomme ord. Penger og prestisje trumfer det aller meste.

FFP skulle hindre økonomisk doping og sørge for sunn klubbdrift. Likevel kan PSG fortsette å pøse ut penger på stjerner som Neymar. (Foto: Scanpix)

Som supporter er det lett å føle seg maktesløs. Mange av oss ble supportere allerede som barn, i en tid der vi visste lite om eierskapsstrukturer, skitne sponsoravtaler og menneskerettigheter i rike gulfstater. Vi har en sterk identitet som supportere, og følger laget i tykt og tynt. Enten det er vårt lokale lag, eller et lag i et annet land som vant hjertet vårt en gang på barneskolen. Hva gjør vi når vi innser at laget vi elsker styres av en gjeng skurker uten skrupler? Klarer man å nyte trofeer og triumfer når man vet at de helt eller delvis er skapt på grunnlag av juks og fanteri?

Fotballen er ingenting uten supporterne. Uten supporterne forsvinner følelsene, stemninga og tribunekulturen som gjør fotballen så magisk. Uten supporterne forsvinner også sponsorinntektene og investorene. Det er supporterne som gjør fotballen til et interessant investeringsobjekt for oljemilliardærer, russiske oligarker og amerikanske hedgefond. Og det er supporterne som gjør fotballen til et effektiv virkemiddel for stater og selskaper som skal bygge image.

Når Abu Dhabi og Qatar spytter inn enorme summer i Manchester City og PSG er det ikke direkte profitt som er viktigst. Det er heller ikke direkte profitt som er grunnen til at Qatar brukte alle triks i FIFA-boka for å sikre seg VM. Det er image som er nøkkelen. Fotballen kan brukes til å hvitvaske regimer som regelmessig bryter menneskerettighetene. Idrett kan være effektiv propaganda for stater som vil inn i varmen.

Slik brukes sporten vi elsker kynisk i et spill som handler om langt mer enn det som skjer på banen i 90 minutter. Utspekulerte tyver stjeler fotballens integritet. De stjeler fra mindre klubber, og de stjeler fra supporterne. De prøver å stjele askeladdenhistoriene vi elsker, ved å gjøre det stadig vanskeligere å hevde seg uten en rik onkel i ryggen.

Noen mener at man ikke skal blande fotball og politikk. At vi bare skal lene oss tilbake og nyte den fantastiske fotballen vi får servert. Det er ikke vår skyld at bakmennene ikke har rent mel i posen, og vi får uansett ikke gjort noe med det. Jeg nekter å gå med på den tankegangen. Jeg nekter å la skurkene vinne. Det er fullt mulig å sette pris på fantastiske fotballprestasjoner samtidig som man retter søkelys på hvor pengene kommer fra og hvem som trekker i trådene.

Derfor heier jeg av hele mitt hjerte på de som står bak Football Leaks. Jobben de gjør er enormt viktig. Vi trenger å få vite disse tingene. Alt skittentøyet må fram i lyset. Først da kan vi begynne jobben med å ta fotballen tilbake fra tyvene.