Runde 6: Ketchupeffekten, Anthony Knockaert og Fort Anfield

Nok en nydelig fotballhelg er over. Liverpool troner alene på tabelltoppen, og er det eneste laget med full pott. Pep Guardiola var ikke fornøyd med det Manchester City viste i Champions League denne uka, og stakkars Cardiff fikk unngjelde. Arsenal har vunnet fire Premier League-kamper på rad, men Everton skulle nok gjerne hatt VAR på søndag. Tottenham har funnet ut at totalt tre mål per kamp er deres greie, men denne gangen ble det 2-1 riktig vei for Pochettino. Watford holder fortsatt storklubbene bak seg i kampen om topp fire, mens Burnley plutselig ser ut som et lag som kan spille ute i Europa. På Old Trafford finnes det lyspunkt på tribuna selv om det ble poengtap.

Her er mine fem høydepunkter fra runden:

1. En ekte helt

Anthony Knockaert var helt avgjørende for Brighton da de rykka opp til Premier League. I fjor slet han, men denne sesongen ser alt mye bedre ut. Tre målgivende pasninger har det blitt, og mot Tottenham kom sesongens første scoring. Franskmannen leverer imidlertid ikke bare på fotballbanen.

Enormt mange mennesker sliter med depresjon og andre psykiske lidelser. Altfor lenge har det vært tabu å snakke om. De siste årene ser vi mer åpenhet rundt tematikken, og det er enormt viktig. Derfor er Anthony Knockaert ukas helt for meg. Han har fortalt hvordan depresjon gjorde at han slet både på og utenfor banen i fjor, og hvordan han har fått hjelp med å håndtere problemene sine. Han oppfordrer alle andre som går gjennom noe lignende til å oppsøke hjelp. Fotballspillere er stjerner, og blir ofte sett på nærmest som overmennesker. Derfor er det så bra når Knockaert og andre idrettshelter forteller om de utfordringene de har eller har hatt. De kan inspirere andre, og de kan bidra til at det blir enklere for andre å be om hjelp når de trenger det. Vi vet at spesielt unge menn og gutter ofte lider i stillhet i stedet for å søke hjelp. Forhåpentligvis kan folk som Knockaert gjøre det litt enklere for andre som sliter.

2. Sir Alex er hjemme igjen

Sir Alex er tilbake, og får sin velfortjente hyllest på Old Trafford. (Foto: Scanpix)

Wolverhampton er i ferd med å bli Manchesters kryptonitt, og har fått med seg poeng både mot Pep og Mourinho. Selv om mange supportere nok er veldig skuffa over at det bare ble ett poeng mot de nyopprykka ulvene, fikk de likevel med seg et utenomsportslig lyspunkt på lørdag. Sir Alex var nemlig tilbake på Old Trafford for første gang siden han fikk hjerneblødning i vår. Uansett hvilket forhold man har til Manchester United, har de aller fleste enorm respekt for Sir Alex. Han var et unikum som trener, en ekte legende. Å se en smilende Sir Alex tilbake på sin egen hjemmebane gjør fotballhelga perfekt. Selv om det er fem år siden han ga seg som trener, er Old Trafford fortsatt hans kongerike. Det er der han hører hjemme. Det er umulig å sette ord på hva Sir Alex har betydd for Manchester United. Å se ham i fin form tilbake på Old Trafford er en gave til alle som elsker fotball. 

3. Fort Anfield

Liverpool vant nok en gang, og har fått en liten luke på tabelltoppen. De har vunnet samtlige kamper, og har bare sluppet inn to mål så langt. På hjemmebane har det vært potte tett. Vi må helt tilbake til februar for å finne forrige gang Liverpool slapp inn mål på hjemmebane i Premier League. Selvfølgelig var det enormt viktig å få inn Virgil van Dijk. Men det er ikke bare verdens dyreste forsvarsspiller som briljerer defensivt. 19 år gamle Trent Alexander-Arnold spiller som om han har all verdens rutine. Og da van Dijk måtte ut med skade, var det ingen panikk å spore. 21 år gamle Joe Gomez har vist at han er mer enn moden nok til å ta ansvar når det trengs. Mange sa det før sesongstart, og jeg gjentar det gjerne: At Liverpool nå ser ut som et lag som kan kjempe om ligagull handler om defensiv trygghet. Angrepsrekka er selvsagt fantastisk, men det er forsvar og keeper som utgjør den store forskjellen. Klopp har bygd et lag med defensiv trygghet og balanse, og det kan ta dem veldig langt denne sesongen.

4. Ketchupeffekten

Endelig hadde Burnley grunn til å feire igjen. (Foto: Scanpix)

Før helga sto Burnley med fattige ett poeng på fem kamper. Kvalifiseringskamper til Europa League så ut til å ha kosta enormt mye krefter, og Burnley klarte ikke lenger å levere den fotballen som sendte dem til Europa. Etter fire strake tap trengte Sean Dyche desperat en seier da Bournemouth kom på besøk. The Cherries har vært målfarlige så langt i sesongen, men mot Burnley klarte de aldri å bryte seg gjennom muren. I stedet var det plutselig Burnley som inviterte til målfest. Da nysigneringen Matej Vydra satte inn 1-0 på tampen av første omgang, slo ketchupeffekten til for alvor. Minutter etterpå scora Aaron Lennon sitt aller første mål for Burnley. I andre omgang kom Ashley Barnes inn, og scora to mål på under fem minutter. Joshua King og co måtte reise hjem med halen mellom beina, mens Burnley kunne feire sin aller største seier noensinne i Premier League.

5. Bråstopp på London Stadium

Sarri hadde fått en drømmestart på livet som Chelsea-trener, men på London Stadium sa det bråstopp. Etter å ha scora 14 mål på fem kamper, klarte de ikke å overliste Fabianski. Den polske landslagskeeperen hadde en fantastisk kamp, og så ut som han var en eneste stor ballmagnet. West Ham framstår endelig som et lag igjen, og det er på sin plass med en liten hyllest til Pellegrini. Der de i starten av sesongen så uorganisert og uinspirerte ut, var de nå disiplinerte og kompakte. De klarte å stenge av de rommene Chelsea elsker å boltre seg i, og lot seg ikke stresse. West Ham spilte seg også fram til flere gode sjanser, og hvem vet hvordan kampen hadde endt om Arnautovic var på banen i stedet for på tribuna. Yarmolenko bomma på en gigantsjanse og Zabaleta bomma på ballen, men alt i alt kan Pellegrini være godt fornøyd med det laget har prestert de to siste kampene. Sarri på sin side veit at han fortsatt har mye å jobbe med. Han har spillere med fantastiske kvaliteter, men det er fremdeles et par puslespillbrikker som mangler. Sarri har hele tiden sagt at de ikke er gullfavoritter, og at de trenger tid. Men selv om laget trenger tid for å perfeksjonere den nye spillestilen, må de være klare til å møte Liverpool allerede denne uka. To ganger.

Helt til slutt er det verdt å merke seg at selv om Premier League er både hovedrett og dessert, kan forretten Championship også by på en del godbiter. Hvis du fortsatt ikke har sett John McGinns scoring for Aston Villa er det bare å gjøre det med en eneste gang. Tro meg!