Runde 7: Sturridge-golazo, mer drama i Manchester og samling i bånn

Nok en helg fullstappa med lørdagsgodt fra Premier League er over. Det fortsetter å ulme i Manchester, Daniel Sturridge er i fyr og flamme og islendingene leverer i England. Arsenal sniker seg sakte, men sikkert oppover på tabellen, mens tabelljumboene fortsatt ikke har vunnet en eneste kamp.
Her er mine fem punkter fra fotballhelga:

1. Mourinhout?

Vi har snakka om det lenge. Det er noe som ikke stemmer i Manchester. Ryktene svirrer, og de fleste tror at tiden er i ferd med å renne ut for Mourinho. Om man er Team Paul eller Team José i det som visstnok er en kald krig på linje med den mellom USA og Sovjet, spiller ingen rolle. Det er vanskelig å vite hva som foregår bak lukkede dører, men de kalde fakta er at Manchester United står med kun ti poeng etter sju kamper. Det er like dårlig som 2013/14-sesongen, da David Moyes til slutt fikk sparken og de røde djevlene endte på sjuende plass. De har bare vunnet tre kamper, og det i en periode der de kun har møtt ett av de andre storlagene. Målforskjellen er enda dårligere enn under Moyes. I fjor slapp Manchester United inn mål nummer 12 for sesongen den 17. desember, i runde 18. I år tok det bare sju runder.

Man trenger ikke ha kilder dypt inne på Old Trafford for å se at dette er et lag som har problemer. Situasjonen er uholdbar for en klubb av Manchester Uniteds kaliber. Utenomsportslig drama og konflikt preger forsidene uke etter uke, og stjeler sannsynligvis både energi og fokus. På tirsdag kommer Valencia på besøk. Det kan bli Mourinhos skjebnekamp.

To ringrever møttes til dyst, men det var Pellegrini som til slutt kunne feire. (Foto: Scanpix)

2. Supersub Sturridge

Det så lenge ut til at Chelsea skulle kapre alle tre poengene på Stamford Bridge. Eden Hazard hadde sendt Sarris gutter i ledelsen, etter nok en glitrende prestasjon. Liverpool hadde hatt sine sjanser, men Klopps trehodede angrepstroll maktet ikke å sette ballen i mål. Så entret Daniel Sturridge banen. Minutter senere sto det 1-1. Man kan selvsagt påpeke at Kepa Arrizabalaga kanskje kunne ha gjort en bedre jobb. Men Sturridges scoring var et praktmål av de sjeldne. Han mottok ballen rundt 25 meter fra mål, brukte to touch på å legge den til rette og banka den rett i krysset. Det er et sånt type mål vi drømte om da vi hang rundt på løkka. Et ekte drømmetreff. Selv sier Sturridge at det kanskje er det fineste målet han har scora. Det er vanskelig å være uenig. Med alle skadeavbrekkene er det lett å glemme hvor god Sturridge er når han er i form. Hvis han klarer å holde seg skadefri denne sesongen, har Liverpool et fantastisk ess i ermet.

3. Arsenal kommer snikende

Det er ikke alltid enormt overbevisende. Puslespillet er fortsatt ikke helt ferdig lagt. Men Arsenal leverer. Triumfen mot Watford betyr at The Gunners har fem strake seiere i Premier League. Sist de klarte det, var august og september 2016. Lacazette begynner virkelig å finne formen, og Mesut Özil satte sitt andre mål for sesongen. Til sammenligning scora han totalt fire mål i fjor. Petr Čech måtte av med skade, så nå er det opp til Bernd Leno å bevise at han er Arsenals framtid mellom stengene.

Arsenals eneste tap denne sesongen kom mot Manchester City og Chelsea. De har kanskje hatt et lett kampprogram, men det er nettopp slike kamper de er nødt til å vinne om de skal kjempe seg tilbake til topp fire. Resultatene gir Emery arbeidsro, slik at han kan fortsette å utvikle spillergruppa og spillestilen i den retninga han ønsker.

Nå er det god stemning i Arsenal-leiren. (Foto: Scanpix)

4. Islandske helter

Vi har snakka om at det islandske fotballeventyret kanskje nærmer seg slutten. Det ser ikke ut til at Gylfi Sigurðsson og Jóhann Berg Guðmundsson har fått med seg akkurat det. Begge storspilte i helga, og ble avgjørende for Everton og Burnley. Gylfi vet at det forventes mye av ham, både på Island og i Everton. Han er klubbens dyreste spiller, men klarte ikke helt å leve opp til forventningene i fjor. På lørdag handla igjen alt om islendingen. Han satte en straffe i tverrliggeren på stillinga 0-0, men gjorde opp for seg med en nydelig scoring minutter etterpå. Helt på tampen av oppgjøret var han frampå igjen, og satte inn 3-0. I Wales ble Jóhann den store helten da han først kriga inn 1-0, og så leverte assisten på 2-1. Dermed fikk Burnley sesongens andre seier, og har begynt å klatre på tabellen.

5. Samling i bånn

Helt neders på tabellen finner vi det ulykkelige trekløveret Huddersfield, Cardiff og Newcastle. Alle tre blir stående på 2 poeng etter den sjuende runden, og jakter fortsatt sesongens første seier. Huddersfield fikk besøk av Tottenham, og fikk føle på kroppen at Harry Kane er i ferd med å finne scoringsformen. I kjent stil sendte Kane Spurs i ledelsen, og derfra gikk det bare nedover. Først måtte Kongolo av med skade, så lagde innbytter Hadergjonajog straffe, og så måtte også Schindler byttes ut på grunn av skade. Newcastle på sin side tapte mot Leicester etter at Jamie Vardy scora på straffe og Harry Maguire scora på sitt sedvanlige Harry Maguire-vis, mens Cardiff ble offer for en av Islands store sønner. Til sammen har de tre lagene scora 11 mål og sluppet inn 42. Newcastle kan trøste seg med at de har soleklart best målforskjell blant de tre jumboene, men det er en fattig trøst. Alarmklokkene ringer for fullt allerede. Neste runde møter Huddersfield Burnley, mens Cardiff og Newcastle skal bryne seg på Tottenham og Manchester United…

I kveld runder Bournemouth og Crystal Palace av runde 7. Joshua King er selvskreven for Bournemouth, men vi skal ikke se bort i fra at Alexander Sørloth også får sjansen etter hvert. Så gjenstår det å se hvem som går seirende ut av den duellen.