Den hardeste kampen

Forrige helg var Aaron Lennon banens beste da Burnley sikra seg sesongens første seier. I dag reiser han til Cardiff, og sammen med lagkameratene skal han prøve å kjempe til seg dyrebare poeng etter en skuffende start på sesongen. Det blir en tøff bortekamp, men ikke i nærheten av så tøff som den kampen han lenge måtte kjempe mot seg selv.

I april 2017 ble en mann observert i nærheten av motorveien. Flere var bekymret for mannens tilstand, og politiet ble tilkalt. Politiet vurderte mannens situasjon som så alvorlig at de tok hånd om ham med henvisning til Storbritannias Mental Health Act. Han ble kjørt til sykehuset, etter at politiet hadde hatt en lengre prat med ham. Han trengte åpenbart hjelp, og var ikke i stand til å ta vare på seg selv. Mannen var Everton-spilleren Aaron Lennon. Nyheten kom som et sjokk, og klubben sendte ut melding om at han fikk behandling for en “stressrelatert sykdom”. Det tidligere supertalentet hadde det ikke bra med seg selv, og trengte hjelp.

Allerede tidlig i tenårene visste Aaron Lennon hva som ble forventa av ham. Han var et megatalent. En kommende stjerne. En spiller som skulle ta Leeds, Premier League og England med storm. Da han debuterte mot Tottenham som 16 åring, ble han den yngste som noensinne hadde spilt i Premier League. 18 år gammel ble han solgt til nettopp Tottenham. Da hadde unggutten allerede rukket å spille 40 kamper for Leeds. Utviklingen fortsatte i Tottenham, og han ble nominert til årets unge spiller i både 2006, 2007 og 2009. Han debuterte på landslaget allerede som 19-åring, og fikk være med til VM både i 2006 og 2010.

18 år gamle Aaron Lennon feirer sammen med Robbie Keane, Stephen Kelly og Michael Carrick (Foto: Scanpix).

Framgangen varte imidlertid ikke evig. Snaut 10 år etter at han signerte for Tottenham, slet han med å få spilletid. Han ble utlånt til Everton, og da han kom tilbake sommeren 2015 var det åpenbart at framtida hans ikke lå på White Hart Lane. Everton ble det nye hjemmet hans, og det kunne virke som en perfekt løsning. Han hadde fått mye tillit da han var der på lån, men det skulle etter hvert endre seg. Da han ble henta inn av politiet i april i fjor, hadde han kun spilt 78 minutter siden nyttår.

Jeg skal ikke spekulere i hva som var årsaken til Lennons depresjon. Jeg er ikke psykolog, og Lennon har selv ikke gått inn i detaljene rundt hva som egentlig skjedde. Det er fullt forståelig. Det vi derimot veit, er at depresjon kan ramme hvem som helst. Det er lett å tenke at fotballspillere lever drømmeliv, at de har all mulig grunn til å bare være lykkelige. De har klart det millioner av unge jenter og gutter drømmer om. Jobben deres er å spille fotball, og de får enormt godt betalt for det. Men så enkelt er det ikke. Depresjon og andre psykiske lidelser tar ikke hensyn til at du på papiret har et perfekt og bekymringsløst liv. Psykisk sykdom synes ofte ikke på samme måte som fysiske sykdommer eller skader. Om en spiller brekker beinet, er det synlig for alle. Hvis en spiller sliter med angst eller depresjon, ser vi det ikke på samme måte. Vi ser verken isposer, halting eller en spiller som holder seg til hamstringen. Derfor kan det også være vanskeligere å få hjelp. Det er ikke tabu å si i fra om at man sliter med akillesen. For mange er det derimot fortsatt tabu å gi beskjed om at man sliter med tanker man ikke helt vet hvordan man skal håndtere, at verden virker skremmende mørk eller at man får panikk uten å helt vite hvorfor.

Spillernes internasjonale fagforening, FifPro, er blant dem som har prøvd å skape mer bevissthet rundt mental helse blant fotballspillere. Etter Aaron Lennons sykdom ble kjent, uttalte deres Chief Medical Officer:

“Vår undersøkelse av mental helse fra 2015 viser at 38 % av aktive spillere og 35 % av pensjonerte spillere rapporterte at de led av symptomer på depresjon og/eller angst. Noen av disse spillerne vil ta kontakt for å få hjelp. Sannsynligvis inspirerer historier fra andre spillere dem til å ta det viktigste steget det er å be om hjelp”.

I fjor meldte PFA (spillernes fagforening i England og Wales) om en merkbar økning i antall henvendelser fra spillere som ville ha hjelp med psykiske utfordringer. I løpet av det første kvartalet i 2017 fikk de 178 henvendelser, mot 160 totalt i hele 2016. Det betyr ikke nødvendigvis at psykiske lidelser er mer utbredt blant spillerne enn før. Sannsynligvis betyr at det at flere av de som sliter, faktisk ber om hjelp. Selv mener representanter fra PFA at det er mer bevissthet rundt mental helse enn før, og at folk er mer komfortable med å snakke om sine egne problemer etter at gamle helter som Rio Ferdinand har fortalt om sine erfaringer med sorg, angst og panikkanfall etter at kona døde av kreft.

Aaron Lennon fikk til slutt hjelp. Problemene hadde blitt så alvorlige at de også ble synlig for omverdenen. Hvem vet hva som ville skjedd om politiet ikke hadde plukket ham opp langs veien og insistert på at han trengte hjelp av helsevesenet. Selv har han sagt at han mentalt var på et veldig mørkt sted. Han hadde slitt lenge, og det ble bare verre og verre. Heldigvis ble problemene hans fanga opp i tide, og han fikk den hjelpen han trengte for å bli frisk. Både klubben, venner, hjelpeapparatet og fotballfamilien slo ring om ham.

I Burnley har Aaron Lennon fått tilbake fotballgleden. (Foto: Scanpix)

Lennon har fortalt at han nå endelig koser seg med fotballen igjen. Etter at han dro til Burnley i vinter, har han funnet igjen den fotballgleden han hadde mangla i årevis. Han sier at han nå har innsett hvor viktig sinnet er, og hva han kan gjøre for å ta vare på sin egen mentale helse. Også fysisk er han i bedre form enn på lenge. Forrige helg spilte han det som kanskje er hans hittil beste kamp i Burnley-trøya. Han var tilbake på scoringslista i Premier League for første gang siden mars 2016, og hadde i tillegg den målgivende pasninga da Ashley Barnes hamra inn 4-0. Alt i alt spilte han en strålende kamp, og ble kåra til banens beste.

På nyttårsaften i fjor la Lennon ut en melding på twitter der han takket alle som har hjulpet ham. Jeg håper hans historie kan være en inspirasjon for andre som sliter. Det er mulig å få hjelp. Det finnes folk som vil være der for deg, hvis du gir dem sjansen. Det er ikke alt man skal måtte håndtere helt på egenhånd. For å sitere hovedpersonen selv, 31.12.2017:

“Also I want to say again that anyone needing help or not feeling right, there’s so much help out there you are not alone. Please seek this help and believe the tough times are not forever.”