Sveitsisk Balkan Beat Party

Selv om Sveits ikke regnes som en fotballstormakt, reiser de til VM som det sjette beste laget på FIFA-rankingen. Med seg til Russland har de en solid dose Balkan, en stjernespiller som nettopp har rykka ned og en trener som pleide å jobbe som sosialarbeider.

På veien til VM vant Sveits de første ni kampene av kvalifiseringa. I den siste kampen møtte de Portugal for å avgjøre hvem som ble gruppevinnere. Sveits lå tre poeng foran Portugal før den avgjørende kampen, og ville vinne gruppa hvis de unngikk tap. Men Portugal stjal showet hjemme i Lisboa, og vant 2-0. Det betydde at både Sveits og Portugal endte på 27 poeng, men Portugal ble gruppevinnere med bedre målforskjell. Dermed måtte Sveits ut i play-off på tross av at de hadde spilt sin beste kvalifisering noensinne.

I play-offen møtte de Nord-Irland, og takket være venstreback Ricardo Rodríguez (AC Milan) gikk Sveits seirende ut av dobbeltoppgjøret. I Belfast scora han kampens eneste mål på straffe, og hjemme i Basel ble han avgjørende da han klarerte på streken på overtid. Kampen endte 0-0, og straffen i Belfast var nok til å sende Sveits til sitt fjerde strake VM.

Rodríguez satte straffen som sendte Sveits til VM. (Foto: Scanpix)

Det sveitsiske landslaget har sterke bånd til Balkan. Midtbaneduoen Valon Behrami (Udinese) og Granit Xhaka (Arsenal) har begge røtter i Kosovo. Xhaka er født i Basel, mens Behrami er født i Kosovo og kom til Sveits som barn. Lenger fram i bana finner vi Blerim Džemaili (Bologna), Xherdan Shaqiri (Stoke) og Haris Seferović (Benfica). Džemaili er født i Makedonia, Seferović har bosniske foreldre og Shaqiri er født i Kosovo og kaller seg stolt kosovoalbaner. Shaqiri reiser til VM med Kosovos flagg på den høyre fotballskoen, og det sveitsiske på den venstre.

Som så mange andre sveitsiske fotballspillere kom Shaqiri opp gjennom akademiet til Basel. Da han var 21 år reiste han til Tyskland og Bayern München. Med Bayern vant han blant annet Champions League, men klarte aldri helt å leve opp til de enorme forventningene. Fra Tyskland gikk veien videre til Inter, men oppholdet der ble kortvarig. Det var nok ikke mange som så for seg at alpenes Messi skulle ende opp i Stoke-on-Trent, men sommeren 2015 ble han Stoke-spiller. I Stoke har han etablert seg som lagets viktigste offensive spiller, og han var involvert i drøyt 40 % av Stokes mål denne sesongen.


Se alt om Sveits i episode 14 av Veien til fotball-VM 2018 på TV2 Sumo.

Shaqiri er den kreative kraften i det sveitsiske angrepet, og er en spillertype som både kan skape sjanser for andre og avslutte selv. Han er farlig på dødball og langskudd, og har en fysikk som gjør ham vanskelig å holde igjen. I forrige VM sendte han Sveits til åttedelsfinale med et hattrick mot Honduras, og i EM skapte han igjen overskrifter etter et drømmetreff mot Polen. Etter at Stoke rykka ned til Championship har Shaqiri gjort det klart at han er på vei bort. Flere klubber skal være interessert i 26-åringen, og kanskje kan VM være Shaqiris store sjanse til å få prøve seg i en storklubb igjen.

Det er ikke bare på bana Sveits har sitt eget Balkan Beat Party. Etter VM i Brasil har Vladimir Petković tatt over som landslagstrener. Petković forlot Sarajevo i 1987 for å prøve lykken i den sveitsiske ligaen, og har siden gjort Sveits til sitt nye hjemland. Etter en omflakkende karriere som fotballspiller fikk han sin første trenererfaring på seniornivå som spillende trener i Bellinzona. Senere delte han tiden sin mellom en gryende trenerkarriere og sosialt arbeid for hjemløse og arbeidsløse. Petković fikk etter hvert prøve seg i flere sveitsiske klubber, og i 2012 henta Lazio ham til Italia.

Kanskje er det en styrke for et landslag bestående av spillere med minoritetsbakgrunn at de har en trener som selv har flere hjemland. Petković har vært opptatt av å understreke at spillere som har sitt opphav fra andre steder enn Sveits også gir alt for den sveitsiske landslagsdrakta:

“Om en spiller med innvandrerbakgrunn har en dårlig dag, det kan enkelt og greit skje og er helt normalt. Men det betyr ikke at han ikke spilte med hele hjertet for Sveits. De benekter ikke røttene sine, men de spiller alltid med hjertet for Sveits.”

Kaptein Stephan Lichtsteiner feirer at han og Sveits skal til VM. (Foto: Scanpix)

Sveits’ kaptein er høyreback Stephan Lichtsteiner, som nylig gikk fra Juventus til Arsenal. I en alder av 34 reiser han til sitt tredje VM og bringer med seg verdifull erfaring og rutine. Ricardo Rodríguez er fast inventar på den andre backen, og er også lagets straffeskytter. Fabian Schär (Deportivo la Coruña) kommer til å ta den ene midtstopperplassen, men det er mer åpent hvem som blir partneren hans. 22 år gamle Manuel Akanji fått sjansen flere ganger i kvalifiseringene og i treningskampene i oppkjøringa til VM. Midtstopperen gikk fra Basel til Borussia Dortmund i januar, og har fått mye tillit i Tyskland.

En av dem som kan bli en joker for Sveits er Schalkes Breel Embolo. 21-åringen debuterte på landslaget allerede som 18-åring, og var spådd en lysende karriere etter å ha imponert i Basel. Sommeren 2016 bladde Schalke opp drøyt 20 millioner euro for den unge sveitseren, men Embolos tid i Tyskland fikk en tøff start. I oktober brakk han beinet i en kamp mot Augsburg, og måtte tilbringe nesten et år på sidelinja. Han var tilbake i aksjon i september 2017, og kanskje blir dette sommeren han lever opp til forventningene som har fulgt ham siden han slo gjennom i Basel.

Sveits møter Brasil i den aller første kampen i gruppe D, før de skal spille mot Serbia og Costa Rica. Det er en tøff gruppe, men Sveits har gått videre to av de tre siste gangene de har deltatt i VM. Det gjenstår å se om sosialarbeideren fra Sarajevo kan lykkes i sitt aller første mesterskap som landslagstrener.

Gir på mer VM-stoff? Les gårsdagens innlegg om Argentina.